X

Τσίπρας σε Αμπάς: “Κλειδί” η επίλυση του Παλαιστινιακού

Ο Πρωθυπουργός καλωσόρισε τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο και μίλησε για τις διαχρονικά στενές σχέσεις Ελλάδας και Παλαιστίνης.

Ant1news

Βέβαιος ότι η επίσκεψή του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής θα αποτελέσει ένα σημαντικό σταθμό στις σχέσεις των δύο χωρών «και στην προσπάθεια να δώσουμε μια νέα ώθηση για την επίλυση του Παλαιστινιακού προβλήματος», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Μαχμούντ Αμπάς στο Μέγαρο Μαξίμου. Από την πλευρά του, ο κ. Αμπάς, ο οποίος νωρίτερα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος.

Αφού καλωσόρισε τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο και μίλησε για τις διαχρονικά στενές σχέσεις Ελλάδας και Παλαιστίνης, ο κ. Τσίπρας επισήμανε «ζούμε, δυστυχώς, σε μια περίοδο που την περιοχή μας την περιτριγυρίζουν εξελίξεις αρνητικές, μεγάλης αστάθειας, πόλεμοι, επεμβάσεις, ταυτόχρονα η ανάπτυξη τρομοκρατικών οργανώσεων και τρομοκρατικών επιθέσεων». «Γι΄ αυτό είναι ίσως πιο κρίσιμο και πιο σημαντικό από κάθε άλλη φορά να αναδείξουμε την ανάγκη της συνεργασίας, της ειρηνικής εξεύρεσης λύσεων πάνω στα προβλήματα», τόνισε και προσέθεσε ότι «και η επίλυση του Παλαιστινιακού είναι ένα "κλειδί" για ειρηνικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή».

 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα φιλοδοξούμε να παίξει έναν ρόλο εποικοδομητικό σε αυτήν την κατεύθυνση, ως μια χώρα που αποτελεί πόλο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και ως μια χώρα που αποτελεί παραδοσιακή φίλη της Παλαιστίνης και του αραβικού κόσμου, αλλά ταυτόχρονα και μια χώρα που βρίσκεται σε μια στενή σχέση και έχει συνεργασία και με το Ισραήλ». «Συνεπώς», συμπλήρωσε, «μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο μιας γέφυρας στην κατεύθυνση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο παλαιστινιακό πρόβλημα».

 

Ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε τον κ. Αμπάς αναφέροντας ότι η επίσκεψή του δίνει την ευκαιρία να αναδειχτεί ο ιστορικός δεσμός που συνδέει τους δύο λαούς. Έκανε λόγο για μια σχέση στενή, φιλίας, αδελφική σχέση, «που δοκιμάστηκε σε δύσκολες στιγμές και σφυρηλατήθηκε σε δύσκολες εποχές». Όλοι έχουν να θυμούνται, είπε, την πολύ ζεστή σχέση του Προέδρου Αραφάτ με την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση, τότε με τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και αργότερα. Είπε ακόμη ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που υποδέχεται στη χώρα τον κ. Αμπάς ως επικεφαλής της Παλαιστίνης, «ενός αγώνα και ενός λαού που δίνει τη μάχη για να κατοχυρώσει το δίκιο του, ένα δίκιο κι έναν αγώνα που έχει συγκινήσει και έχει παρακινήσει αγώνες και διεκδικήσεις σε όλον τον κόσμο».

 

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επίλυση του Παλαιστινιακού προβλήματος, εξέφρασε, από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Παλαιστιανικής Αρχής. 

Ο Μαχμούντ Αμπάς ευχαρίστησε θερμά τον πρωθυπουργό γιατί μέσα σε λίγους μήνες τον έχει συναντήσει ήδη τέσσερις φορές. «Θεωρώ τον εαυτό μου πλέον τυχερό διότι σας συναντώ μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα τέσσερις φορές. Αυτό όμως αντανακλά και το βάθος των μεταξύ μας σχέσεων και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών», είπε ο κ. Αμπάς και προσέθεσε: «Οι σχέσεις μας είναι ιστορικές, είναι στενές σχέσεις, είμαστε γείτονες, έχουμε πολλά κοινά στοιχεία που μας δένουν, και θα έλεγα ότι έχετε βάλει το χέρι σας επί τον τύπον των ήλων όταν είπατε για την ανάγκη επίλυσης του παλαιστινιακού ζητήματος προκειμένου να επιλυθούν και άλλα προβλήματα». 

