X

Τσίπρας: Η σκληρή διαπραγμάτευση φέρνει λύσεις, όχι ρήξη

"Να μην μείνουμε απλώς στην εφαρμογή του μνημονίου", το μήνυμα Τσίπρα στους Υπουργούς. Τι είπε για τους δανειστές. Ποιές προτεραιότητες έθεσε.

Ant1news

Στα ανοικτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός κατά τη σημερινή του ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε θετική εξέλιξη το ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υπαναχωρήσει στα «καυτά θέματα» (νόμος Κατσέλη, ΦΠΑ στην εκπαίδευση και 100 δόσεις), ενώ τόνισε ότι διαψεύστηκαν όσοι «έβλεπαν» εμπλοκή στο χθεσινό Eurogroup. 

Ως επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτήρισε και την εκ των πραγμάτων αποσύνδεση της πρώτης αξιολόγησης από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών.

Σημείωσε ότι για την ελληνική κυβέρνηση τώρα είναι προτεραιότητα η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εντός της εβδομάδας, ώστε να δοθεί την ερχόμενη Δευτέρα το «πράσινο φως» από το EWG και τον  SSM για την εκταμίευση των 10+2 δις Ευρώ. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο εντός της επόμενης εβδομάδας.

 

Ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη, εκτενή αναφορά στην εφαρμογή παράλληλου με το Μνημόνιο προγράμματος, τονίζοντας ότι «θα είναι καταστροφικό η κυβέρνηση να γίνει  ένας απλός υλοποίητης του μνημονίου και τίποτε άλλο. Υπάρχουν μεγάλες αλλαγές που προσδοκά η ελληνική κοινωνία. Να μείνουμε στην ιστορία ως μια κυβέρνηση που παρά τις δυσκολίες καταφέρνει να αφήσει πολιτικό δείγμα γραφής, αλλάζοντας κατεστημένες δομές και αντιλήψεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ακόμη ότι «στόχος δεν είναι να κερδίσουμε απλώς το παιχνίδι της επικοινωνίας, αλλά να κάνουμε βαθιές ουσιαστικές αλλαγές», ενώ περιέγραψε τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής, που είναι:

  • Δημόσια Διοίκηση
  • Πρωτοβάθμιας Υγεία
  • Νέα αποκατάσταση στις εργασιακές σχέσεις
  •  Καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας
  • Καταπολέμηση της διαφθοράς
  • Σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα
  • Εθνικό διάλογο για την εκπαίδευση

«Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τους αδύναμους, χωρίς να διακινδυνεύσουμε ρήξη, πείθοντας παράλληλα τους εταίρους και διαμορφώνοντας συμμαχίες», είπε χαρακτηριστικά  ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο επικείμενο ταξίδι του στην Τουρκία τονίζοντας η ελληνική κυβέρνηση θα παίξει ρόλο πρωταγωνιστή στην διαπραγμάτευση Ε.Ε. Τουρκίας για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Ζήτησε τέλος από όλους τους Υπουργούς να καταθέσουν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας σχέδιο δράσης και χρονοδιάγραμμα στη βάση των προγραμματικών δηλώσεών τους.