X

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν οι αρχηγοί

Σε ποια σημεία υπήρξε σύγκλιση. «Κόκκινο πανί» το Ασφαλιστικό. Πού κατέληξε η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο. Οξεία κριτική στον Τσίπρα από τους αρχηγούς.

Ant1news

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν οι πολιτικοί αρχηγοί κατά την διάρκεια του «μαραθώνιου» συμβουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, το οποίο διήρκησε πάνω από έξι ώρες, όπως προκύπτει κι απο την ανακοίνωση που εξέδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Επί τάπητος τέθηκαν τρία θέματα: το Προσφυγικό, η Συνταγματική Αναθεώρηση και το "φλέγον ζήτημα" της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης.

Οι αρχηγοί των κομμάτων, πλην της ΝΔ, φαίνεται ότι βρήκαν κοινό τόπο στην αλλαγή επί τω αναλογικότερω, του εκλογικού νόμου, από την παρούσα Βουλή. 

Παράλληλα τα κόμματα συμφώνησαν στη θέση ότι το Προσφυγικό δεν είναι Ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα κι ότι η καταγραφή και η προώθηση ή επαναπροώθηση των προσφύγων πρέπει να γίνεται εντός του τουρκικού εδάφους, που αποτελεί και την πρώτη πύλη εισόδου των ανθρώπων αυτών, ενώ αύριο πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας.

Και σε αυτό το θέμα πάντως υπήρξαν επιφυλάξεις, κυρίως απο την πλευρά της ΝΔ που κατηγόρησε την Κυβέρνηση για την αύξηση των προσφυγικών ροών.

Στο Ασφαλιστικό όπως ήταν αναμενόμενο υπήρξε πλήρης διαφωνία. Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς την έκδοση κοινής ανακοίνωσης για την μη μείωση των συντάξεων, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε την ανάγκη η χώρα να ενισχυθεί διαπραγματευτικά. Η πρότασή του αυτή ωστόσο φαίνεται ότι προσέκρουσε στην άρνηση του προσωρινού προέδρου της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος επίσης εξέφρασε την αντίθεσή του για τη δημιουργία hot spots στα νησιά.

Έντονη αντίδραση Τσίπρα για το Ασφαλιστικό

Έντονη ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είπε : «Έχετε το θράσος να λέτε ότι αυτό είναι το χειρότερο μνημόνιο, όταν επί ημερών σας έγιναν τέτοιες μειώσεις στις συντάξεις; Αν δεν συνυπογράψετε το κοινό ανακοινωθέν θα είναι σαν να θέλετε μείωση των συντάξεων!».

Μάλιστα, στις δηλώσεις του μετά το τέλος του Πολτικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός, επεσήμανε ότι οι καιροί απαιτούν εκτός από υπεύθυνη Κυβέρνηση και υπεύθυνη αντιπολίτευση, βάλλοντας κατά του Γιάννη Πλακιωτάκη και της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι «δυστυχώς, σήμερα, αυτοί που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την οικονομική, θεσμική και ηθική εξόντωση του ελληνικού λαού τα τελευταία πέντε χρόνια, απέδειξαν ότι δεν διαθέτουν ούτε το απαραίτητο αίσθημα ευθύνης, ούτε την αναγκαία σοβαρότητα».

Νωρίτερα, πηγές του Μαξίμου άφηναν σαφείς αιχμές για «κάποιους αρχηγούς κομμάτων» αναφορικά με την στάση τους για το Ασφαλίστικό. 

Τι είπαν οι αρχηγοί

 Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης, άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της δικής της πολιτικής που δημιούργησε, όπως είπε, σε βάρος των πολιτών και της οικονομίας. «Αναζητά σωσίβιο σωτηρίας. Η ΝΔ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα», συμπλήρωσε επισημαίνοντας ότι η Βουλή είναι ο μοναδικός χώρος που συζητούνται όλα.

«Δεν θα γίνουμε συνεργοί σε τακτικισμούς κι επικοινωνιακά κόλπα, που δεν δίνουν λύση στα προβλήματα της χώρας, αλλά είναι άλλη μια απόπειρα εμπαιγμού του ελληνικού λαού», είπε από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ενώ ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσει για μείωση των συντάξεων.

Αιχμηρός ο απόντας Κουτσούμπας

Από την πλευρά του, αν και απουσίαζε από το Συμβούλιο των Πολιτικών, ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε ανακοίνωσή του τονίζει πως «η σημερινή σύσκεψη επιβεβαίωσε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναζητά συνενόχους για να εφαρμόσει τα προαποφασισμένα αντιλαϊκά μέτρα, ειδικά σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό και τσακώνεται με τα άλλα κόμματα, που στήριξαν το μνημόνιο, για τον επιμερισμό της ευθύνης». Όπως σημειώνει ο ΓΓ του ΚΚΕ «η κυβέρνηση προσπαθεί, μέσα από στημένους διαλόγους και διακομματικές επιτροπές, εκτός βουλής, ν' αποσπάσει την ανοχή του λαού στα βάρβαρα μέτρα».

«Επεσήμανα στον Αλέξη Τσίπρα ότι ο δρόμος που τραβάει είναι λάθος, τα αδιέξοδα μεγαλώνουν, οι συσκέψεις των αρχηγών δεν λύνουν τα προβλήματα της κοινωνίας», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

"Πυρά" Καμμένου κατά ΝΔ-Φώφης

Βολές κατά της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους στο ζήτημα του Ασφαλιστικού κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Κάμμενος. «Δυστυχώς η συμμαχία Σαμαρά - Βενιζέλου οδήγησε πάλι στη διαφοροποίηση των δύο κομμάτων πρώην εταίρων» σε σχέση με τη θέση όλων των άλλων πολιτικών αρχηγών, είπε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Και σημείωσε ότι τα δύο κόμματα «προτίμησαν να προστατεύσουν τις πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα σε αδιέξοδο».

«Η Ένωση Κεντρώων ζήτησε συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης γιατί εμείς  στην ΕΚ θεωρούμε ότι οι 153 βουλευτές του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου είναι ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που στην πρώτη δυσκολία θα καταρρεύσει», τόνισε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Βασίλης Λεβέντης. Όπως είπε ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων «ο κ. Τσίπρας μου έδωσε να καταλάβω ότι δεν σκέπτεται μια οικουμενική κυβέρνηση κι επιμένει για διακυβέρνηση με τους  ΑΝΕΛ», συμπληρώνοντας ότι «ο κ. Τσίπρας ζητούσε συναίνεση γενικώς και αορίστως».