X

Οι εκκρεμότητες της κυβέρνησης ενόψει αξιολόγησης

Πλειστηριασμοί, ΦΠΑ και άλλα προαπαιτούμενα ανησυχούν το Μαξίμου. Πότε επιστρέφουν οι ελεγκτές. Τι θα πει ο Τσίπρας στον Μοσκοβισί που έρχεται την Τρίτη στην Αθήνα.

Ant1news

"Καυτή" εβδομάδα για την κυβέρνηση είναι αυτή που αρχίζει σήμερα με πλήθος εκκρεμοτήτων που πρέπει να κλείσουν.

Στο θέμα των πλειστηριασμών η κυβέρνηση φαίνεται να βλέπει πολιτική λύση με δεδομένη την μεγάλη απόσταση, που την χωρίζει από τους δανειστές, καθώς ο Πρωθυπουργός δεν θέλει να ανοίξει η κερκόπορτα των πλειστηριασμών για τη φτωχή και μεσαία οικογένεια.

«Το πρόβλημα θα λυθεί άμεσα με πολιτικό τρόπο για να επικρατήσει κλίμα σταθερότητας και κοινωνικής συνοχής», ξεκαθάρισε μιλώντας σε συνεργάτες του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας, ο οποίος θα επιχειρήσει να περιγράψει όλες τις πτυχές του «καυτού» φακέλου στον Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα την Τρίτη και την Τετάρτη.

Σημαντικές εξελίξεις, πάντως, αναμένονται το επόμενο διάστημα. Επόμενος κάβος είναι η εξεύρεση ισοδύναμων για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ως τα τέλη της εβδομάδας και η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων ως το  Εurogroup της 9ης Νοεμβρίου προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση. Επίσης, περί τις 10 Νοεμβρίου αναμένεται να επιστρέψουν οι ελεγκτές στην Αθήνα και με ενδιάμεσο κάβο το ασφαλιστικό να κλείσει η αξιολόγηση ως τις 20 Νοεμβρίου.

Στο τραπέζι, εξάλλου, θα βρεθούν μεταρρυθμίσεις με μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό κόστος. Πέρα από τους πλειστηριασμούς και τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, έρχονται  Ασφαλιστικό και Νέο Φορολογικό.

«Θεωρούμε ότι τα κόκκινα δάνεια και οι πλειστηριασμοί πλήττουν την κοινωνική συνοχή και επιβαρύνουν τις αντοχές της κοινωνίας. Να καταλάβουν οι εταίροι ότι δεν θα γίνει αποδεκτό να χάνει ο κόσμος τα σπίτια του», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στην Real News.

Δεν είναι αμελητέα και η κοινοβουλευτική μάχη από Δευτέρα στο επείγον νομοσχέδιο με το δεύτερο κύμα προαπαιτούμενων.

Όλα τα παραπάνω ζητήματα και προβλήματα, ωστόσο, καλύπτονται από την δραματική εξέλιξη του προσφυγικού. Η Αθήνα φέρεται έτοιμη να πάρει αποφάσεις που, σε αυτή τη φάση, θα αποτρέψουν νέες τραγωδίες στα νερά του Αιγαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κυβερνητική σύσκεψη τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί το θέμα της «ελεγχόμενης διόδου» από τον φράκτη του Έβρου.

Μάλιστα, την ερχόμενη Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς θα μεταβεί μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα στη Μυτιλήνη, προκειμένου να διαπιστώσει τις τιτάνιες προσπάθειες για τη διάσωση των προσφύγων και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Η επίσκεψη του Μάρτιν Σουλτς δημιουργεί προσδοκίες ώστε να κινηθεί ένας ικανός πολιτικός μοχλός για την ενεργοποίηση εκείνων των δυνάμεων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που υποστηρίζουν μια ανθρωπιστική πολιτική στο προσφυγικό ζήτημα.