X

Κατρούγκαλος: Εθνική γραμμή να μην υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις

«Το Ασφαλιστικό είναι εθνικό θέμα» τόνισε ο Υπουργός Εργασίας. Πότε θα κατατεθεί το ν/σ. Οι «εκ των άνωθεν» παρεμβάσεις.

Ant1news

«Το ασφαλιστικό δεν είναι ένα απλό θέμα, είναι ένα εθνικό θέμα», δηλώνει ο Υπουργός Εργασίας και παρά το αδιέξοδο του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, επιμένει στο ότι πρέπει «να αποτελέσει εθνική γραμμή το να μην υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος εμφανίστηκε αποφασισμένος να καταθέσει το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό στη Βουλή μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, ώστε να ψηφιστεί, αν είναι δυνατόν, μέχρι το τέλους του έτους. Όλα δείχνουν, ωστόσο, ότι τόσο η συζήτηση, όσο και η ψήφιση του νομοσχεδίου θα γίνει στις αρχές του 2016.

Επιβεβαιώνει, επίσης μιλώντας στη Real, ότι το ζήτημα του Ασφαλιστικού θα τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τις επόμενες μέρες. Να σημειωθεί ότι, το κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό έχει ήδη λάβει την έγκριση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής.

Σκοπός του Πρωθυπουργού είναι να κάνει νέα κρούση στους δανειστές και συγκεκριμένα στους Άγκελα Μέρκελ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς, ώστε να αποφευχθούν οι περικοπές στις κύριες συντάξεις. Στόχος είναι να καλυφθούν τα 300 εκατ., με μέτρα που μέχρι τώρα δεν έχουν βρεθεί.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα 900 εκατ. που πρέπει να καλυφθούν για το 2016 μπορούν να προκύψουν εξ ολοκλήρου από την αύξηση εισφορών, για την οποία όμως δεν έχει ακόμα δοθεί θετική απάντηση από τους δανειστές.

Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί μέσω ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικών πόρων και μέσω της αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να κάνει και δημόσιες παρεμβάσεις για το Ασφαλιστικό, αρχής γενομένης με την αυριανή ομιλία του στο δείπνο του Συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Θα ακολουθήσει και δεύτερη στην ομιλία του με την οποία θα κλείσει η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Ξεκινά ο διάλογος με τους Κοινωνικούς φορείς

Η συζήτηση με την Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) ξεκινά τις αμέσως επόμενες ημέρες. Έχει ήδη προηγηθεί συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με τον νέο πρόεδρο του φορέα, Γιώργο Βερνίκο. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ορίστηκε τετραμερής Επιτροπή εμπειρογνωμόνων, στην οποία θα συμμετέχει ο νομικός σύμβουλος της ΟΚΕ και Γενικός Γραμματέας της Βουλής, επί προεδρίας Μεϊμαράκη, κ. Παπαϊωάννου.

Το Ασφαλιστικό στο «Ευρωκοινοβούλιο»

Στην Αθήνα καταφθάνει αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου, με επικεφαλής τον πρόεδρο αντίστοιχης Επιτροπής Τόμας Χέντελ, ώστε να παρακολουθήσει τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά ανάμεσα στην Ελλάδα και δανειστές.

Ο Γάλλος πρεσβευτής στην Αθήνα έχει ήδη συναντηθεί με τον Υπουργό Εργασίας, στον οποίο εξέφρασε τη στήριξή του, στις διεκδικήσεις της χώρας στο θέμα του Ασφαλιστικού.

Διαφωνία υπάρχει και στο ζήτημα του επικεφαλής της Επιτροπής Διαλόγου για τα εργασιακά. Οι δανειστές ζητούν τον Χριστόφορο Πισσαρίδη, τον Κύπριο νομπελίστα, να αναλάβει το ρόλο, όμως ο Γιώργος Κατρούγκαλος αντιπροτείνει τον Τζόσεφ Στίγκλιτς.