X

Στο “φουλ” οι μηχανές για Ασφαλιστικό και “κόκκινα” δάνεια

Αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά η κυβέρνηση ρίχνεται στη “μάχη” για το Ασφαλιστικό ώστε να καταθεί το νομοσχέδιο στα μέσα Ιανουαρίου.

Ant1news

«Ραντεβού» με τα κρίσιμα ανοιχτά ζητήματα, ώστε να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση για να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους,  έχει η κυβέρνηση αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά.

Στην κορυφή του κυβερνητικού προγράμματος, μετά την μικρή ανάπαυλα των εορτών, είναι το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό και ο φάκελος των κόκκινων δανείων.

Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό το οποίο θα φέρει αλλαγές στο ύψος των εισφορών  και των νέων συντάξεων και σημαντικές μειώσεις κυρίως στις επικουρικές, αναμένεται να κατατεθεί στα μέσα Ιανουαρίου, μετά το πρώτο ραντεβού με την τρόικα τις πρώτες ημέρες του 2016, ενώ ο φάκελος των κόκκινων δανείων θα ακολουθήσεις τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Πρωθυπουργός, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το 2015 δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων επεσήμανε πως «η κόκκινη γραμμή μας είναι ευκρινής και απαραβίαστη: Δεν έχουμε σκοπό και δεν θα προχωρήσουμε σε 12η συνεχή μείωση των κύριων συντάξεων». 

Τα «αγκάθια» που αναμένεται να δυσκολέψουν τη διαπραγμάτευση είναι η επαναφορά από την πλευρά των δανειστών, της απαίτησης για αύξηση του ελάχιστα απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη σύνταξης από 15 έτη σε 20, η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στη λήψη της Εθνικής Σύνταξης, τουλάχιστον στις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης, η αύξηση των εισφορών, η εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε τις μειώσεις συντάξεων αντισυνταγματική, και κυρίως η μείωση της δαπάνης για συντάξεις, εντός του 2016, κατά τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ.


Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, το ΤΧΣ αναμένεται να παρουσιάσει σχέδιο για τη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των τραπεζών και την ταχύτερη αναδιάρθρωση μεγάλων εταιρειών.