X

Τσίπρας στην COP21: μην φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων

Πώς συνέδεσε στην ομιλία του την κλιματική αλλαγή με το Προσφυγικό. Είχε μπαράζ επαφών με ηγέτες. Τι είπαν με τον Ερντογάν. Για επενδύσεις μίλησε με τον Βαλς.

Ant1news

Την ανάγκη να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να μην φανούν οι ηγέτες κατώτεροι των περιστάσεων επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Παγκόσμια Σύνοδο για το Κλίμα, στο Παρίσι.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, η κλιματική αλλαγή αποτελεί παγκόσμια απειλή για την ασφάλεια, καθώς μπορεί να αυξήσει τις συγκρούσεις και κατ' επέκταση και τις προσφυγικές ροές, όπως ανέφερε, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα ήδη αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση. Οι αναφορές αυτές είχαν ιδιαίτερη αξία καθώς έρχονται μία ημέρα μετά απο την Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός προς τους ηγέτες απο όλον τον πλανήτη, "η Σύνοδος αυτή πρέπει να αποτελέσει ιστορική καμπή. Πρέπει να επιταχυνθεί η παγκόσμια μετάβαση σε μια φιλική προς το κλίμα, βιώσιμη κοινωνία. Είμαστε εδώ για να λάβουμε αποφάσεις, δεσμευτικές για όλους μας. Γνωρίζουμε τί πρέπει να πράξουμε. Είμαστε εδώ για να αποφασίσουμε πώς θα το πράξουμε".

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε με έμφαση ότι "στην Ελλάδα, παρά την οικονομική και κοινωνική κρίση, το περιβαλλοντικό ζήτημα βρίσκονται ψηλά στην κυβερνητική μας ατζέντα. Περίπου το 20% των διαρθρωτικών πόρων που καταβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιούνται με τρόπους που μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή".

Διασύνδεση κλιματικής αλλαγής με Προσφυγικό

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός έθεσε επιτακτικά την ανάγκη αποφυγής νέων προσφυγικών ροών λόγω της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας ότι "η κλιματική αλλαγή αποτελεί παγκόσμια απειλή για την ασφάλεια. Τα αποτελέσματά της μπορεί να επιδεινώσουν τον ανταγωνισμό ως προς τους πόρους και να αυξήσει τον κίνδυνο της αστάθειας και των συγκρούσεων. Οι έντονες φυσικές καταστροφές, η απερήμωση και η ακραία φτώχεια θα επηρεάσει τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες  και θα προκαλέσει νέες προσφυγικές ροές"

"Η Ελλάδα, που αυτή τη στιγμή βιώνει μια άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση και την ανθρώπινη απόγνωση, δίνει πολιτική προτεραιότητα στην ανάγκη να αποτραπεί ο κίνδυνος μετατόπισης της κλιματικής αλλαγής. Ελπίζω, ότι όλοι μας σε αυτήν την αίθουσα δεν θα αποδείξουμε ότι είμαστε κατώτεροι των  περιστάσεων" έπεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας συμπληρώνοντας ότι "δεν θα επιτρέψουμε στις μελλοντικές γενιές να μας κατηγορήσουν ότι δεν εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία".

Μπαράζ επαφών για Προσφυγικό, Οικονομία και Επενδύσεις

  • Στο περιθώριο της Συνόδου για το Κλίμα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε σειρά επαφών με ηγέτες, μεταξύ των οποίων:
  • ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάινμαν
  • οι Πρόεδροι της Ουκρανίας, της Αλβανίας και της Βολιβίας
  • οι Αντιπρόεδροι της Γουατεμάλας, της Αργεντινής και της Κούβας
  • οι Πρωθυπουργοί του Μαυροβουνίου και της Γεωργίας Ιρακλί Γκαριμπασβίλι.

 

Ιδιαίτερη σημασία, στον απόχη και χθεσινής Συνόδου Κορυφής, είχε η κατ΄ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

εξαιρετικά πλούσια ήταν η ατζέντα των επαφών του Πρωθυπουργού με τον Γάλλο ομόλογο του Μανουέλ Βαλς, με τον οποίο συζήτησαν εκτενώς το Προσφυγικό, αλλά και θέματα που αφορούν τις ελληνικές δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις.