X

Τσίπρας: Θέλω εθνικό διάλογο, όχι απαραίτητα συναίνεση

Συνομίλησε με όλους τους αρχηγούς. "Άργησες", του είπε ο Πλακιωτάκης. Τι απάντησαν οι υπόλοιποι. Ποιός δεν θα πάει στις 12:00 στο Προεδρικό.

Ant1news

Τηλεφωνική επικοινωνία με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων είχε ο πρωθυπουργός, με στόχο την σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, η οποία τελικώς θα γίνει το Σάββατο στις 12:00, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε κατά σειρά με τους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων.

Όπως αναφέρει το Μαξίμου, "ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με τον Προσφυγικό, εν όψει και της Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία Εθνικού Διαλόγου σχετικά με το Ασφαλιστικό και την Συνταγματική Αναθεώρηση".

Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε στους Πολιτικούς Αρχηγούς ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει κατ αρχάς είναι ο συντεταγμένος Εθνικός Διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και, βεβαίως, η σύνθεση, εφ όσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό", προστίθεται στην ανακοίνωση, με την οποία εππιβεβαιώνεται ότι "η σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα γίνει το Σάββατο στις 12.00 μμ στο Προεδρικό Μέγαρο".

Για το Ασφαλιστικό, εν όψει του αυριανού συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, συζήτησαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, σε συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. «Το ασφαλιστικό ζήτημα δεν είναι ένα απλό πολιτικό θέμα. Είναι εθνικό ζήτημα», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Μαξίμου.

Για θετικό γεγονός κάνει λόγο η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, σχολιάζοντας την ανταπόκριση των Πολιτικών Αρχηγών στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η ίδια εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι οι Πολιτικοί Αρχηγοί θα συμβάλλουν εποικοδομητικά, με τις θέσεις και τις προτάσεις τους, σε όλα τα θέματα που θα συζητηθούν.

Τι απάντησαν στον Τσίπρα οι αρχηγοί

Ο υπηρεσιακός Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αποδέχθηκε την πρόσκληση, ωστόσο ο Γιάννης Πλακιωτάκης άφησε αιχμές για την κίνηση Τσίπρα, ξεκαθαρίζοντας ότι η συμμετοχή της ΝΔ στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών  δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως στήριξη στους τακτικισμούς και τα τερτίπια του κ. Τσίπρα.

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, θα παρευρεθεί στην σύσκεψη, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συζήτηση για το Ασφαλιστικό. Σε αυστηρό ύφος, όπως λένε κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, η κ. Γεννηματά κατέστησε σαφές στον κ. Τσίπρα ότι διαφωνεί πλήρως με την ατζέντα που έχει προτείνει και ειδικότερα για την συμπερίληψη του ασφαλιστικού.

Ο κ. Κουτσούμπας αρνήθηκε να μετάσχει στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Δικαιολόγησε την απουσία του λέγοντας ότι πρόκειται για κίνηση που θα αξιοποιηθεί για να καλλιεργηθεί κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης και δήθεν «εθνικής ομοψυχίας». Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι είναι στη διάθεσή του Δημήτρη Κουτσούμπα για να τον ενημερώσει, όποτε ο ΓΓ του ΚΚΕ κρίνει σκόπιμο. 

Σύμφωνα με πηγές απο Το Ποτάμι, στην συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα ο Σταύρος Θεοδωράκης του είπε ότι όλο το διάστημα της διακυβέρνησης του δεν έχει λάβει ποτέ υπόψη τις προτάσεις π.χ. στην παιδεία, την δικαιοσύνη ή το προσφυγικό. Ο κ. Θεοδωράκης του ανέφερε ακόμα την αρνητική εντύπωσή του από το προηγούμενο Συμβούλιο που ζήτησε ο πρωθυπουργός το καλοκαίρι, για να λάβει, σύμφωνα με πηγές του Ποταμιού, την απάντηση από τον Τσίπρα «όλοι κάνουμε υπερβολές, τώρα είναι ο καιρός να συνεννοηθούμε». 

Στην συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον Βασίλη Λεβέντη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων τον ενημέρωσε ότι θα προτείνει την δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης με τεχνοκράτες υπουργούς.