X

Κραδασμούς φέρνουν οι “γυναίκες στο χακί”

Στα "χαρακώματα" Καμμένος και ΣΥΡΙΖΑ για τα στρατιωτικά λύκεια και την στράτευση γυναικών. "Πυρά" απο την αντιπολίτευση. Νέες δηλώσεις Φίλη. Τι "απαντά" ο Καμμένος.

Ant1news

Ενδοκυβερνητικό «χάσμα» προκάλεσαν τα σενάρια για αλλαγές στο σύστημα στράτευσης, μέσω της θεσμοθέτησης της θητείας για τις γυναίκες και διά της δημιουργίας στρατιωτικών λυκείων, για όσους επιθυμούν να επιτύχουν σε Σχολές που σχετίζονται με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Επίσημες αντιδράσεις από το Μαξίμου δεν έχουν υπάρξει, αναφορικά με όσα φέρεται έτοιμος να προωθήσει ο Πάνος Καμμένος, ωστόσο υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώνουν δημοσίως και εντόνως την διαφωνία τους.

«Δεν υπάρχει τέτοια σκέψη στην Κυβέρνηση ούτε κάποια συζήτηση», δήλωσε χθες ο Υπουργός Παιδείας. 

Σαφείς αποστάσεις απο τον ΣΥΡΙΖΑ

Καθώς ο αρμόδιος τομέας του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε από τον Νίκο Φίλη να τοποθετηθεί «σε σχέση με την ανάγκη μείωσης των αμυντικών δαπανών προς όφελος της εκπαίδευσης», σημειώνοντας ότι «χρειάζεται να γνωρίζουμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί έστω και υπό τη μορφή συνθημάτων κάποια από τα πάγια αριστερά αιτήματα», ο Νίκος Φίλης επανήλθε σήμερα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει τέτοιος κυβερνητικός σχεδιασμός.

«Δεν πρέπει να δίνουμε τόση έκταση στις προσωπικές απόψεις που εξέφρασε ο κ. Καμμένος» δήλωσε ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, συμπληρώνοντας πάντως ότι παρά τις διαφορές που υπάρχουν  «σε επιμέρους θέματα» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, «αυτή η κυβέρνηση έχει αναλάβει να βγάλει τη χώρα από την κρίση και σε ό,τι αφορά αυτόν τον κοινό τόπο και στόχο θα λειτουργήσει ομοιογενώς».

Αποστάσεις απο τα σχέδια του Πάνου Καμμένου κράτησε και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελος, καθώς και ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.

 

Τις διαστάσεις μεταξύ των απόψεων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με των ΑΝΕΛ παραδέχτηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη, η οποία μιλώντας στον Αθήνα 9.84 χαρακτήρισε «μιλιτιριστική» τη στάση του Πάνου Καμμένου, ενώ αρνήθηκε τη στράτευση των γυναικών. 

"Πυρά" απο την Αντιπολίτευση

Αντιδράσεις προκλήθηκαν και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία καταλογίζει στην κυβέρνηση  αποπροσανατολιστική τακτική,  το ΠΑΣΟΚ, δε, χαρακτηρίζει «ακροδεξιό», «φανατικό» και «ομοφοβικό» τον Υπουργό Άμυνας, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι  «εξακολουθεί να τους καλύπτει και να τους εναγκαλίζεται, για την καρέκλα, για την εξουσία».

Σε ανάλογο ύφος κινήθηκαν και από το Ποτάμι, καθώς εκτιμούν ότι η ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στη σταδιακή συγκρότηση «της κυρίαρχης ιδεολογίας του εθνολαϊκισμού».

Το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θεωρεί ότι πιθανή στρατιωτική θητεία και πρόσληψη γυναικών στα Σώματα Ασφαλείας θα στρατιωτικοποιήσει περαιτέρω τα Σώματα Ασφαλείας, ενώ αντιτίθεται στο ενδεχόμενο δημιουργίας στρατιωτικών λυκείων.

Για σκέψεις που ταιριάζουν σε χώρες οι οποίες βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση κάνουν λόγο στην Ένωση Κεντρώων.

Η "απάντηση" Καμμένου

Από την πλευρά του Πάνου Καμμένου τονίζουν ότι οι αντιδράσεις, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και Το Ποτάμι, έχουν στόχο την αποδόμηση της συγκυβέρνησης. Κι αυτό γιατί, όπως λένε, οι επιτελείς των συγκεκριμένων κομμάτων επιθυμούν να αντικαταστήσουν τους Ανεξάρτητους Έλληνες ως κυβερνητικούς εταίρους.

Η Εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει ρωγμή στην κυβερνητική συνεργασία. Οταν ξεκίνησε η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ήταν γνωστό ότι οι ΑΝΕΛ είχαν τις δικές τους θέσεις σε διάφορα θέματα», ενώ σε σημερινές της δηλώσεις σημείωσε ότι γίνεται «πολύ φασαρία για το τίποτα», αναφερόμενη στις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας.