X

Οι βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης στη Δημόσια Διοίκηση

Νέο σύστημα αξιολόγησης προσωπικού και νέος τρόπος επιλογής ανώτερων στελεχών και προϊσταμένων. Άμεσα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο. Τι λέει το Μαξίμου.

Ant1news

Η κυβέρνηση ολοκληρώνει και καταθέτει άμεσα το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση, επισήμαιναν κυβερνητικές πηγές, μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου όπου συζητήθηκε η πορεία του κυβερνητικού έργου αλλά και το σχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι, με την πρωτοβουλία αυτή ανατρέπεται ένα καθεστώς παθογένειας, αντιπαραγωγικότητας, πελατειακών σχέσεων, το οποίο κυριάρχησε για δεκαετίες στον Δημόσιο Τομέα, με ευθύνη των κομμάτων του παραδοσιακού δικομματισμού.

Βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση, όπως τόνιζαν οι κυβερνητικές πηγές, είναι:

Α. Ο νέος τρόπος επιλογής ανώτερων στελεχών για την κάλυψη διοικητικών θέσεων αυξημένης ευθύνης  μέσα από το Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.

Β. Το νέο σύστημα αξιολόγησης προσωπικού και δομών της Δημόσιας Διοίκησης, με στόχο την βελτίωση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας των υπηρεσιών του Δημοσίου.

Γ. Το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, με βάση αντικειμενικά προσόντα και μόνο.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως θα πρέπει να υπογραμμιστεί η διαφορετική αντίληψη για τον Δημόσιο Τομέα που εισάγεται με την συγκεκριμένη μεταρρύθμιση και που προωθεί την αξιοκρατία και την πλήρη αποκομματικοποίηση.

Και αυτό, όπως τόνιζαν, σε αντιπαράθεση με την πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η οποία:

«Προώθησε ένα τιμωρητικό σύστημα αξιολόγησης, σχεδιασμένο για μαζικές απολύσεις και υπηρεσιακούς εκβιασμούς στο δημόσιο.

Διαμοίρασε τις υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις με αναλογικά ποσοστά ανάμεσα στα κυβερνητικά κόμματα, χωρίς καν να το κρύβει. (Το περίφημο 4-2-1)

Ελάχιστες εβδομάδες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 προσπάθησε να καταστήσει πρακτικά αμετακίνητους τους διοικητές, που με καθαρά κομματικά κριτήρια  είχε διορίσει σε δημόσιους οργανισμούς». 

Ομιλία Τσίπρα στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης

Ομιλία στη διημερίδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) που διοργανώνεται για τα 30 χρόνια λειτουργίας του, θα απευθύνει αύριο το πρωί στις 11:30 π.μ, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. 

Η διημερίδα έχει τίτλο «Δημόσια Διοίκηση, Δημοκρατική Διακυβέρνηση και Κοινωνική Αλληλεγγύη» και θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του ΕΚΔΔΑ.

Γεροβασίλη: Βάζουμε τέλος στο πελατειακό, κομματικό κράτος

Μετά το τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε πως «συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες ενός Νομοσχεδίου-τομή στη Δημόσια Διοίκηση της χώρας».

«Μια ριζοσπαστική προοδευτική Διοικητική Μεταρρύθμιση που δεν τόλμησαν κυβερνήσεις που όμνυαν είτε στον δήθεν εκσυγχρονισμό είτε στη δήθεν επανίδρυση του κράτους», υπογράμμισε η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε:

«Βάζουμε τέλος στο πελατειακό, κομματικό κράτος. Δίνουμε ανάσα και εμπιστοσύνη στους δημόσιους λειτουργούς».