X

Μαξίμου: Το κράτος εγγυάται τις μελλοντικές συντάξεις

Νέες διευκρινίσεις για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Συμφωνία κυβέρνησης - εργοδοτών για αύξηση των εισφορών. "Πυρά" από την αντιπολίτευση.

Ant1news

Συνεχίζονται οι συζητήσεις για το «καυτό» θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Με προσωπικές επαφές ο πρωθυπουργός επιδιώκει να κατευνάσει τα «πνεύματα» σε εσωτερικό και εξωτερικό. 

Οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων που είχαν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, έδωσαν την συγκατάθεσή τους,υπό προϋποθέσεις, σε μία μικρή και προσωρινή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. 

Υποδεχόμενος τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «έχουμε ευθύνη και η κυβέρνηση και οι φορείς της παραγωγικής δραστηριότητας του τόπου να βρούμε τις βέλτιστες εκείνες επιλογές που θα διασφαλίσουν την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που το χρωστάμε στις επόμενες γενιές». Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ακόμα ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από σημαντικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν στο άνοιγμα της συζήτησης για την απομείωση του χρέους, στην κατεύθυνση προς την έξοδο από την κρίση.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, όπου ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ενημέρωσε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για όλες τις λεπτομέρειες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και τι περιλαμβάνει το σχέδιο της ελληνικής πλευράς.

Νέες διευκρινίσεις από το Μαξίμου

Ωστόσο κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου δίνουν και νέες διευκρινίσεις σχετικά με την μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό. 

«Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό έχει εξηγηθεί πολλές φορές με αναλυτικά σημειώματα από την κυβέρνηση. Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ καταφεύγουν σε επικοινωνιακά τεχνάσματα για να καλύψουν τις εγκληματικές τους πολιτικές που οδήγησαν σε πάνω από 12 μειώσεις συντάξεων τα τελευταία 5 χρόνια αλλά και σε αδιέξοδο το ασφαλιστικό σύστημα, δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. 

«H κυβέρνηση προχωράει σε μια αναγκαία ασφαλιστική μεταρρύθμιση που καταφέρνει και να μη θίγει καθόλου τις καταβαλλόμενες συντάξεις και να εξορθολογήσει το ασφαλιστικό σύστημα» συνεχίζουν οι κυβερνητικές πηγές. «Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει στόχο να αποφευχθούν νέες οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις τα επόμενα χρόνια. Το κράτος εγγυάται το σύνολο των καταβαλλόμενων μελλοντικών συντάξεων, δίνοντας για πρώτη φορά προοπτική για βελτίωση των συντάξεων μετά το 2018 αλλά και βιωσιμότητα στο σύστημα». 

Σε ότι αφορά συγκεκριμένα ερωτήματα που τίθενται διαρκώς γύρω από το ασφαλιστικό οι ίδιες πηγές επισημαίνουν τα εξής:

1. Για το ΕΚΑΣ, και τις συντάξεις αναπηρίας και εργατικού ατυχήματος: 

«Όσοι δεν δικαιούνται εθνικής σύνταξης λόγω μη συμπλήρωσης 15 ετών ασφάλισης, θα παίρνουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων, ενώ κάθε ασφαλισμένος που συμπληρώνει τα 15 έτη ασφάλισης θα παίρνει πλέον τη Εθνική Σύνταξη των 384 ευρώ προσαυξημένη κατά τα έτη ασφάλισής του. 

Επομένως, οι μηχανισμός προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων μέσω της εθνικής σύνταξης προσαυξημένης κατά τα χρόνια εργασίας, είναι ένας πολύ αποδοτικότερος τρόπος προστασίας, καθώς η εθνική σύνταξη συνδέεται με το διάμεσο εισόδημα και αυξάνεται με την άνοδο του ΑΕΠ.

Ως επιπλέον μηχανισμός αναπλήρωσης θα λειτουργήσει και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ώστε να μην κινδυνεύει κανένας συνταξιούχος από τον κίνδυνο της φτώχειας. 

