X

Αναζητούνται χώροι φιλοξενίας για τους πρόσφυγες

«Σκόπελος» η δημιουργία χιλιάδων θέσεων υποδοχής μέχρι το τέλος του 2015. Το ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ "υποψήφιο" για χώρος υποδοχής.

Ant1news

Για «πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, που θεωρούμε ότι είχε θετικά αποτελέσματα» έκανε λόγο σε χθεσινή του συνέντευξη ο Γιάννης Μουζάλας, αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα.

Η Ελλάδα, μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν την Κυριακή στη συνάντηση των Βρυξελλών, θα πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει δημιουργήσει δύο χώρους φιλοξενίας προσφύγων, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, χωρητικότητας 10.000 ατόμων έκαστος. Εκτός αυτών, 7.000 θέσεις θα πρέπει να δημιουργηθούν στα hot spots και 3.000 σε υφιστάμενα κέντρα. Την ίδια ώρα, προωθείται το πρόγραμμα εξεύρεσης 20.000 ακόμα θέσεων φιλοξενίας σε διαμερίσματα, μέσω της επιδότησης ενοικίου. Ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, διευκρίνισε ότι, η Ελλάδα θα προχωρήσει στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, αν κι η Ευρώπη από την πλευρά της δώσει έγκαιρα τα απαραίτητα κονδύλια.

Την ανάγκη για την τήρηση των συμφωνηθέντων, επεσήμανε και ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την επίσκεψή του στην Θεσσαλονίκη.

Ο Γ.Μουζάλας ανέφερε ότι η διαδικασία των hot spots προχωρά κανονικά και τόνισε ότι, στη Λέσβο, η λειτουργία του σημείου βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο και για το λόγο αυτόν θα μεταβεί αύριο στην Χίο. Σχετικά με τους άλλους χώρους, αρκέστηκε να πει ότι, η κυβέρνηση αναζητά χώρους και βρίσκεται σε διάλογο με τις τοπικές αρχές.

Σύμφωνα με δημοσιεύμα του Der Spiegel, ένας από τους υποψήφιους χώρους φιλοξενίας είναι το Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 50.000 άτομα. Η κυβέρνηση, πάντως, διέψευσε το δημοσιεύμα μέσω ΓΓ του υπουργείου Εσωτερικών, Βασίλη Παπαδόπουλου.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την έκτακτη χορήγηση 5,9 δις ευρώ, ώστε να στηριχθεί η λειτουργία των hot spots στην Ελλάδα. Το ποσό θα χορηγηθεί μέσω του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και θα καλύψει πλήρως τα έξοδα για τη μετακίνηση τουλάχιστον 60.000 προσφύγων, σε περίοδο τεσσάρων μηνών, από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

Στον αντίποδα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα γίνουν περικοπές κονδυλίων στις χώρες που δεν θα δέχονται πρόσφυγες.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι, στο πλαίσιο της εφαρμογής της έννοιας του “κομβικού σημείου” και των πρόσφατα συμφωνηθέντων προγραμμάτων μετεγκατάστασης, θα διατεθούν περισσότερα από 5,9 εκατ. ευρώ στις ελληνικές αρχές για να υποστηριχθεί η αντιμετώπιση της καθημερινής άφιξης μεγάλου αριθμού προσώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Αυτή η επείγουσα βοήθεια θα επιτρέψει στις αρχές να καλύψουν το κόστος μεταφοράς σημαντικού αριθμού των εν λόγω προσώπων από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα, εφόσον έχουν καταχωριστεί σωστά και έχουν ληφθεί τα δακτυλικά τους αποτυπώματα», δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ταυτόχρονα, ακόμα μία τραγωδία γραφόταν στη Λέσβο, όπου ναυάγιο οδήγησε στο θάνατο ένα βρέφος, ένα παιδί και μία γυναίκα, ενώ ακόμα 13 άτομα αγνοούνται. Η χθεσινή άφιξη εκατοντάδων ατόμων στην Αθήνα, δημιούργησε εκ νέου ασφυκτικό κλίμα στην πλατεία Βικτωρίας.