X

Επιταχύνεται η συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ στα ενεργειακά

Άμεσα βήματα στην προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ προαναγγέλλουν κυβερνητικές πηγές.

Ant1news


«Ιδιαίερα εποικοδομητική» χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές τη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς, και με την οποία ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα επαφών του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ.

Επισημαίνουν πως θα ξεκινήσει άμεσα η προετοιμασία των κυβερνήσεων Ελλάδας - Ισραήλ για την επιτυχή έκβαση της Διακυβερνητικής Συνάντησης του προσεχούς Ιανουαρίου την οποία συμφώνησαν Τσίπρας – Νετανιάχου. 

Κοινός στόχος η συστηματική συνεργασία σε τομείς όπως η βέλτιστη εκμετάλλευση των υποθαλασσίων κοιτασμάτων, η διαχείριση των υδάτινων πόρων  και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Στρατηγική επιλογή της Αθήνας είναι η δημιουργία κόμβου για την αποθήκευση και αξιοποίηση υγροποιημένου αερίου στη Βόρεια Ελλάδα. Ανοιχτό παραμένει, παράλληλα, το ενδεχόμενο δημιουργίας αγωγού από τα κοιτάσματα της Μεσογείου (Κύπρος, Ισραήλ , Αίγυπτος) προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Αντικείμενο της συζήτησης Ελλάδας-Ισραήλ είναι και η συνεργασία στον τομέα της αφαλάτωσης με στόχο την καλύτερη δυνατή στήριξη των νησιών που έχουν αυξημένες ανάγκες σε νερό για ύδρευση και άρδευση.