X

Γεροβασίλη: “Ναι” με όρια στην ενίσχυση της Frontex

Ποια όρια βάζει η κυβέρνηση στη δράση της Frontex. Τι θα ζητήσει ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής. Τα επόμενα βήματα σε Προσφυγικό και Ασφαλιστικό.

Ant1news

«Βεβαίως συμφωνούμε με την ενίσχυση της δράσης της Frontex και τη βοήθεια προς τη χώρα μας. Αυτό όμως έχει τα όρια του και τα όρια βρίσκονται στην εθνική κυριαρχία» ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον  ΣΚΑΪ.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα ζητήματα που πρόκειται να θέσει ο Πρωθυπουργός στη διήμερη Σύνοδο στις Βρυξέλλες, ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ξαναφτιάξει «Αμυγδαλέζα» γιατί δεν θα επιτρέψει εικόνες για τις οποίες η Ελλάδα έχει καταδικαστεί στο παρελθόν, για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην έκθεση του ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι συνιστά την για πρώτη φορά επίσημη αυτοκριτική του στο γεγονός ότι η συνταγή μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, απέτυχε ενώ επέμεινε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή δεν πρόκειται να περιλαμβάνει μειώσεις συντάξεων τονίζοντας ότι θα απορήσουν όλοι αν η αντιπολίτευση δεν το στηρίξει.

Η διαχείριση του προσφυγικού

«Η Ελλάδα μέσα στην οικονομική κρίση με τόσα προβλήματα αντιμετώπισε αξιοπρεπώς μέχρι σήμερα το ζήτημα και το διαχειρίστηκε με μεγάλες θυσίες ανθρώπων, εργαζομένων, αστυνομικών, στρατιωτικών, με πραγματική αυτοθυσία και χωρίς οικονομικά μέσα» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος για το ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών και πρόσθεσε ότι η χώρα μας είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, μέσα στα χρονοδιαγράμματα, και κάνοντας πράγματα πάνω από τις δυνατότητές της. Είπε, εξάλλου, ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη συνέπεια από τους εταίρους καθώς ενώ έχει αποφασιστεί η μετεγκατάσταση 66.000 προσφύγων προς τις χώρες της Ευρώπης, έχουν μετεγκατασταθεί μόλις εκατό. H κ. Γεροβασίλη επανάλεβε πως από όσα ζητήσει η Ελλάδα ως βοήθεια από τη Frontex, έχει υλοποιηθεί μόλις το 1/10.

Το σχέδιο για «νέα Frontex»

Σε ερώτηση σχετικά με το σχέδιο της «νέας Frontex», η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι «η χώρα μας είχε ζητήσει ενίσχυση από τη Frontex και βεβαίως συμφωνούμε με την ενίσχυση της δράσης της Frontex και τη βοήθεια προς τη χώρα μας. Αυτό όμως έχει τα όρια του και τα όρια βρίσκονται στην εθνική κυριαρχία και στο ποιος και με ποιου την επίβλεψη και την ευθύνη θα γίνει αυτή η υποστηρικτική δράση». Για το αν θα δεχόμασταν τη συμμετοχή τρίτων χωρών, είπε ότι «η Ελλάδα είναι σαφής από την πρώτη στιγμή και επιμένει ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε δράσεις που αφορούν και παρεμβαίνουν στην εθνική μας κυριαρχία, όσον αφορά τη φύλαξη των συνόρων, και δεν θα το κάνουμε. Και από ό,τι φαίνεται, παρόλο που υπάρχει αυτό το σχέδιο που είδαμε χθες ως εισηγητικό, αντιδρούν πάρα πολλές χώρες και δεν φαίνεται ότι θα προχωρήσει και θα καταλήξει».

«Τα σύνορα μας είναι ευρωπαϊκά, ωστόσο υπάρχει η ιδιαιτερότητα, του ότι εμείς είμαστε ευρωπαϊκά σύνορα, ωστόσο τα σύνορα είναι και ελληνικά. Αυτό δεν μπορούμε να το ξεχνάμε και πρέπει να υπάρξει ενίσχυση και βοήθεια αλλά με όρους που δεν θα παραβιάζουν τα όρια αυτά» είπε η κ. Γεροβασίλη.

