X

Στις 18 Νοεμβρίου πάει στην Άγκυρα ο Τσίπρας

Τι θα συζητήσει με την πολιτική ηγεσία της γείτονος. Έμφαση στο Προσφυγικό στην ατζέντα του Έλληνα Πρωθυπουργού, μετά και την Σύνοδο Κορυφής.

Ant1news

Για τις 18 Νοεμβρίου ορίστηκε η μονοήμερη επίσκεψη εργασίας του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα.

Το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην τουρκκική πρωτεύουσα θα γίνει σε συνέχεια πρόσκλησης που του απηύθυνε ο ομόλογος του Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη διμερή συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επίσκεψη θα επικεντρωθεί στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις και στις διμερείς σχέσεις.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί όπως είναι φυσικό στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, η οποία αποτελεί το βασικό θέμα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται απο σήμερα στην Μάλτα, όπου πρόθεση της Ελλάδας είναι να αναλάβει κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό.

Παράλληλα με την προγραμματισμένη επίσκεψη εργασίας του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη.

Οι θέσεις Τσίπρα στην Σύνοδο Κορυφής

Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να θέσει ολοκληρωμένα τις θέσεις της Ελλάδας για το Προσφυγικό, τονίζοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι ως πρόβλημα που αφορά μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, ζητώντας παράλληλα ενιαία πολιτική για την αντιμετώπιση των δικτύων παράνομης διακίνησης των προσφύγων.

Ο Πρωθυπουργός θα επαναλάνει ότι βασικές αιτίες για τον ξεριζωμό των προσφύγων είναι η φτώχεια και οι πολεμικές συρράξεις στις πατρίδες τους κι αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν, αναδεικνύοντας έτσι το ζήτημα ως ανθρωπιστικό που πρέπει να τύχει ανάλογης αντιμετώπισης.

Ο Τσίπρας "δεν θα πάει γήπεδο"

Μέχρι χθες οργίαζαν οι φήμες που ήθελαν το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην τουρκική πρωτεύουσα να πραγματοποιείται στις 17 Νοεμβρίου, ημέρα που έχει οριστεί ο φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας Τουρκίας-Ελλάδας.

Μάλιστα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός φέρεται να είχε "καλέσει" τον Αλέξη Τσίπρα να παρακολουθήσουν μαζί τον αγώνα ποδοσφαίρου, κάτι που όμως δεν πρόκειται να συμβεί καθώς το ταξίδι θα γίνει τελικώς στις 18 του μηνός.