X

Ασφαλιστικό: Συμμαχίες εντός κι εκτός συνόρων επιδιώκει η κυβέρνηση

Συναντήσεις σε Βερολίνο και Βρυξέλλες. Μηνύματα Κατρούγκαλου στο εσωτερικό. Βέβαιος για τους «153» ο Τσίπρας.

Ant1news

Συμμαχίες αναζητά η κυβέρνηση για τη στήριξη του σχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων.

Η προσπάθεια ξεκίνησε χθες και δεν αφορά μόνο στο Ασφαλιστικό, για το οποίο άρχισε ο διάλογος με την αντιπολίτευση. Το κυβερνητικό σχέδιο παρουσιάστηκε στους Πολικούς Αρχηγούς, που το αντιμετώπισαν με δυσπιστία και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος έδωσε την τυπική του έγκριση, τονίζοντας ότι θα κάνει ό,τι του επιτρέπει ο θεσμικός του ρόλος για να μην μειωθούν οι συντάξεις.

Τη «σκυτάλη» πήρε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώπιον της οποίας ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε κι άλλα νομοσχέδια, όπως αυτό της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης, τον αναπτυξιακό νόμο – που σύντομα έρχεται στη Βουλή -, την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, το φορολογικό των αγροτών και τη νομοθετική ρύθμιση για εθελούσια αποκάλυψη των αδήλωτων καταθέσεων.

Οι δανειστές έλαβαν την πρόταση χθες,  και οι συζητήσεις μαζί τους ξεκινούν επισήμως, με την άφιξή τους στις 18 Ιανουαρίου. Οι συζητήσεις  θα είναι ταυτόχρονα με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, ενώ το Μαξίμου απορρίπτει κάθε κουβέντα για πρόσθετα μέτρα, όπως διαρρέουν κύκλοι των δανειστών, αλλά και όπως ισχυρίστηκε ο Υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του.

Προκαταρκτικές συζητήσεις θα ξεκινήσουν τα επόμενα 24ώρα, οπότε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθεί με τον Βόλφανγκ Σόιμπλε, ενώ ο Γιώργος Κατρούγκαλος με τα γερμανικά συνδικάτα, πριν μεταβεί στο Παρίσι, όπου επίσης θα έχει συναντήσεις για το Ασφαλιστικό.

Στο Βερολίνο θα βρεθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πραγματοποιώντας την πρώτη του επίσημη επίσκεψη, στις 21 Ιανουαρίου. Ο Προκόπης Παυλόπουλος θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του και με την Άγκελα Μέρκελ, την ώρα που ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις κορυφής στο Νταβός.

Ευρωπαϊκή μάχη απέναντι στο ΔΝΤ

Ο Πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη επιμένουν στην υπεράσπιση των κύριων συντάξεων, ενώ κυβερνητικές πηγές προεξοφλούν την άρνηση των δανειστών σε βασικά σημεία του σχεδίου για το Ασφαλιστικό. Τονίζουν ότι, θα επιμείνουν στις περικοπές κύριων και επικουρικών, στα μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης και στην αύξηση ορίου συνταξιοδότησης από τα 15 στα 20 χρόνια. Στα πρώτα δύο η κυβέρνηση εμφανίζεται εντελώς αρνητική, ενώ δεν αποκλείεται να δείξει διαλλακτικότητα στο τρίτο.

«Η μάχη θα είναι σκληρή και θα κινητοποιήσουμε ευρωπαϊκές δυνάμεις, πέραν των εκπροσώπων των θεσμών, διότι αυτό που κρίνεται είναι η υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου απέναντι στις επιλογές των 'σκληρών της Ευρώπης' και του ΔΝΤ», τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, οι οποίοι εμφανίζονται αισιόδοξοι , καθώς «και για την πρώτη κατοικία πετύχαμε ικανοποιητική λύση, σε αντίθεση με τις αρχικές θέσεις των δανειστών». Αποκλείουν, παράλληλα, κάθε συμφωνία με το ΔΝΤ.

«Στροφή» στην κοινωνία

Αναφορικά με το εσωτερικό της χώρας, οι αρχηγοί των κομμάτων επέδειξαν την αναμενόμενη στάση, όταν αρνήθηκαν συναίνεση παραλαμβάνοντας την πρόταση για το Ασφαλιστικό από τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Κύκλοι του Μαξίμου, πάντως, εικάζουν ότι «δεν αποκλείεται να υπερψηφίσουν κάποια άρθρα του νομοσχεδίου», Το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων, τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται κάθετα αρνητικό σε όλα και η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να οριστικοποιήσει τη θέση της μετά την εκλογή του προέδρου της, την ερχόμενη Κυριακή.

Από το Μαξίμου, πάντως, θεωρείται ότι είναι «απίθανο» να μείνουν αμέτοχες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης για να μην περικοπούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις. «Αν το κάνουν, θα βρεθούν υπόλογες στην κοινωνία», προειδοποιούν.

Παρά την πρόθεση που ανακοινώθηκε χθες από τον Υπουργό Εργασίας, να απευθυνθούν στην κοινωνία, αρμόδιοι κυβερνητικοί κύκλοι επιβεβαιώνουν τη θέση του Γιώργου Κατρούγκαλου ότι αυτό δεν σημαίνει δημοψήφισμα, στην περίπτωση που υψωθεί «τοίχος» από τους δανειστές.

«Οταν ο Κατρούγκαλος λέει ότι θα απευθυνθούμε στην κοινωνία, εννοεί ότι θα ζητήσουμε στήριξη από κοινωνικές ομάδες, παραγωγικούς φορείς κ.λπ.», λένε -αν και καμία «έκπληξη» δεν προαναγγέλλεται.

Βεβαιότητα Τσίπρα για τους «153»

Σχετικά με τους «153», τα πρώτα μηνύματα που εστάλησαν χθες μπορούν να εκληφθούν ως θετικά, αφού δεν υπήρξε αντίδραση ούτε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ούτε από αυτούς των ΑΝΕΛ.

«Φέραμε σχέδιο χωρίς περικοπές νυν συντάξεων και με μικρές μειώσεις των μελλοντικών, παρότι είναι γνωστό το μέγεθος του ασφαλιστικού προβλήματος. Οι βουλευτές της πλειοψηφίας στηρίζουν», σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Ανάλογο ήταν το κλίμα και στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο Γ.Κατρούγκαλος ενημέρωσε για τα βασικά σημεία του σχεδίου και ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι  «δεν θα υποχωρήσουμε από τη θέση μας για μη περικοπές συντάξεων».