Στο ερώτημα αν η Ελλάδα είναι έτοιμη να θέσει βέτο, στην περίπτωση που προχωρήσει μια δομή που θα παραβιάζει τα όρια που θέτει η ελληνική κυβέρνηση, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε πως «πιστεύει πως δεν θα χρειαστεί, αλλά αν χρειαστεί θα το δούμε. Αλλά δεν διαφαίνεται αυτή τη στιγμή ότι μπορεί να περάσει ένα τέτοιο σχέδιο».

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει την Αμυγδαλέζα, η κυβερνητική εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι «Αμυγδαλέζα δεν θα υπάρξει. Δεν θα ξαναδούμε αυτές τις σκηνές για τις οποίες έχουμε καταδικαστεί επανειλημμένως για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Σημείωσε πάντως ότι φυλασσόμενοι χώροι θα υπάρξουν, διότι υπάρχει μια γκάμα ανθρώπων, κάποιοι με παραβατικές συμπεριφορές, κάποιοι από πολύ ευπαθείς ομάδες, και άρα αυτά είναι θέματα που θα αντιμετωπίζονται αναλόγως.

Η Ο. Γεροβασίλη είπε ότι ο Πρωθυπουργός θα θέσει στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και στις συνομιλίες των οκτώ χωρών και στη συζήτηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, το ζήτημα ότι δεν έχουν ελαττωθεί οι εισροές, από την Τουρκία, δηλαδή δεν έχει ανταποκριθεί σε αυτή την υποχρέωση η Τουρκία και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αποτέλεσμα μετρήσιμο που να δείχνει ότι έχουν μειωθεί αυτές οι ροές, ενώ δεν έχουν βρεθεί μετρήσιμα αποτελέσματα ούτε στο κομμάτι της εμπορίας ανθρώπων που γίνεται στα σύνορα μας με την Τουρκία. Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε εξάλλου ότι ο Α. Τσίπρας πρόκειται να θέσει και το ζήτημα της μετεγκατάστασης ανθρώπων από την Τουρκία προς την ΕΕ.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός θα θέσει και το ζήτημα των μετακινήσεων ανθρώπων από Μαρόκο και Αλγερία, με αεροπλάνα στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί, χωρίς χαρτιά και βίζα, μετακινούνται μαζί με τις άλλες μεταναστευτικές ροές. Επισήμανε ότι μέρος των ανθρώπων αυτών σχετίζεται με παραβατικές συμπεριφορές και άρα αυτό το ζήτημα δεν θα αντιμετωπιστεί αν δεν υπάρξει συνεργασία της ΕΕ και της Τουρκίας.

Απόφαση ΣτΕ

Για την απόφαση του ΣτΕ, που αφορά στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναμένει την επίσημη απόφαση. «Περιμένουμε να δούμε επισήμως την απόφαση και στη συνέχεια θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν να γίνει, προκειμένου να είμαστε και συμβατοί με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης» είπε και πρόσθεσε πως «η μείωση των αντικειμενικών αξιών, βεβαίως, είναι στους στόχους της κυβέρνησης». Συμπλήρωσε ακόμη ότι, η κυβέρνηση είναι σταθερά προσανατολισμένη ότι, με την επιστροφή σε ομαλότητα και ανάπτυξη, θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση των πολιτών από φόρους, καθώς η συνταγή που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα αποδείχθηκε αποτυχημένη.

Η έκθεση του ΔΝΤ και οι συντάξεις

«Η έκθεση του ΔΝΤ είναι συγκλονιστική και αυτό διότι αποτυπώνει το τι έχει συμβεί τα προηγούμενα χρόνια και για το γεγονός ότι δικαιώνει την θέση της κυβέρνησης και την διαπραγματευτική προσπάθεια που καταβάλλει, προκειμένου να τελειώσει η πρώτη αξιολόγηση και να περάσουμε στη συζήτηση για το χρέος» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος ερωτηθείσα για το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό, είπε ότι σε διάψευση όλων όσων συζητούνται μέχρι σήμερα, δεν θα εμπεριέχει μειώσεις στις συντάξεις. Στο σημείο αυτό επισήμανε και τη χθεσινή συνέντευξη του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του κ. Ντομπρόβσκις που είπε ότι μπορεί να γίνουν αποδεκτά και μέτρα προκειμένου να μην μειωθούν οι συντάξεις, μέτρα αντισταθμιστικά. Στο ερώτημα αν τα αντισταθμιστικά θα αφορούν αυξήσεις φόρων, είπε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αυξήσει φόρους και πρόσθεσε ότι,  τα μέτρα θα έχουν στόχο τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος ενώ βασικός στόχος παραμένει να υπάρξει η εθνική σύνταξη στην οποία θα προστίθεται και ότι αναλογεί σε κάθε εργαζόμενο.

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει από μόνη της στο ασφαλιστικό αν υπάρξουν αντιδράσεις από τους εταίρους, από το ΔΝΤ, η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι «έχουμε αλλαγή σκηνικού» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα ώστε να μη μειωθούν οι συντάξεις, ενώ εργάζεται και για την αύξηση των αποθεματικών των ταμείων. «Το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή, θα απορείτε γιατί δεν το ψηφίζουν τα άλλα κόμματα» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «ένα νομοσχέδιο για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα που δεν θα μειώνει συντάξεις, ας έρθουν τα άλλα κόμματα και να μην ψηφίσουν, να δούμε τότε τι θα πείτε».

Επισήμανε στο σημείο αυτό ότι και η ίδια η έκθεση του ΔΝΤ έχει την παραδοχή ότι η συνταγή "μείωση μισθών και συντάξεων" στην Ελλάδα απέτυχε.

Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι η συμμετοχή του σε αυτό το πρόγραμμα, μέχρι στιγμής, είναι συμμετοχή με ρόλο τεχνικού συμβούλου, μέχρι τον Μάρτιο που θα αποφασίσει αν θα μείνει ή θα φύγει. «Το ΔΝΤ ποτέ δεν το θέλαμε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και το θεωρούμε και ήττα της Ευρώπης, το ότι μπήκε το ΔΝΤ για να λύσει αδιέξοδα της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, διότι η Ευρώπη θα έπρεπε από μόνη της να έχει τους μηχανισμούς να το αντιμετωπίσει. Αυτή είναι η βασική μας θέση και αρχή από την οποία δεν παραιτήθηκαμε ποτέ» είπε η κ. Γεροβασίλη. Στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά χθες, βλέπουμε μια υπαναχώρηση, μια αλλαγή στάσης από την πλευρά του ΔΝΤ, όσον αφορά τα ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα λιτότητας, δηλαδή ότι η μείωση μισθών και συντάξεων πρέπει να επιβληθεί οπωσδήποτε προκειμένου η χώρα να ανακάμψει. «Έχουμε δει την πρώτη αυτοκριτική επισήμως χθες και ότι αυτός δεν είναι ο δρόμος. Επομένως βλέπουμε ότι αρχίζει να πιάνει τόπο αυτό που λέμε διαπραγματευτική μάχη. Να αποτυπώσουμε δηλαδή την πραγματική εικόνα και να την διαδώσουμε στην Ευρώπη ώστε να κάνουμε το ελληνικό πρόγραμμα ευρωπαϊκό. Βλέπουμε ότι αρχίζουν κάποιοι να σκέφτονται ότι μάλλον δεν είναι αυτή η λύση που επιβλήθηκε η σωστή» τόνισε και πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ κάνει αυτοκριτική γιατί δεν έκανε την μείωση του χρέους από την πρώτη στιγμή και άρα το πρόγραμμα απέτυχε, και πλέον έχει μεγάλη σημασία ο συνομιλητής σου να ξεκινάει από μια άλλη βάση που να μιλάει και για το χρέος και για τη λιτότητα.

«Η θέση της Ελλάδας, του ΣΥΡΙΖΑ, της κυβέρνησης δικαιώνεται και αποτυπώνεται και στην έκθεση» είπε επίσης η κυβερνητική εκπρόσωπος ενώ για τον ρόλο της Γερμανίας είπε ότι δεν ήθελε να φύγει το ΔΝΤ από την Ευρώπη, διότι οι Ευρωπαίοι συζητούν με άλλον τρόπο τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα και το ΔΝΤ θέλει τις σκληρές νεοφιλελευθέρες μεταρρυθμίσεις και το θέλει λοιπόν η Γερμανία για να περάσει ακραία μέτρα στην Ευρώπη. Είπε ακόμη ότι αυτή την ώρα διαμορφώνεται μια μάχη συσχετισμών και μάχη απόψεων και επισήμανε ότι η Ελλάδα, από τη συνεχή διαπραγμάτευση, έχει κερδίσει σημαντικά πράγματα και ένα από αυτά είναι ότι βρήκε ανταπόκριση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο η πρόταση του Α. Τσίπρα και πλέον συστήνεται επιτροπή για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος. «'Αρα υπάρχουν πλέον φωνές που λένε ότι το πρόβλημα πρέπει να το αντιμετώπισουμε ευρωπαϊκά», είπε η κ. Γεροβασίλη.

«Ντροπή η αποχώρηση της ΝΔ από το παράλληλο πρόγραμμα»

Για την αποχώρηση των κομμάτων από τη συζήτηση για το παράλληλο πρόγραμμα, είπε ότι αυτό το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί ομόφωνα και είναι ντροπή για την αξιωματική αντιπολίτευση να αποχωρεί.

«Στη Δημοκρατία δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχουν άβατα»

Ερωτηθείσα για τα τελευταία φαινόμενα προπηλακισμών και βίας, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι είναι πολύ δυσάρεστα και καταδικαστέα και υπογράμμισε ότι «στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν άβατα και δεν θα τα επιτρέψει η κυβέρνηση η οποία οφείλει να αντιμετωπίσει τέτοια ζητήματα». «Είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε την ασφάλεια των πολιτών γιατί το να αισθάνεται κάθε πολίτης ασφαλής είναι κοινωνικό αγαθό» δήλωσε. Σημείωσε όμως ότι πρέπει να σταματήσει και η ανθρωποφαγία και ο κοινωνικός αυτοματισμός και σε αυτό πρέπει να συμβάλουν τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

Το σύμφωνο συμβίωσης και οι ΑΝΕΛ

Για το σύμφωνο συμβίωσης είπε ότι αυτός είναι νόμος που όφειλε να προχωρήσει κάθε κυβέρνηση ενώ για τη στάση των ΑΝΕΛ και πόσο συμπαγής είναι η κυβερνητική πλειοψηφία, είπε ότι τα ιδεολογικά σημεία που χωρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ από τους ΑΝΕΛ είναι γνωστά και σεβαστά, όμως από τις 25 του Γενάρη κινούνται με βάση μια έντιμη συνεργασία και ένα κοινό πρόγραμμα.

Για την εκλογή προέδρου στη ΝΔ

Στο ερώτημα αν κυβέρνηση στηρίζει την εκλογή το κ. Μεϊμαράκη στην ηγεσία της ΝΔ είπε ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν υποστήριξε κανένα για την εκλογή του στη ΝΔ και όποιον και αν είχε απέναντί της θα του ευχόταν καλή επιτυχία. «Ποτέ δεν είπε ο κ. Τσίπρας στον κ. Μεϊμαράκη έλα να συνεργαστούμε», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «προς Θεού, δεν θα ασχοληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος στη ΝΔ. Εμείς θέλουμε να υπάρξει σοβαρότητα στη ΝΔ που δεν το βλέπουμε και που η πολυδιάσπαση της και ο τρόπος που έχει αντιμετωπίσει τις εσωτερικές της εκλογές, στηριζόμενη, χωρίς πολιτικές θέσεις, στο ποιος θα χτυπήσει περισσότερο τον Τσίπρα, νομίζουμε ότι αυτός ο ιστορικός χώρος έχει πάψει να επιτελεί το ρόλο του και θα δυσκολευτεί να ανακάμψει».