X

Αναζήτηση συμμαχιών “εντός κι εκτός” για το Ασφαλιστικό

Σίγουρος για ευρύτερη στήριξη του ο Τσίπρας. "Χτενίζεται" ξανά η ελληνική πρόταση. Με ποιές "κοκκινες γραμμές" θα σταλεί στους δανειστές. Τι θα "ξεκλειδώσει" το Ασφαλιστικό.

Ant1news

Του Γιάννη Παχουλάκη 

Να κερδίσει συμμαχίες τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, ενόψει της κρίσιμης και σκληρής όπως προαναγγέλει κι ο Αλέξης Τσίπρας διαπραγμάτευσης, αναφορικά με την πρότασή της για το Ασφαλιστικό θα επιδιώξει τις επόμενες δύο εβδομάδες η Κυβέρνηση, ώστε μέχρι την άφιξή του κουαρτέτου στις 18 Ιανουαρίου για τον τελικό γύρο διαπραγματεύσεων, να έχει ισχυροποιήσει τη θέση της, επιδιώκοντας παράλληλα να μετριάσει τις αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πρωθυπουργός, μάλιστα εκτιμά ότι η μεταρρύθμιση για το Ασφαλιστικό σύστημα, η οποία όπως επισημαίνει μιλώντας στην Real News θα συμφωνηθεί απο ελληνικής πλευράς "χωρίς να γίνουν δεκτές αδικίες", τελικώς θα λάβει περισσότερες ψήφους στην Βουλή απο τις 153 της συγκυβέρνησης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την Δευτέρα θα αποσταλεί στους δανειστές η τελική ελληνική πρόταση για το Ασφαλιστικό, η οποία είναι κοστολογημένη κι έχει πολλές και δύσκολες τεχνικές λεπτομέρειες. 

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος, μαζί με τους τους επιτελείς τους, έχουν ήδη από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, αρχίζει να ελέγχουν για την ορθότητα των στοιχείων αλλά και των διατυπώσεων, όλα τα «ευαίσθητα» και σύνθετα δεδομένα της πρότασης, ώστε να μην υπάρξει κάποια εμπλοκή, τουλάχιστον σε ότι αφορά «τεχνικές λεπτομέρειες».

«Κλειδί» για όλα το …ξεκλείδωμα του Ασφαλιστικού

Οι δανειστές ζήτησαν από την ελληνική πλευρά να λάβουν ενιαία την ελληνική πρόταση – και όχι να τους αποστέλλεται τμηματικά - ώστε να μπορέσουν να σχηματίσουν πλήρη και σαφή εικόνα για την αποτελεσματικότητα της και την διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού. 

Οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου έχουν επισημάνει και η Αθήνα αναγνωρίζει, όπως παραδέχεται σε συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ότι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και η συμφωνία για το Ασφαλιστικό, είναι το «κλειδί» για να «ξεκλειδώσει» η πρώτη αξιολόγηση, η οποία οδηγεί στην συζήτηση για την νέα διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

 

Γι΄ αυτό το Μαξίμου και οι αρμόδιοι υπουργοί ετοιμάζονται με κάθε τρόπο και σε κάθε επίπεδο, καθώς αναμένεται ιδιαίτερα σκληρή η διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό, από την οποία θα κριθεί αν θα υπάρξουν νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις, πόσο μεγάλες θα είναι οι τυχόν μειώσεις στις επικουρικές, αν και πόσο θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, αν θα υιοθετηθεί ο φόρος επί των τραπεζικών συναλλαγών, αλλά και ο τρόπος-χρόνος αξιοποίησης της περιουσίας των Ταμείων για την οικονομική στήριξη τους. 

Η Αθήνα προετοιμάζει άμυνες κι αντεπιθέσεις, έχοντας κατά νου και την εμμονή ορισμένων επικεφαλής των κλιμακίων του κουαρτέτου για περικοπή στο ύψος των συντάξεων.

«Κόκκινη γραμμή» για τις κύριες συντάξεις

Στην τελική ελληνική πρόταση της Αθήνας, «κόκκινη γραμμή» είναι η αποφυγή νέας μείωσης στις κύριες συντάξεις, ενώ από τους βασικούς στόχους παραμένει η διάσωση και των επικουρικών συντάξεων, για τις οποίες τα σενάρια θέλουν «τσεκούρι» 5%-20% σε όλες τις επικουρικές άνω των 170 ευρώ. 

Πέραν της αξιοποίησης της κινητής κι ακίνητης περιουσίας των Ταμείων, βασικός άξονας της πρότασης της Αθήνας για την αύξηση της χρηματοδότησης των Ταμείων είναι η αύξηση κατά 1,5% των ασφαλιστικών εισφορών.  

 

Βάσει των μνημονιακών υποχρεώσεων, το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό πρέπει να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου, κάτι που εκτιμάται ότι θα συμβεί προς το τέλος του μηνός κι αφού προηγηθούν οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής του κουαρτέτου, με την ψήφιση  του να προσδιορίζεται για την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Αναζήτηση συμμαχιών "εντός κι εκτός"

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Εργασίας περιμένει το «πράσινο φως» από το Μαξίμου για να επιδιώξει την ερχόμενη εβδομάδα επαφές και συναντήσεις με εκπροσώπους όλων των ελληνικών κομμάτων, προκειμένου να ενημερώσει για την τελική ελληνική πρόταση και να ζητήσει την στήριξη της από μέρους τους.

 

Στο τέλος της εβδομάδας ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα αναχωρήσει για διήμερη επίσκεψη στο Βερολίνο, όπου θα έχει επαφές και με τον Γερμανό ομόλογο του, ενώ στις 15 και 16 Ιανουαρίου θα βρίσκεται σε προγραμματισμένο ταξίδι στο Παρίσι, όπου θα ενημερώσει για τις ελληνικές θέσεις τον Γάλλο ομόλογό του.