X

“Βόμβες” Σόιμπλε και “καρφιά” Λαγκάρντ - Λιου στο Νταβός

Που ζήτησαν αποφασιστικότητα και επιτάχυνση ΔΝΤ- ΗΠΑ. Ποια σκληρά σενάρια επανέφερε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ. Τι λένε για το χρέος.

Ant1news

Συνάντηση με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού ο Αλέξης τσίπας και η Κριστίν Λαγκάρντ «είχαν μια ειλικρινή συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε στη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ ότι ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και συνολικά του ελληνικού προγράμματος. Συμφωνήθηκε ότι οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμιάς από τις δύο πλευρές. Επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρχει απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης».

Παράλληλα, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την κα. Λαγκάρντ σχετικά με τους ελέγχους που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές για λίστες καταθετών στο εξωτερικό. Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι για πρώτη φορά υπάρχει πολιτική βούληση να διερευνηθούν αυτές οι υποθέσεις και όχι να συγκαλυφθούν όπως στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ελεγχόμενα πρόσωπα απολάμβαναν πολιτικής προστασίας σε ανώτατο επίπεδο και στα οποία σήμερα έχουν επιβληθεί υψηλότατα πρόστιμα. Τέλος, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει σημαντικό μέρος των ποσών αυτών που βρίσκονται σε καταθέσεις του εξωτερικού με τη νομοθέτηση της διαδικασίας της «αυτοκαταγγελίας»».

 

Η ανακοίνωση του ΔΝΤ

Από την πλευρά της, πάντως, η επικεφαλής του Ταμείου απαιτεί μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση και αναδιάρθρωση του χρέους από τους Ευρωπαίους.

 «Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκαν σήμερα και συζήτησαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια επίτευξης ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και βιώσιμων δημοσιονομικών μέσω ενός αξιόπιστου και συνολικού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΝΤ.

«Ένα τέτοιο πρόγραμμα απαιτεί ισχυρές οικονομικές πολιτικές, ειδικά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση καθώς επίσης και σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας για να διασφαλιστεί ότι το χρέος θα βρεθεί σε μία βιώσιμη πορεία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τσίπρας στο Twitter:  Συμφωνήσαμε ότιο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε μέσω twitter: Στη συνάντηση με την ΓΔ του ΔΝΤ κα Λανγκαρντ, συμφωνήσαμε ότι ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και συνολικά του ελληνικού προγράμματος.

 

«Δεν γίνεται να προχωρήσουμε με διαρροές, η κάθε πλευρά πρέπει να έχει σαφή γνώση των προθέσεων της άλλης», φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να είπε ο κ. Τσίπρας, επικαλούμενος το πρόσφατο μπαράζ δημοσιευμάτων που βασίσθηκαν σε πηγές του ΔΝΤ «για αγελάδες και γάτες». 

Κατά τις ίδιες πηγές η κ. Λαγκάρντ αφενός συμφώνησε για άμεση και ειλικρινή αλληλοενημέρωση και, αφετέρου, υποστήριξε ότι οι εν λόγω διαρροές δεν έχουν σχέση με την ίδια και το Ταμείο.

Για μεταρρυθμίσεις και χρέος συζήτησαν Τσίπρας – Λιου

Στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Τζακ Λιού, όπου συζητήθηκε η πορεία της ελληνικής οικονομίας.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στον Αμερικάνο Υπουργό Οικονομικών το κυβερνητικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, καθώς και τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης, συζητήθηκε η σταθερή θέση των Ηνωμένων Πολιτειών υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

"Καρφιά" μεταξύ Τσίπρα και Σόιμπλε

Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα διαφθοράς και γραφειοκρατίας, σημειώνοντας ότι μόνο με ανάπτυξη μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κρίση, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός κατα τη συζήτηση για το "μέλλον της Ευρώπης", στο Νταβός, τονίζοντας ταυτόχρονα και την ετοιμότητα της χώρας να υποδεχθεί ξένες επενδύσεις.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε και οι Πρωθυπουργοί της Γαλλίας και της Ολλανδίας, Μανουέλ Βαλς και Μαρκ Ρούτε.

 

«Η Ευρώπη για να μπορέσει να προχωρήσει χρειάζεται να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης συνολικά και να μπορέσει να αμβλύνει τις μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στις χώρες της περιφέρειας και στις χώρες του βορρά» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «μια ελληνική επιχείρηση δανείζεται στην Ελλάδα με 7%, αντιστοίχως μια επιχείρηση σε μια βόρεια χώρα δανείζεται με 1%. Χρειάζεται λοιπόν να βάλουμε κοινούς κανόνες φορολογικούς, δημοσιονομικούς, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες με 25% ανεργία στην καρδιά της ευρωζώνης, στην καρδιά της Ευρώπης. Χρειάζεται να κάνουμε γενναία βήματα μπροστά, χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη αλληλεγγύη, και περισσότερη κοινωνική συνοχή».

 

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τη θέση του Βερολίνου πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό είναι απαραίτητη, λέγοντας πως σε αντίθεση περίπτωση θα ήταν σαν «να πήγαινα στη γερμανική Βουλή για το πρόγραμμα κρατώντας δυναμίτη κι ένα αναμμένο κερί».

«Τότε, ας αφήσουμε το δυναμίτη κι ας κρατήσουμε το κερί για φως» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας. «Αποδεχθήκαμε την απαίτηση άλλων χωρών να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός και εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι διαφορές μεταξύ των θεσμών» δεν θα καθυστερήσουν την αξιολόγηση.

 

«Στόχος για όλη την Ευρώπη πρέπει να είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας κάθε κράτους-μέλους» ανέφερε ο Σόιμπλε προσθέτωντας πως «πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα».
«Για εμένα, αλληλεγγύη σημαίνει να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε για να ισχυροποιήσουμε την Ευρώπη, και αυτό γίνεται τηρώντας και υλοποιώντας τις συμφωνίες» ανέφερε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ.  

«Είναι η εφαρμογή, ανόητε» είπε ο Γερμανός Υπουργός, παραφράζοντας το σλόγκαν της πρώτης προεκλογικής εκστρατείας του Μπιλ Κλίντον, το 1992.

Όσον αφορά την παρουσία του ΔΝΤ στα δύο πρόγραμματα, ο Β.Σόιμπλε ανέφερε ότι αρχικά, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ «όμως η καγκελαρία ήταν και στο τέλος είχε δίκιο» είπε. Και είπε με νόημα: «Έτσι είναι πάντα, οι υπουργοί Οικονομικών έχουν άδικο κι οι αρχηγοί κρατών δίκιο».