X

Τροχάδην της κυβέρνησης για τη “νέα” λίστα Φαλτσιανί

Στον Εισαγγελέα η λίστα με εκατοντάδες χιλιάδες ύποπτες διεθνείς συναλλαγές. Πότε έφτασε στα χέρια του ΓΓ της Κυβέρνησης. Τι εντολή έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ant1news

Αναλυτικά στοιχεία με εκατοντάδες χιλιάδες ύποπτες διεθνείς συναλλαγές που εκτιμάται ότι θα προσδώσουν νέα τροπή στις έρευνες των οικονομικών εισαγγελέων για τον εντοπισμό μεγαλοκαταθετών, ύποπτων για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος, παρέδωσε ο Ερβέ Φαλτσιανί στις ελληνικές αρχές, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης κ. Καλογήρου ταξίδεψε στο Παρίσι στις 17 Δεκεμβρίου, ενώ βρισκόταν στις Βρυξέλλες μαζί με την ελληνική αποστολή για τη Σύνοδο Κορυφής,  και συναντήθηκε με τον Ερβέ Φαλτσιανί από τον οποίο παρέλαβε ένα στικάκι με εκατοντάδες χιλιάδες διεθνείς συναλλαγές.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν σε 500.000 κινήσεις λογαριασμών, με στελέχη της κυβέρνησης να πιστεύουν πως τα στοιχεία αυτά έχουν σχέση με τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ.

Το νομοσχέδιο για την εθελουσία επιστροφή μη δηλωθέντων χρημάτων από εξωτερικό, αναμένεται να συνδεθεί με τις εξελίξεις από την εισαγγελική έρευνα των νέων στοιχείων από την λίστα Φαλτσιανί.

Επιπλέον με εντολή του πρωθυπουργού προς τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, υπεύθυνο για θέματα διαφάνειας και διαφθοράς, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο θα δοθούν στους οικονομικούς εισαγγελείς όλα τα μέσα για να μπορέσουν να φέρουν σε πέρας το δύσκολο έργο τους ενώ αναμένεται και η νομοθετική ρύθμιση για τη λεγόμενη αυτοκαταγγελία (κατά το γερμανικό σύστημα) που εκτιμάται ότι θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς από τους καταθέτες που βρίσκονται σε λίστες να πληρώσουν μειωμένους φόρους και πρόστιμα αν σπεύσουν στις αρχές πριν γίνει σε βάρος τους έλεγχος, αποφεύγοντας και τις ποινικές εμπλοκές.

Στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας το κρυπτογραφημένο αρχείο

Η νέα λίστα παραδόθηκε χθες το απόγευμα στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο. Πρόκειται για ένα τεράστιο κρυπτογραφημένο αρχείο, για το άνοιγμα του οποίου η Εισαγγελία θα χρειαστεί τη βοήθεια ειδικού τεχνικού συμβούλου.

Τα στοιχεία που περιέχει εκτιμάται ότι θα δώσουν νέα ώθηση στις έρευνες γύρω από την περιβόητη λίστα Λαγκάρτν, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες στο κρυπτογραφημένο αρχείο περιέχονται δεκάδες χιλιάδες κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών της λίστας Λακγάρτν, δηλαδή ποιοι κατέθεσαν χρήματα και πότε, από πού προέρχονταν τα ποσά, αλλά και πού διοχετεύθηκαν.

Στην αξιοποίηση των νέων στοιχείων συντείνει και η χθεσινή τροπολογία που πέρασε στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης, η οποία δίνει τη δυνατότητα χρησιμοποίησης αποδεικτικών μέσων, ανεξάρτητα από τον τρόπο που έχουν αποκτηθεί  σε  περιπτώσεις αποκάλυψης φοροδιαφυγής.

Δηλώσεις της Όλγας Γεροβασίλη

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου , δήλωσε ότι επισπεύδεται η κατάθεση του νομοσχεδίου για την εθελούσια αποκάλυψη καταθέσεων. «Έπειτα από την παραλαβή καινούργιας λίστας από τον κ. Φαλτσιανί και την κατάθεσή της στη δικαιοσύνη, η Κυβέρνηση θα στηρίξει απόλυτα τις εισαγγελικές αρχές – ηθικά, πολιτικά και υλικά – για να επιτελέσουν το έργο τους αποτελεσματικά», τόνισε η κ. Γεροβασίλη.

Γενικότερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε και ενέκρινε την εισήγηση του Πρωθυπουργού για τις 11 άμεσες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης το επόμενο διάστημα. Όπως είπε «στόχος της Κυβέρνησης είναι το 2016 να αποτελέσει έτος ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και ανακούφισης των πολιτών που έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση».

Σύμφωνα την Όλγα Γεροβασίλη το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού με δέσμευση να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις, καθώς και τις εναλλακτικές προτάσεις προκειμένου να υλοποιηθεί  αυτή η δέσμευση.

«Αμέσως μετά τις γιορτές, το νομοθετικό έργο θα ξεκινήσει με το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Πολιτική, του οποίου η συζήτηση μετατέθηκε τις προηγούμενες ημέρες», είπε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία προκειμένου να διεξαχθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, σημειώνοντας μάλιστα πως «διαφαίνεται θετική στάση της Νέας Δημοκρατίας και της αντιπολίτευσης για τη νόμιμη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης».

«Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση, αν χρειαστεί, θα χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα νομικά εργαλεία προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος», υπογράμμισε τέλος.