 

«Αν λυθεί λοιπόν το Παλαιστινιακό πρόβλημα θα λυθεί και πρόβλημα της τρομοκρατίας που μας περικυκλώνει όλους πλέον. Είμαστε υπέρ της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, είμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης και της πολιτικής επίλυσης όλων των προβλημάτων που ζούμε, στη Συρία, στο Ιράκ και σε άλλες περιοχές», είπε ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και σημείωσε: «Έχοντας καλές σχέσεις που μας δένουν εμάς μεταξύ μας, έχοντας και εσείς καλές σχέσεις με το Ισραήλ, μπορείτε και εύχομαι, και είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να πετύχετε, μπορείτε να διαδραματίσετε έναν σημαντικό πολιτικό ρόλο μεταξύ των δύο πλευρών. Έχετε την ειλικρινή πρόθεση και την αποφασιστικότητα και τη δυνατότητα να διαδραματίσετε έναν τέτοιο ρόλο».

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συνομιλιών που θα έχει κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ. Αμπάς ευχήθηκε να είναι διευρυμένες, προκειμένου να καλύψουν όλους τους τομείς των διμερών σχέσεων.

Κοινές δηλώσεις Τσίπρα - Αμπάς 

"Η επίσκεψή σας θα συμβάλει ουσιαστικά τόσο στην ενίσχυση των ιστορικών δεσμών των δύο λαών μας όσο και στην κοινή μας προσπάθεια για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο παλαιστινιακό πρόβλημα", τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις τους με τον πρόεδρο της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις δύσκολες στιγμές της ευρύτερης περιοχής, πρόσθεσε ότι "μας ανησυχεί ιδιαίτερα η ευρύτερη περιφερειακή αποσταθεροποίηση, η άνοδος τρομοκρατικών δυνάμεων που βασίζονται στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό" και "η κλιμάκωση της καταπίεσης, της έντασης και της βίας στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ, με θύματα αμάχους". Υπογράμμισε ότι "σε ένα τέτοιο περιβάλλον η ενίσχυση των σχέσεων μας γίνεται ακόμα πιο σημαντική".

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι συζήτησαν για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας και ως γέφυρας διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα "δεσμεύεται ενεργά για την προώθηση μιας λύσης δύο κρατών που θα διασφαλίζει την εγκαθίδρυση ενός βιώσιμου, ενιαίου εδαφικά, ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους επί τη βάση των συνόρων του 1967 και με πρωτεύουσα τα ανατολικά Ιεροσόλυμα, ενός κράτους που θα συνυπάρχει ειρηνικά και με ασφάλεια με το Ισραήλ". Τόνισε επίσης τη σημασία "που αποδίδουμε στον άμεσο τερματισμό των εποικισμών και τον σεβασμό του ιστορικού στάτους κβο των ιερών τόπων".

 

Είπε ότι παράλληλα είχαν την ευκαιρία από κοινού να καταδικάσουν την τρομοκρατία και να υπογραμμίσουν την επιτακτική ανάγκη να αρχίσει μια ουσιαστική, αξιόπιστη ειρηνευτική διαδικασία, με ξεκάθαρο όμως πολιτικό ορίζοντα. Μια διαδικασία που, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, θα δώσει ξανά ελπίδα στον παλαιστινιακό λαό, αλλά και στον ισραηλινό λαό, για ένα καλύτερο αύριο για την ειρηνική συνύπαρξη δύο λαών στην ίδια περιοχή.

Ακόμη, είπε ότι τόνισαν στο πλαίσιο αυτό "και τη σταθερή και ισχυρή υποστήριξή μας στο πρόσωπο του προέδρου Αμπάς, ενός ανθρώπου που είναι σε θέση να προωθήσει δυναμικά αυτή τη διαδικασία". Υπογράμμισαν παράλληλα τη σημασία που έχει για την περιοχή μας η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Πρόσθεσε ότι συμφώνησαν πως η Ελλάδα ως ευρωπαϊκή και ως μεσογειακή χώρα, και πέρα της παραδοσιακής φιλίας που έχει με τον παλαιστινιακό λαό, έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσει σχέσεις με χώρες στην ευρύτερη περιοχή, και ιδιαίτερα σχέσεις με το Ισραήλ, έχει τη δυνατότητα να παίζει εποικοδομητικό ρόλο γεφύρωσης των διαφορών πάντοτε στα πλαίσια της προσπάθειας να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο παλαιστινιακό πρόβλημα.

