X

Ομολογία Φίλη: Ούτε ισοδύναμα βρίσκονται, ούτε καταργείται ο ΦΠΑ 23%

Εγκλωβισμένη η κυβέρνηση με το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Τι λέει ο υπουργός Παιδείας. Εξετάζεται σαν λύση η επιβολή κλιμακωτού ΦΠΑ.

Ant1news

Άλυτο πρόβλημα αποδεικνύεται το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση όπως ομολόγησε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, με την κυβέρνηση να είναι πλέον εγκλωβισμένη σε ένα δικό της λάθος, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις πληροφορίες για αναζήτηση εναλλακτικών σεναρίων, με επικρατέστερο αυτό του κλιμακωτού ΦΠΑ.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στην σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Όπως είπε ο κ. Φίλης στα Παραπολιτικά Fm όλα δείχνουν ότι παραμένει ο ΦΠΑ στο 23% για τα ιδιωτικά σχολεία και αναζητούνται λύσεις με τα φροντιστήρια, δηλαδή να υπάρχει χαμηλότερος συντελεστής. Αυτό θα είναι ένα θέμα διαπραγμάτευσης με την τρόικα, αφού σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως είπε ο υπουργός Παιδείας όσα πεδία φορολογούνται για πρώτη φορά, μπαίνουν στο 23%.

«Δεν μπορούμε να βρούμε ισοδύναμα αλλά να εκλογικεύσουμε ένα μέτρο που μας απομακρύνει από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα», είπε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε: «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να το λειάνουμε. Ξεκινώ από την πιο ήπια αντιμετώπιση δημοσιονομικά. Θα υπάρξει πρόβλημα για τις επιχειρήσεις είναι σαφές».

Ο κ. Φίλης αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση το έθεσε ως προαπαιτούμενο και τόνισε: «Άλλο πράγμα το ιδιωτικό σχολείο, πάνε εύποροι συμπολίτες μας τα παιδιά τους. Άλλο είναι το φροντιστήριο. Άλλο οι παιδικοί σταθμοί και άλλο τα νηπιαγωγεία. Δεν θέλω να μπω σε συγκεκριμένη εξαγγελία. Ψάχνουμε μια ελάφρυνση του μέτρου».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο κατάργησης ο κ. Φίλης είπε: «Δεν μπορούμε να το καταργήσουμε γιατί έχουμε δεσμευθεί από τον Αύγουστο. Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία όσα πεδία φορολογούνται για πρώτη φορά μπαίνουν στο 23%. Πρέπει να συνεννοηθούμε και με την τρόικα γι’ αυτό. Θα συνεννοηθούμε με την τρόικα για να μειώσουμε τον συντελεστή. Δυστυχώς δεν είναι θέμα που λαμβάνει μόνη της την απόφαση η κυβέρνηση. Η τελική απόφαση θα βγει τις προσεχείς μέρες. Δεν πληρώνει ο κόσμος τώρα».

Για τους διορισμούς και τα κενά στα σχολεία είπε ότι «έχουν καλυφθεί με προσλήψεις αναπληρωτών. Έχουν φύγει 25.000 εκπαιδευτικοί και έχουν προσληφθεί λιγότεροι από 1.000. Οι αναπληρωτές δεν αποτελούν λύση και είναι ευκαιριακή μορφή εκπαιδευτικού λειτουργήματος. Οι πρώτοι διορισμοί που θα γίνουν θα έχουν ισχυρή δόση Παιδείας και θα είναι μέσα στο 2016. Δεν μπορώ να πω αριθμό γιατί θα είναι ανεύθυνο. Η κυβέρνηση έχει χρέος να προχωρήσει σε μέτρα με κοινωνικά αντισταθμίσματα, με ένα παράλληλο πρόγραμμα και θα το αποδείξει στον χώρο της εκπαίδευσης. Να δούμε τι ακριβώς θα γίνει στο Ασφαλιστικό. Αυτά που γίνονται είναι νόμοι που δεν είχαν ψηφιστεί από εμάς. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί δικαιολογία. Θα γίνει μια συνολική ασφαλιστική μεταρρύθμιση με μια όσο το δυνατόν αξιοπρεπή σύνταξη».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στο Mega  ανέφερε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας η κυβέρνηση θα έχει καταλήξει σε αποφάσεις για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και διευκρίνισε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να βρεθεί λύση ώστε να μην ισχύσει το μέτρο, το οποίο χαρακτήρισε «άδικο».