X

Μαξίμου: Κάποιοι αρχηγοί προσπάθησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις

Ποιους φωτογραφίζουν και γιατί κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε ότι η Αντιπολίτευση ήταν "κατώτερη των περιστάσεων". Τι απαντούν για τις περικοπές στις συντάξεις.

Ant1news

Σαφείς αιχμές για «κάποιους αρχηγούς κομμάτων» αφήνουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά από το τέλος του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, προφανώς αναφερόμενοι και σε όσα αναφέρει η ανακοίνωση της Προεδρίας για την σύσκεψη.

Όπως σημειώνουν, προφανώς φωτογραφίζοντας – τουλάχιστον – τον Γιάννη Πλακιωτάκη ο οποίος διαφώνησε ανοιχτά, αλλά και την Φώφη Γεννηματά που είπε ότι δεν μπορεί να υπογράψει μείωση συντάξεων – οι εν λόγω αρχηγοί  “προσπάθησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις ότι η Κυβέρνηση πρότεινε μείωση συντάξεων και εκείνοι διαφώνησαν”.

Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν, σε ότι αφορά την στάση του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, ότι «η Κυβέρνηση κάλεσε τα πολιτικά κόμματα σε έναν εθνικό διάλογο για βιώσιμο ασφαλιστικό, χωρίς περικοπές. Εκείνοι δεν δέχθηκαν να υπογράψουν ένα τέτοιο κείμενο”.

Ενδεικτικά, κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν ότι «η αντιπολίτευση εμφανίστηκε σήμερα κατώτερη των περιστάσεων και δεν διστάζει για μικροκομματικό όφελος να μειώσει τη διαπραγματευτική δυνατότητα της Κυβέρνησης».

"Βολές" Τσίπρα σε Φώφη και Πλακιωτάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, για το Ασφαλιστικό, η συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει ότι θα έχει κόστος 1% του ΑΕΠ. Ο Πρωθυπουργός είπε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι «η Κυβέρνηση έχει έτοιμο πλέγμα βιώσιμων παρεμβάσεωνμ που καλύπτει το 0,6% του ΑΕΠ», καλώντας τα κόμματα να συμμετέχουν σε επιτροπή με ειδικούς εμπειρογνώμονες, προκειμένου να συζητήσουν για την πρότασή αυτή και να συμφωνήσουν σε μέτρα για την κάλυψη του υπολοίπου 0,4% του ΑΕΠ, με τρόπο που δεν θα οδηγεί σε μείωση των συντάξεων.

Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι, στρέφοντας τα βέλη του προς Φώφη Γεννηματά, στην διάρκεια του Συμβουλίου κι ενώ συζητείτο το Ασφαλιστικό, ο Πρωθυπουργός, μετά από την άρνησή της να συνυπογράψει ανακοίνωση, η οποία θα έκανε λόγο για βιώσιμο Ασφαλιστικό, χωρίς μειώσεις συντάξεων, απευθύνθηκε στην Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης,  λέγοντας της «τα έχετε κάνει όλα, μειώσεις στις συντάξεις, PSI, και σήμερα εναντιώνεστε στην πρόταση αυτή;».

Σε ότι αφορά την στάση του Γιάννη Πλακιωτάκη για το Προσφυγικό, οι κυβερνητικές πηγές μεταφέρουν ότι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εμφανίστηκε αντίθετος με την δημιουργία HotSpots στα νησιά, με τον Πρωθυπουργό να του απαντά ότι αυτή «είναι μια στάση επιζήμια, που θίγει την διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας».