X

FT: Ο Τσίπρας θέλει το ΔΝΤ εκτός προγράμματος

Η Ευρώπη «έχει πια θεσμική επάρκεια να αντιμετωπίσει με επιτυχία ευρωπαϊκά ζητήματα» αναφέρει ο Πρωθυπουργός στην εφημερίδα.

Ant1news

«Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πιέζει ώστε το ΔΝΤ να μείνει εκτός του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 86 δισ. ευρώ, αφήνοντας την Ευρωζώνη να έχει την πλήρη ευθύνη για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων», αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Financial Times.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι «προβληματίζεται από την μη εποικοδομητική συμπεριφορά του Ταμείου σε δημοσιονομικά και οικονομικά θέματα» και υπέδειξε ότι το ΔΝΤ πρέπει να αφήσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας στην Ευρωζώνη όταν θα κληθεί να αποφασίσει στις αρχές της επόμενης χρονιάς αν θα παραμείνει.  «Εκτιμούμε ότι μετά από έξι χρόνια διαχείρισης έκτακτης κρίσης, η Ευρώπη έχει τώρα την θεσμική επάρκεια να αντιμετωπίσει επιτυχώς ενδοευρωπαϊκά θέματα».

Ο ισχυρισμός αυτός του Αλέξη Τσίπρα πιθανότατα θα εξοργίσει τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία πάντα επέμενε να παραμείνει το ΔΝΤ, αναφέρουν οι FT.

 

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όπως σημειώνει η εφημερίδα, επανέλαβε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, με τελικό στόχο την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής.

«Πιστεύουμε πως όσο γρηγορότερα βγούμε από το πρόγραμμα, τόσο το καλύτερο για τη χώρα» είπε. «Εάν ολοκληρθωθεί η αξιολόγηση τον Ιανουάριο, θα έχουμε καλύψει πάνω από το 70% των δημοσιονομικών και οικονομικών μέτρων στη συμφωνία» ανέφερε.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε επίσης αισιόδοξος πως τα capital controls θα έχουν αρθεί μέχρι το Μάρτιο και πως η χώρα θα μπορεί να δανειστεί στις διεθνές αγορές κεφαλαίου «πριν το τέλος του 2016».

«Βρισκόμαστε πέντε χρόνια σε πρόγραμμα, και για κάθε ευρωπαϊκή χώρα είναι δύσκολο να έχει χάσει την εθνική της κυριαρχία για τόσο καιρό» είπε. «Για να την ανακτήσουμε και να βγούμε από τον έλεγχο της τρόικας, πρέπει να εφαρμόσουμε τη συμφωνία» είπε, συμπληρώνοντας πως «είναι δύσκολο, όμως είναι καλύτερα από κάθε άλλη επιλογή».