X

“Πυρά” Τσίπρα σε ΝΔ-Φώφη για τις διαφωνίες τους

Επίθεση για την “μη συναίνεση” στο Συμβούλιο των Αρχηγών. Τι είπε για Ασφαλιστικό, εκλογικό Νόμο και  Προσφυγικό. Την Κυριακή η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.

Ant1news

Επίθεση στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και στην Φώφη Γεννηματά για τις επιφυλάξεις που διατύπωσαν στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών αναφορικά με το Προσφυγικό και το Ασφαλιστικό, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ευθύνες για την οικονομική κρίση

Στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός, επεσήμανε ότι οι καιροί απαιτούν εκτός από υπεύθυνη Κυβέρνηση και υπεύθυνη αντιπολίτευση, βάλλοντας κατά του Γιάννη Πλακιωτάκη και της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι «δυστυχώς, σήμερα, αυτοί που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την οικονομική, θεσμική και ηθική εξόντωση του ελληνικού λαού τα τελευταία πέντε χρόνια, απέδειξαν ότι δεν διαθέτουν ούτε το απαραίτητο αίσθημα ευθύνης, ούτε την αναγκαία σοβαρότητα».

Το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού

Αναφερόμενος στις προσφυγικές ροές και την αντιμετώπιση τους, θέμα που θα απασχολήσει την Κυριακάτικη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ο εκπρόσωπος της αξιωματικής  αντιπολίτευσης  διαφοροποιήθηκε στα ζητήματα διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης κι εμφανίστηκε να διαφωνεί με τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων στα νησιά που δέχονται τις ροές», θέσεις οι οποίες, όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας «δεν υπονομεύουν τη κυβέρνηση, υπονομεύουν τη διεθνή θέση της χώρας».

Βέλη εναντίον της Φώφης Γεννηματά

Στρέφοντας τα βέλη του και στην Φώφη Γεννηματά αναφορικά με την στάση της – όπως και της ΝΔ – στο Ασφαλιστικό, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «είναι προφανές ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συνεχίζουν να κρατούν στάση υπονομευτική. Αυτοί, που από το 2010 έως σήμερα, έχουν ψηφίσει και εφαρμόσει 11 διαφορετικές περικοπές και μειώσεις συντάξεων και χρέωσαν με δις τα ασφαλιστικά ταμεία με το καταστροφικό PSI, σήμερα αρνούνται να καταθέσουν προτάσεις για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος σε έναν διάλογο συντεταγμένο».

Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, αρνήθηκαν να υπογράψουν κοινή ανακοίνωση για την ανάγκη βιώσιμου Ασφαλιστικού, «αυτό είναι το  αίσθημα ευθύνης τους. Βάζουν τη κομματική τους επιβίωση πάνω από τα συμφέροντα εργαζομένων και συνταξιούχων.Θα διαψευστούν».

Τι είπε για τη συνταγματική μεταρρύθμιση

Σε ότι αφορά την συνταγματική μεταρρύθμιση, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «όλοι πλην ΝΔ συμφωνήσαμε να ανοίξουμε συντεταγμένα τις διαδικασίες, ακόμη και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερο, από αυτή τη Βουλή».

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός «η χώρα, σε αυτή τη κρίσιμη καμπή, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται εθνική συνοχή, λαϊκή ενότητα και πολιτική σταθερότητα. Το στρατηγικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την ανάκτηση της κυριαρχίας μας έναντι των δανειστών, θα πετύχει. Ήδη οι συσχετισμοί αλλάζουν στην Ευρώπη. Και σε μια Ευρώπη που αλλάζει η Ελλάδα θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο με τη κοινωνία όρθια.»