X

Στα χέρια του Τσίπρα η πρόταση για το Ασφαλιστικό

Ποιά ανατροπή επιχειρεί να φέρει ο Πρωθυπουργός. Οι εναλλακτικές και τα ισοδύναμα για τις συντάξεις. Τα επόμενα βήματα στην διαπραγμάτευση.

Ant1news

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, με βασικό θέμα συζήτησης το Ασφαλιστικό και το τελικό σχέδιο που θα υποβάλει αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά η Αθήνα στους δανειστές. 

Η Κυβέρνηση παραμένει πιστή στη γραμμή ότι δεν δέχεται καμία μείωση στις κύριες συντάξεις, προτείνοντας ως αντιστάθμισμα την αύξηση των εισφορών. «Παραμένουν οι κόκκινες γραμμές. Στόχος είναι ένα βιώσιμο ασφαλιστικό νομοσχέδιο», σχολίασαν κυβερνητικοί κύκλοι.

Η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το τρίπτυχο «καμία μείωση στις κύριες συντάξεις, μικρή επέμβαση στις επικουρικές (κυρίως στις μεγάλες) και αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1% και των ασφαλισμένων κατά 0,5%».

Όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ύστατη υποχώρηση που είναι διατεθειμένη να κάνει η ελληνική πλευρά είναι μία μικρή μείωση σε όσες είναι υψηλές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επιχειρείται να μην κοπούν όσες είναι έως και 170 ευρώ και να υπάρξει κλιμακωτή μείωση από αυτό το όριο και πάνω.

Η πρόταση της κυβέρνησης αναμένεται να αποσταλεί στους δανειστές, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εορτών, ενώ στόχος είναι να κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Ιανουαρίου.

Όλα τα σενάρια για τα ισοδύναμα των συντάξεων

Με βασικό επιχείρημα ότι οριζόντια μείωση στις κύριες συντάξεις θα επιτείνει τις υφεσιακές τάσεις, θα προσέλθει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το Ασφαλιστικό.

Το κενό στη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού συζητείται να καλυφθεί κατά 50% από την αύξηση των εσόδων και κατά 50% από μειώσεις σε επικουρικές, μερίσματα και εφάπαξ. Οι πληροφορίες θέλουν να εξετάζεται και το ενδεχόμενο «διόρθωσης» των κύριων συντάξεων που υπερβαίνουν τις 2500 ευρώ, αλλά και των πολλαπλών συντάξεων.

 

Παρά το ότι, κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν τη «στενότητα» των περιθωρίων για αύξηση εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων, αυτή παραμένει η κύρια πρόταση της κυβέρνησης για την κάλυψη του 50% των εσόδων και παράλληλα αναζητούνται εναλλακτικές προτάσεις, μέχρι και την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, όλες οι εναλλακτικές προτάσεις που έχουν συζητηθεί από ελληνικής πλευράς, δεν αποδίδουν τα απαραίτητα έσοδα, ενώ η αύξηση των εισφορών βρίσκει κάθετα αντίθετους τους δανειστές.

"Υπέρ" του φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές

Ως εκ τούτου, παραμένει στο «τραπέζι» η επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές, η οποία όσο δύσκολη επιλογή κι αν είναι, έμεινε ανοιχτή ως ενδεχόμενη από τον Υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, που με χθεσινές του δηλώσεις τόνισε ότι, «προσπαθούμε να βρούμε εισροές στο σύστημα, οι οποίες θα έχουν και έναν στοιχειώδη κανόνα δικαιοσύνης. Οι επιλογές είναι περιορισμένες. Πιθανόν μια εκδοχή φόρου επί των συναλλαγών, εάν είναι μελετημένη, δεν μπορώ να την αποκλείσω». Προσέθεσε μάλιστα ότι, πρόκειται για πρακτική που ακολουθείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, «πριν αφορίσουμε ή επικροτήσουμε, ας είναι σωστά μελετημένη η οποιαδήποτε κίνηση. Είμαι σαφής. Εάν γίνει».

 

Άλλες προτάσεις που συζητούνται είναι αυτές της χρηματοδότησης από έσοδα από τυχερά παιχνίδια ή ακόμα και από το μελλοντικό Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Όμως, αναγνωρίζεται ότι, αφενός τα έσοδα από τα τυχερά παιχνίδια είναι περιορισμένα, καθώς οι πόροι από τη φορολόγησή τους είναι ήδη συμφωνημένοι, αφετέρου ότι, ακόμα κι αν εξασφαλιστεί η συναίνεση των εταίρων για την δεύτερη περίπτωση, δεν πρόκειται για άμεσα έσοδα.

Προτεραιότητα η κοινωνική πολιτική

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, συζητήθηκαν πτυχές του Ασφαλιστικού, αλλά και ο σχεδιασμός προώθησης κοινωνικών δράσεων, το αντίβαρο που προωθεί η κυβέρνηση στην υλοποίηση των σκληρών μνημονιακών μέτρων.

Αυτό που επισημάνθηκε μετά τη συνεδρίαση, ήταν ότι το ΚΥΣΚΟΙΠ θέτει ως προτεραιότητα, για την επόμενη περίοδο, είναι να τεθούν οι ενέργειες για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, με δράσεις στα πεδία της κοινωνικής αλληλεγγύης, της καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης, της απασχόλησης και της κοινωνικής οικονομίας, της υγείας και πρόνοιας, της παιδείας και του πολιτισμού.

Ποτάμι: το πολιτικό σύστημα στοιχίζει πολλά στην κοινωνία και προσφέρει λίγα

"Στο παρελθόν είχαμε εκείνους που μοίραζαν παχυλές συντάξεις σε διάφορες κοινωνικές ομάδες. Κυβερνήσεις που με αφροσύνη και κοντόθωρη αντίληψη του δημόσιου συμφέροντος θυσίασαν τα δικαιώματα των επόμενων γενεών, στερώντας τους τη δυνατότητα να πάρουν σύνταξη"¨, αναφέρει σε ανακοίνωση του Το Ποτάμι.   Όπως επισημαίνεται "αυτό συνεχίζει σήμερα η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που είναι έτοιμη να ρυθμίσει την αναδρομική καταβολή των συντάξεων βουλευτών, την ίδια ώρα που σχεδιάζει τη μείωση των συντάξεων όλων των άλλων πολιτών. Το πολιτικό σύστημα στοιχίζει πολλά στην κοινωνία και προσφέρει λίγα".  

Ένωση Κεντρώων: δεν αρκούν ούτε τα ισοδύναμα

Σε ανακοίνωση της για το ..κενό των 700 εκ. ευρώ που σύμφωνα με την Αθήνα χωρίζει Κυβέρνηση και δανειστές για το Ασφαλιστικό, η Ένωση Κεντρώων επισημαίνει ότι "η μαύρη τρύπα του Ασφαλιστικού δεν θα είναι όση υπολογίζει η Κυβέρνηση, δυστυχώς θα είναι πολύ μεγαλύτερη", προσθέτοντας ότι "οι σοβαροί οικονομολόγοι διστάζουν να επιμετρούν το κενό στο Ασφαλιστικό, ακριβώς γιατί η κρίση πάντα διογκώνει την μαύρη τρύπα. Επομένως, ισοδύναμα ακόμη και να βρεθούν, κανείς δεν διασφαλίζει ότι αρκούν.

Για τις προωθούμενες μεταρρρυθμίσεις ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανεφέρε: