X

Μουζάλας: Το διαβατήριο που σφραγίστηκε στη Λέρο είχε όλες τις διαπιστεύσεις

Ο αν. Υπουργός Μετανάστευσης τονίζει ότι δεν πρέπει να καταδικαστούν οι πρόσφυγες και υπογραμμίζει το ρόλο της Τουρκίας στο Προσφυγικό.

Ant1news

Οποιαδήποτε χερσαία επέμβαση θα αυξήσει τις προσφυγικές ροές, δήλωσε ο Γιάννης Μουζάλας, λίγες ώρες αφού η Γαλλία ξεκίνησε τις αεροπορικές επιδρομές στη Ράκα της Συρίας.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υπενθύμισε ότι η αύξηση των προσφύγων σημειώθηκε μετά το βομβαρδισμό στο Χαλέπι. «Ήταν οι φοβερές μέρες των 20.000 ανθρώπων την ημέρα», είπε μιλώντας στο Mega και συμπλήρωσε πως «εάν κανείς επιδιώκει την οριστική επίλυση του προβλήματα πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος και αυτό είναι καλύτερο να γίνει μέσα από πολιτικές διαδικασίες».

Σχετικά με το ενδεχόμενο να ήταν πλαστό το διαβατήριο που βρέθηκε δίπλα σε πτώμα καμικάζι έξω από το Σταντ ντε Φρανς, είπε ότι αυτό δεν είναι κάτι μεμπτό για την ελληνική πλευρά κι έκανε λόγο για «βιομηχανία πλαστών διαβατηρίων ορισμένα εκ των οποίων είναι εξαιρετικά πιστές απομιμήσεις».

Πρόσθεσε δε ότι, είναι πολύ δύσκολη η πρόβλεψη τέτοιων περιπτώσεων, κάτω από τις συνθήκες στις οποίες διενεργείται ο έλεγχος από τις ελληνικές αρχές, καθώς περνούν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.

 

Ο Υπουργός εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να κατηγορηθεί η Ελλάδα, από τη στιγμή που τηρεί τις προβλεπόμενες από την ΕΕ διαδικασίες ασφαλείας. «Ήταν διαπιστευμένος με όλες τις συνθήκες που η ΕΕ και η συνθήκη Σέγκεν επιβάλλει» είπε σχετικά με το διαβατήριο που σφραγίστηκε στη Λέρο και διευκρίνισε ότι μέσα από τις διαδικασίες της Ε.Ε. και βάσει των στοιχείων που λαμβάνει κάποιος από την εξέταση των δακτυλικών αποτυπωμάτων, τα ειδικά μηχανήματα δείχνουν αυτόματα αν κάποιος είναι σεσημασμένος ή έχει χαρακτηριστεί ως επικίνδυνος.

 

Ο Γ.Μουζάλας διαβεβαίωσε ότι στην Ελλάδα έχουν παρθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας, για πιθανούς στόχους, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι.

 

Δεν πρέπει να καταδικαστούν οι πρόσφυγες

Την ανησυχία του για το ότι τα γεγονότα της Παρασκευή μπορεί να δώσουν άλλοθι σε ακροδεξιές σκέψεις εξέφρασε ο Υπουργός, που είπε ότι οι επιθέσεις στο Παρίσι δεν πρέπει να καταδικάζουν τους πρόσφυγες.

«Να μην καταδικάσουμε πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από αυτούς που κάνανε την τρομοκρατική πράξη στο Παρίσι», είπε σχετικά.

Αναφερόμενος στα περιθώρια βελτίωσης των ελέγχων στην Ελλάδα, σημείωσε πως εξαρτάται από την ποιότητα της πλαστογραφίας και ότι πρόκειται για ένα ακόμα γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη επαλήθευσης των στοιχείων των προσφύγων στην Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο, επαναλαμβάνοντας την κυβερνητική θέση για την καταγραφή των προσφύγων εκεί, όπου «με άλλη ηρεμία και σε άλλο βάθος χρόνου μπορούν οι υπηρεσίες να δουλέψουν».

Σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία είπε ότι ο σημαντικότερος λόγος της επίσκεψης είναι το προσφυγικό, αναγνωρίζοντας ότι η Τουρκία χρειάζεται οικονομικά κίνητρα για το θέμα των προσφύγων.