X

Κρίσιμες επαφές Τσίπρα στο Λονδίνο για το Προσφυγικό

Στη βρετανική πρωτεύουσα ο Πρωθυπουργός, ενώ η Αθήνα "βράζει" για το Ασφαλιστικό. Ποιά είναι τα "καυτά ραντεβού" του Τσίπρα.

Ant1news

Να θέσει τους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προ των ευθυνών τους σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των αυξημένων προσφυγικών ροών, θα επιχειρήσει ο Πρωθυπουργός σε ένα μπαράζ κατ΄  ιδίαν επαφών, αλλά και σε μια κομβικής σημασίας συνάντησης, με την συμμετοχή της ΕΕ, που θα έχει σήμερα, στο πλαίσιο της «Συνόδου Δωρητών για τους Σύρους Πρόσφυγες και την στήριξη της γύρω περιοχής».

Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται ήδη στο Λονδίνο, μακριά από την Αθήνα που «βράζει» από τις απεργίες, τα συλλαλητήρια και τις κινήσεις διαμαρτυρίας ενάντια στο Ασφαλιστικό και το νέο σύστημα φορολόγησης των αγροτών. 

Η Αθήνα επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση, μετά τις αυστηρές συστάσεις από πλευράς εταίρων αναφορικά με την τήρηση των κανόνων της Συνθήκης Σένγκεν και το τελεσίγραφο του Κολεγίου των Επιτρόπων στην Αθήνα, ώστε να μην υπάρξει «παράθυρο αναστολής ισχύος της Συνθήκης για την Ελλάδα», κάτι που πάντως απέκλεισε την Τετάρτη ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

 

Ήδη η Κυβέρνηση έχει επιταχύνει τον βηματισμό της σε ότι αφορά την δημιουργία των hot spot και δηλώνει ότι όλα θα είναι έτοιμα σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της, πριν από την Σύνοδο Κορυφής σε δύο εβδομάδες, κάτι που επανέλαβε ο Πάνος Καμμένος, που χθες επισκέφθηκε και τα πέντε νησιά όπου θα δημιουργηθούν τα εν λόγω κέντρα για τους πρόσφυγες, με την παρουσία του στην Κω να ακολουθείται από τις έντονες αντιδράσεις μερίδας κατοίκων του νησιού. 

Τσίπρας: Δεν μπορούμε να σπρώχνουμε τους ανθρώπους από χώρα σε χώρα

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στη Διάσκεψη αναφέρθηκε στις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης, τις οποίες βιώνει από πρώτο χέρι η Ελλάδα την οποία όπως τόνισε « σε αντίθεση με άλλους, επιμένουμε να αντιμετωπίζουμε την πρόκληση με ανθρωπισμό».

 

«Από τον Ιούλιο, έχουμε αντιμετωπίσει ροές περισσότερων από 900.000 ανθρώπων, από τους οποίους περίπου 500.000 είναι Σύροι. Το κόστος διαχείρισης αυτών των ροών είναι τεράστιο, την ίδια στιγμή που το Λιμενικό έχει σώσει πάνω από 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες» είπε ο Πρωθυπουργός, και τόνισε ότι, «δεν μπορούμε να σπρώχνουμε τους ανθρώπους από χώρα σε χώρα, σαν η διαχείρισή τους να είναι ευθύνη κάποιου άλλου».

 

«Αναρωτιέμαι, τι θα είχε συμβεί σε εκατομμύρια Σύρων, αν η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, αποφάσιζαν να υψώσουν τείχη. Ή αν ΟΛΗ η Ευρώπη είχε πει: ‘’Οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ. Το τι συμβαίνει στη Μεσόγειο δεν είναι δικό μας πρόβλημα’’» είπε και αναφέρθηκε  στην ανάγκη μιας μακροπόθεσμης στρατηγικής προσέγγισης, «εστιασμένη στην αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών».

 

«Μια απάντηση που να εστιάζει στη συνεργασία και την βοήθεια προς τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία, και σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος εκατομμυρίων προσφύγων. Πρέπει να εργαστούμε για ένα ισχυρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ασκηθεί πίεση για πολιτική διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης που θα τερματίσει τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων και θα αντιμετωπίζει την τρομοκρατία – μια διευθέτηση που θα δημιουργεί συνθήκες για συμφιλίωση και για επιστροφή των Σύρων στα σπίτια τους», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Ο κ. Τσίπρας έφτασε στο συνεδριακό κέντρο Queen Elisabeth II, όπου διεξάγεται η Διάσκεψη Δωρητών, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 20:00 ώρα Ελλάδας.

  

Στις 14.00 (ώρα Ελλάδος) ο πρωθυπουργός είχε  διμερή συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ και στις 15.00 με τον πρωθυπουργό του ΗΒ, Ντ. Κάμερον.

 

Ακολούθως, συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ στις 17:00 ο Πρωθυπουργός θα συμμετέχει στη διευρυμένη συνάντηση για το Μεταναστευτικό  όπου στο "τραπέζι" θα κάθονται η Ανγκελα Μέρκελ, ο Βέρνερ Φάιμαν, ο Αχμέτ Νταβούτογλου  και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ.

Στις 18.15, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φίλιπο Γκράντι.

Όπως επεσήμανε η Όλγα Γεροβασίλη, στο πρώτο της briefing, «η ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί ότι η συμμετοχή της στη Σύνοδο αυτή, θα αναδείξει και θα επιβεβαιώσει τον κεντρικό ρόλο που η Ελλάδα έχει κατακτήσει, όχι μόνο στο επιχειρησιακό αλλά και στο πολιτικό σκέλος της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος, διότι σημασία δεν έχει απλώς να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των προσφυγικών ροών, αλλά οι αιτίες της κρίσης. Αυτός είναι και ο πολιτικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης».

 

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης.

Υπενθυμίζεται ότι Κυριακή και Δευτέρα, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Ιράν, στο πλαίσιο αναβάθμισης των σχέσεων των δύο χωρών, μετά από την άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ προς το Ιράν.

Στην Τεχεράνη θα βρεθούν μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα οι Νίκος Κοτζιάς, Πάνος Σκουρλέτης, Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης και ο Γ.Γ. του ΥΠΕΞ Γιώργος Τσίπρας, ενώ βασικός στόχος των επαφών με το Ιράν είναι η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με τομείς όπως: η ενέργεια, ο τουρισμός, ο πολιτισμός και ο χρηματοπιστωτικός τομέας.