X

«Κλειδώνει» για αύριο το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Με τους αρχηγούς των κομμάτων επικοινωνεί ο πρωθυπουργός. Τι στάση κρατούν για την σύσκεψη των αρχηγών. Τι περιλαμβάνει η ατζέντα.

Ant1news

Στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, μετά από σχετικό αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Αντικείμενο θα είναι η ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό (μετά και τις σχετικές επαφές του πρωθυπουργού στο εξωτερικό), ο διάλογος για την κοινωνική ασφάλιση, αλλά και η συνταγματική αναθεώρηση.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου, έχει ξεκινήσει τις τηλεφωνικές επαφές με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Όπως έγινε γνωστό επικοινώνησε ήδη με τον προσωρινό πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος δέχτηκε την πρόσκληση του πρωθυπουργού, αφήνοντας ωστόσο αιχμές για την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, όπου την ενημέρωσε για την πρωτοβουλία του να ζητήσει τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και για τα προς συζήτηση θέματα. Δεν πρόκειται να συμμετάσχω σε συζήτηση για το ασφαλιστικό, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σε αυστηρό ύφος, όπως λένε κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, η κ. Γεννηματά κατέστησε σαφές στον κ. Τσίπρα ότι διαφωνεί πλήρως με την ατζέντα που έχει προτείνει και ειδικότερα για την συμπερίληψη του ασφαλιστικού.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε και με τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουτσούμπας απαντά αρνητικά για τη συμμετοχή του στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι στη διάθεσή του να τον ενημερώσει όποτε ο γγ του ΚΚΕ το κρίνει σκόπιμο.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε και με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ο πρωθυπουργός, προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά με την πρωτοβουλία του για τη σύγκληση των πολιτικών αρχηγών, ο οποίος κατά πληροφορίες ανταποκρίνεται θετικά για τη συμμετοχή του.

Η κυβέρνηση αναμένει τις προτάσεις των κομμάτων για το θέμα της αναγκαίας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και συνεννόηση, προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας. Ομοίως, η συνεννόηση ως προς το Προσφυγικό θα έδινε μεγαλύτερη δυναμική στη χώρα ενόψει και της σημαντικής Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας την Κυριακή.

Ο κ. Τσίπρας συνομίλησε με τον κ. Παυλόπουλο νωρίς χθες το πρωί, λίγο πριν από την αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ζήτησε να κινήσει τις διαδικασίες για τη σύγκληση του συμβουλίου αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Ρώμη, νωρίς αύριο το απόγευμα. Ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να προηγηθεί δική του τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα θέματα που θα συζητηθούν.