X

Δραγασάκης: Μέχρι την Κυριακή θα ψηφιστεί η ανακεφαλαιοποίηση

Για τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.

Ant1news

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ενημέρωσε σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σχετικά με την προετοιμασία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στόχος της Κυβέρνησης, όπως ανέφερε ο κ. Δραγασάκης, είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών ψήφισης του νομοσχεδίου μέχρι και την Κυριακή, προκειμένου την ερχόμενη εβδομάδα να ξεκινήσουν οι ενέργειες για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, οι οποίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2015.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών και την επιτυχία της νέας ανακεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη η νέα ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να είναι η τελευταία. Για το λόγο αυτό η Κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία τόσο στην επίλυση του ζητήματος των «κόκκινων δανείων» όσο και στη σύνδεση της όλης διαδικασίας με την παραγωγική ανασυγκρότηση, με στόχο την ανάκαμψη της απασχόλησης και των εισοδημάτων.

 

Όπως ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, η νέα ανακεφαλαιοποίηση και το υπό κατάθεση νομοσχέδιο επιφέρουν ορισμένες σημαντικές αλλαγές όπως:

  • Οι νέες μετοχές που θα αποκτήσει το Δημόσιο, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου σε αντίθεση με το ό,τι ίσχυε έως τώρα.
  • Δημιουργείται πλαίσιο που ενισχύει τη διαφάνεια και τη δημόσια λογοδοσία τόσο των τραπεζών όσο και του ΤΧΣ.
  • Θεσπίζεται, για πρώτη φορά, διαδικασία περιοδικής αξιολόγησης των διοικήσεων και των ανώτερων στελεχών των τραπεζών στη βάση συγκεκριμένων και αντικειμενικών κριτηρίων.