X

“Αγώνας δρόμου” για το Προσφυγικό

Σε Λέρο και Χίο αύριο ο Πρωθυπουργός. Τι συμφώνησαν Μουζάλας και Δήμαρχοι για το Κέντρο Φιλοξενίας. Σύνοδος Κορυφής Πέμπτη – Παρασκευή.

Ant1news

«Καλή θέληση» επιχειρεί να δείξει η κυβέρνηση όσο αφορά στις δεσμεύσεις της για το Προσφυγικό, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή.  Ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει αύριο, Τετάρτη, σε Λέρο και Χίο, για να επιβλέψει την προετοιμασία των hotspots, ενώ στην Αθήνα αναζητείται χώρος μεταστέγασης των μεταναστών που βρίσκονται στο Τάε Κβο Ντο του Φαλήρου, με επικρατέστερο – διαρρέων-  σενάριο τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας στο Ελληνικό.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της υπογραφής για την επιδότηση ενοικίου σε 20.000 αιτούντες άσυλο και υποψηφίους για μετεγκατάσταση στην Ελλάδα, ο Γιάννης Μουζάλας αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε αναγκαστικές επιστροφές μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο, ως «νομική αναγκαιότητα».

Εκ νέου συνάντηση είχε σήμερα  ο Γιάννης Μουζάλας με τους δημάρχους Γλυφάδας, Ελληνικού – Αργυρούπολης και Αλίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που έγινε σε συναινετικό κλίμα, συμφωνήθηκε ότι αρχικά η μετεγκατάσταση των μεταναστών να μην γίνει στα παλιά υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ελληνικό, ενώ υπάρχει πρόταση για συγκεκριμένο χώρο στο παλιό αεροδρόμιο, με την οποία είναι σύμφωνοι οι δήμαρχοι, ωστόσο, νεότερα θα υπάρξουν περίπου στις 17:00, οπότε θα έχουν ληφθεί και οι τελικές αποφάσεις. 

Είχε προηγηθεί χθεσινή συνάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής με τους δημάρχους του Ελληνικού – Αργυρούπολης, της Γλυφάδας, του Αλίμου και του Ελληνικού – η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα των ίδιων -, συμμετείχε και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, όπου τους ενημέρωσε ότι σχεδιάζεται Κέντρο Φιλοξενίας στις υπό διαμόρφωση εγκαταστάσεις παλιές εγκαταστάσεις της Αεροπορίας στο Ελληνικό. Να σημειωθεί ότι, σε ερωτήσεις των τεσσάρων δημάρχων για το αν θα δημιουργηθεί ανοιχτή ή κλειστή δομή και για το ποιες εθνικότητες θα μεταφερθούν εκεί, δεν δόθηκε απάντηση. 

Η έλευση μεταναστών που δεν προέρχονται από εμπόλεμες χώρες, που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα στα ελληνική νησιά, έχει προκαλέσει ανησυχία στην κυβέρνηση.

«Μιλάμε για χιλιάδες ανθρώπους που πρέπει να επιστραφούν» σημείωσε χαρακτηριστικά η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στη χθεσινή εκδήλωση για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προβλέπει τη δημιουργία 20.000 θέσεων φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο και υποψηφίους για μετεγκατάσταση στην Ελλάδα, μέσω επιδότησης ενοικίου. «Υπάρχουν άνθρωποι που ζητούν δουλειές, αλλά και στην Ευρώπη δεν έχουμε δουλειές», ανέφερε σχετικά.

Οι πληροφορίες θέλουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει ενημερωθεί από την Ελλάδα για τη δημιουργία 30.000 θέσεων υποδοχής, μέχρι τις αρχές του 2016. Πρόκειται για 20.000 θέσεις μέσω του προγράμματος που παρουσιάστηκε χθες, για 4.500 θέσεις στα τρία hotspots σε Μυτιλήνη, Λέρο και Χίο, για 2.900 θέσεις που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή σε Ελαιώνα, Ελληνικό και Παλαιό Φάλης, για 1.500 θέσεις σε σκηνές κοντά στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και για 5.400 θέσεις σε προαναχωρησιακά κέντρα.

«Όταν σε ένα μπουκάλι είναι ανοιχτός ο λαιμός αλλά δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, είναι λογικό ότι το μπουκάλι θα σπάσει» σημείωσε ο Γ. Μουζάλας αναφερόμενος στους μετανάστες ή τους πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα μας αλλά δεν έχουν δυνατότητα να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

«Δεν έχουμε μια ασφαλή δίοδο, αλλά ένα ασφαλές αδιέξοδο» σημείωσε και συμπλήρωσε «είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε ότι το μπουκάλι δεν θα εκραγεί».

Μιλώντας, στη χθεσινή εκδήλωση χθες ο Υπουργός, δεν απέκλεισε την πιθανότητα να εφαρμοστεί το Κέντρο Κράτησης, ώστε όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να επιστρέψουν στις χώρες τους.

«Η κράτηση και η αναγκαστική επιστροφή είναι μια μορφή βίας και αυτό με δυσαρεστεί, αλλά είναι μια νομική αναγκαιότητα και ένα κράτος είναι αναγκασμένο να τηρεί τη νομική αναγκαιότητα», είπε σχετικά ο Γιάννης Μουζάλας και διευκρίνισε ότι οι συνθήκες κράτησης και επιστροφής θα γίνουν με συνθήκες αξιοπρέπειας, που δεν θα παραβιάζουν την αξιοπρέπεια των μεταναστών.

Από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει σχέδιο για δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών, ενώ θα ξεκινήσουν συνομιλίες για την αλλαγή της συνθήκης του Δουβλίνου τον Μάρτιο.

Την ίδια στιγμή, καθημερινότητα έχει γίνει η επιστροφή μεταναστών στην Μυτιλήνη, με σκοπό τη διόρθωση των εγγράφων τους και στόχο την ένταξή τους σε όσους δικαιούνται άσυλο. Σύμφωνα με το Λιμενικό της Λέσβου, τις τελευταίες μέρες έχουν επιστρέψει στο νησί σχεδόν 500 μετανάστες.