Αναφορικά δε με τις συντάξεις αναπηρίας και τις συντάξεις από εργατικό ατύχημα, το ποσόν της σύνταξης θα υπολογίζεται όπως και μέχρι σήμερα». 

2. «Πως μειώνεται η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1.8 δις ευρώ χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις;»

«Η συνολική μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η συγκεκριμένη εξοικονόμηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης που έχει συμφωνηθεί από τον Ιούλιο θα προκύψει από την αύξηση των εισφορών για την επικουρική σύνταξη κατά 1% για τους εργοδότες και κατά 0,5% για τους εργαζόμενους, ώστε τα ποσά αυτά να εξοικονομηθούν αντίστοιχα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι κοινωνικοί φορείς που είχαν συνάντηση σήμερα με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εργασίας, στηρίζουν την πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης».

3. Για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και το κίνητρο παραμονής στην ασφάλιση. 

«Ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης συνδέει το ποσό των εισφορών με το τελικό ποσό της διαμορφούμενης σύνταξης. Δημιουργείται, λοιπόν, ένα σοβαρό κίνητρο για κάθε εργαζόμενο ώστε να διεκδικήσει ασφαλισμένη και πλήρη μισθωτή εργασία. Πλέον όλα τα ένσημα από την πρώτη μέρα εργασίας, είτε πρόκειται για μισθωτούς είτε πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, θα παίζουν κομβικό ρόλο στον τελικό υπολογισμό της σύνταξης και άρα προφανώς υπάρχει κίνητρο παραμονής στην ασφάλιση». 

«Υπενθυμίζεται - αναφέρουν τέλος οι κυβερνητικές πηγές - ότι σήμερα ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι οι ρυθμίσεις του νόμου που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και τους αμειβόμενους με μπλοκάκι, πρόκειται να επανεξεταστούν, με αξιοποίηση όλων των περιθωρίων βελτίωσης».

"Πυρά" από την αντιπολίτευση

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

 «Η Κυβέρνηση βαφτίζει Ασφαλιστικό περικοπές, την «κλοπή» των πόρων του ασφαλιστικού από το Υπ. Οικονομικών για να καλυφθούν οι δημοσιονομικές ”μαύρες τρύπες”, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), Ανδρέας Λοβέρδος. «Τα μιλήσανε, τα συμφωνήσανε», τονίζει και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, σχολιάζοντας τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τις εργοδοτικές οργανώσεις. 

Σφοδρή επίθεση προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε και το ΚΚΕ. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει το θράσος, απευθυνόμενη στους εργοδοτικούς φορείς, να μιλάει για τη "βιωσιμότητα του ασφαλιστικού", κρύβοντας ότι κράτος, κυβερνήσεις και μεγάλο κεφάλαιο έχουν διαχρονικά ληστέψει τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει διπλά και τρίδιπλα για το ασφαλιστικό, με τη δουλειά και τον ιδρώτα τους, τις εισφορές τους, τη δυσβάσταχτη φορολογία» αναφέρει το ΚΚΕ, σε σχόλιό του», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Πυρά στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και το Ποτάμι. «Η ανάγκη σύνδεσης των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και άρα και των συντάξεών τους με το πραγματικό εισόδημα έχει οδηγήσει σε τερατογένεση εξαιτίας της αδυναμίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ να διαχειριστεί την κρίση του ασφαλιστικού. Επιπροσθέτως κάποιοι στο νέο καθεστώς αδιαφορούν -αν δεν επιδιώκουν- τη συντριβή της μεσαίας τάξης», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Μεταξύ των πολλών κακών που γεννά το σχέδιο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό είναι αξιοσημείωτο ότι ρίπτονται στην πυρά και στην φορολογική λαιμητόμο οι ελεύθεροι επαγγελματίες», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων. «Από την τάξη όμως αυτή η ελληνική οικονομία περιμένει πολλά για την ανάπτυξή της. Η αντιμετώπιση της τάξης αυτής δεν είναι η αρμόζουσα», καταλήγει.