X

“Καυτά” ραντεβού Τσακαλώτου με Λιού και Λαγκάρντ

Ποιους άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους θα δει ο Υπουργός Οικονομικών. Γιατί θα έχει μαζί του τον Γ. Κατρούγκαλο. Τι  θα συζητήσουν με τους δανειστές.

Ant1news

Τετ ε τετ με τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ, όπως την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πόουλ Τομσεν, αλλά και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, θα έχει ο Ευκλείδης Τσκαλώτος, ο οποίος δεν θα μετάσχει το βράδυ στην διαδικασία της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.

Ο Υπουργός Οικονομικών αναναχώρησε ήδη για την Λίμα του Περού, για να πάρει μέρος στην Ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που πραγματοποιείται από τις 9 έως τις 11 Οκτωβρίου 2015, στο περιθώριο των οποίων θα έχει τον κύκλο των κατ΄ ιδίαν επαφών. Toν κ.Τσακαλώτο θα συνοδεύσει ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, για να μετέχει στις συζητήσεις που θα γίνουν για τις μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό.

Στις συναντήσεις αναμένεται να κυριαρχήσει η πορεία υλοποίησης των ελληνικών δεσμεύσεων σε ό,τι αφορά το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των δύο δις, που πρέπει να έχει δρομολογηθεί ως τα μέσα Οκτωβρίου και όπως αποκάλυψε η κυβερνητική εκπρόσωπος θα "έλθουν όλα μαζί, σε έναν νόμο". 

Στον απόηχο της πρόσφατης παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, βασικό ρόλο στις συζητήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών, την Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και τον Πόουλ Τόμσεν, αναμένεται να έχει η, σύμφωνα με όσα είπε ο Πρωθυπουργός απόλυτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, που αφορά την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Πέραν αυτών, ψηλά στην ατζέντα των επαφών, αναμένεται να έχουν τα κομβικά για τους δανειστές ζητήματα, που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την προώθηση μεταρρυθμίσεων που αφορούν την αγορά εργασίας, την υιοθέτηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση αγορών κι επαγγελμάτων, καθώς και την πάταξη της φοροδιαφυγής. 

Το πρόγραμμα των επαφών Τσακαλώτου

Στο περιθώριο της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κ. Τσκααλώτος θα συναντηθεί με τους: 

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

-κ. Cathy Novelli, Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για την  Οικονομική Ανάπτυξη, Ενέργεια & Περιβάλλον.

-κ.  Klaus Regling,  επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

-κ.  Poul Thomsen, Διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ.

Παρσκευή 9 Οκτωβρίου 2015

-κ. Jack Lew, υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ. 

Κυριακή 11 Οκτωβρίου

-κ. Christine Lagard,  Γενική  Διευθύντρια του ΔΝΤ.