Είπε ότι συζητούν και την απόφαση που ελήφθη από την Ελλάδα για χρήση του όρου "Παλαιστίνη από το σύνολο της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, κάνοντας λόγο για ενέργεια και μήνυμα με ιδιαίτερο συμβολισμό. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι από εδώ και στο εξής σε όλα τα δημόσια έγγραφα του ελληνικού κράτους θα χρησιμοποιείται ο όρος "Παλαιστίνη" και όχι ο όρος Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η επίσκεψη του προέδρου της Παλαιστίνης θα συνδυαστεί με το ψήφισμα του ελληνικού κοινοβουλίου, ψήφισμα που είναι ομόφωνο και που τάσσεται υπέρ της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους.

 

Αμπάς: Εποικοδομητικές οι συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα

«Ο λαός μας και τα εδάφη μας χρειάζονται υπεράσπιση από τη διεθνή κοινότητα για έχουμε ελευθερία και δημοκρατία, όπως έχουν και οι άλλοι λαοί», ανέφερε ο πρόεδρος της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς αμέσως μετά τις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα. «Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για να υπάρξει ειρήνευση στην περιοχή και επίλυση του Παλαιστινιακού», είπε ο κ. Αμπάς ο οποίος ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για την πρόσκληση που του απηύθυνε να επισκεφθεί την Ελλάδα και για την υποδοχή του στην όμορφη και ιστορική Αθήνα ενώ μετέφερε και τις ευχαριστίες του Παλαιστινιακού λαού στο «φίλο» λαό της Ελλάδος που «απέδειξε ότι είναι ένας λαός που έχει ιστορία, πολιτισμό και ανθρωπιά».

 

Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι εκτιμά βαθύτατα τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού κράτους στον παλαιστινιακό λαό που κατανοούν τα δεινά που υφίσταται ο λαός της Παλαιστίνης. Ευχαρίστησε επίσης και τα κόμματα για το ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής.

Ο Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα για την ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο πλευρών και για τη δημιουργία διϋπουργικής επιτροπής. «Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό για τα δεινά του λαού της Παλαιστίνης και την κατοχή της Παλαιστίνης από τους Ισραηλινούς», είπε και υπογράμμισε την ανάγκη για ειρήνευση, για την ακύρωση της κατοχής και του εποικισμού, για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων από τους Ισραηλινούς και για την επιστροφή στην Παλαιστίνη των προσφύγων.

Θέλουμε ειρήνευση με τους γείτονες μας Ισραηλινούς, με τα σύνορα του 1967, τόνισε ο πρόεδρος της Παλαιστίνης και υπογράμμισε ότι η συνέχιση της κατοχής και του εποικισμού δεν μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα, ενώ επισήμανε ότι «αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για να υπάρξει ειρήνευση στην περιοχή και επίλυση του Παλαιστινιακού». Ανέφερε επίσης ότι η Παλαιστίνη στηρίζει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να χτυπηθεί η τρομοκρατία και οι πηγές της.

Στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη κατέθεσε ο Μαχμούντ Αμπάς

Στήριξη της ΝΔ για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους

 
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, η βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη, ο Υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της ΝΔ, βουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. του κόμματος Γιάννης Σμυρλής, συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς. 

Στη συνάντηση εξέφρασαν τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, στην ψηφοφορία που θα γίνει αύριο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους. 

ΚΚΕ: Αλληλεγγύη στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού 

Με τον πρόεδροςτης Παλαιστίνης συναντήθηκε και ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Μετά τη συνάντηση ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε: “Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Ο αγώνας και του ελληνικού λαού θα πρέπει να δυναμώσει, για να υπάρξει ένα παλαιστινιακό κράτος βιώσιμο, ανεξάρτητο, κυρίαρχο, ισότιμο μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στα όρια του 1967. Και βεβαίως θα πρέπει να σταματήσουν και οι εποικισμοί των Ισραηλινών, θα πρέπει οι πρόσφυγες να μπορούν να γυρίσουν στις εστίες τους, θα πρέπει να σταματήσουν οι δολοφονικές επιθέσεις του ιμπεριαλιστικού κράτους του Ισραήλ ενάντια στον λαό της Παλαιστίνης”.