X

Εκατέρωθεν μηνύματα στο τετ α τετ Τσίπρα - Μέρκελ

Τσίπρας σε Μέρκελ: Να σταματήσει το blame game για το προσφυγικό. Στο επίκεντρο και η αξιολόγηση. Τι συζήτησαν με Κάμερον. Εξαμερής για το προσφυγικό.

Ant1news

Στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Λονδίνο, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνάντησε κατ’ ιδίαν τη Γερμανίδα Καγκελάριο, κα. Άνγκελα Μέρκελ, την ώρα που η Αθήνα που «έβραζε» από τις απεργίες, τα συλλαλητήρια και τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας ενάντια στο Ασφαλιστικό και το νέο σύστημα φορολόγησης των αγροτών. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, κατά τη συνάντησή τους συζητήθηκαν η πορεία του ελληνικού προγράμματος και η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την κα. Μέρκελ σχετικά με τα θετικά στοιχεία που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, όπως και για την πρόταση ασφαλιστικής μεταρρύθμισης εν αναμονή της απάντησης των Θεσμών. Επίσης, επισημάνθηκε η σημασία της ταχείας και επιτυχούς ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Συμφωνήθηκε ότι ο Φεβρουάριος αποτελεί κρίσιμο μήνα για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς και ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των κρατών-μελών της Ε.Ε. και της Τουρκίας, θα πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει.

 

Τσίπρας σε Μέρκελ: Να σταματήσει το blame game

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την Άγκελα Μέρκελ να σταματήσει το blame game και να υπάρξει συνεργασία ώστε να βρεθεί κοινή λύση. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η κ. Μέρκελ είπε στον πρωθυπουργός ότι αυτή είναι και η δική της προτεραιότητα. Ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου αυτόν τον μήνα. Αν εφαρμοστεί η συμφωνία θα έχουμε μεγάλη μείωση των προσφυγικών ροών, είπε η Γερμανίδα καγκελάριος. 

 

Σχετικά με το θέμα της πρώτης αξιολόγησης, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, είπε στην κ. Μέρκελ ότι δεν μπορεί να διαχειρίζεται δύο κρίσεις ταυτόχρονα και σημείωσε πως η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει εντός του Φεβρουαρίου.  Παράλληλά, της επεσήμανε πως η διάσταση απόψεων μεταξύ των θεσμών δεν πρέπει να γίνει αιτία καθυστερήσεων. Οι ίδιοι κύκλοι, αναφέρουν πως η Γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα, ώστε να επικεντρωθούν στην προσφυγική κρίση.

 

Συνάντηση  με Κάμερον

Μετά την συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνάντησε κατ’ ιδίαν τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον.

Η συνάντησή τους, σύμφωνα με ανακοίνωση, επικεντρώθηκε στο προσφυγικό ζήτημα και συζητήθηκε η σημασία της ανάπτυξης προγραμμάτων εκπαίδευσης και απασχόλησης για τους Σύρους πρόσφυγες στις γειτονικές στη Συρία χώρες, η οποία περιλαμβάνεται στους στόχους της Διάσκεψης Δωρητών.

Υπογραμμίστηκαν, επίσης, οι προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς και η αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης που συμφωνήθηκε μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκαν οι δυνατότητες συμβολής του Ηνωμένου Βασιλείου στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

 

Επιπλέον, συζητήθηκαν το Κυπριακό, καθώς και οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σχετικά με την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Κάμερον, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

 

Εξαμερής συνάντηση για την προσφυγική κρίση

Ο Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία στο Λονδίνο,  συμμετείχε σε εξαμερή συνάντηση για την προσφυγική κρίση, μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Ντ. Τούσκ, την Καγκελάριο της Γερμανίας, κα. Ά. Μέρκελ, τον Καγκελάριο της Αυστρίας, κ. Β. Φάιμαν, τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας, κ. Μ. Ρούτε, και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, κ. Α. Νταβούτογλου.

 

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, στην εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, και στην προώθηση ενός αξιόπιστου μηχανισμού επανεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Τσίπρας: Δεν μπορούμε να σπρώχνουμε τους ανθρώπους από χώρα σε χώρα

"Η Ελλάδα έχει βιώσει από πρώτο χέρι τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης. Παρ όλα αυτά, σε αντίθεση με άλλους, επιμένουμε να αντιμετωπίζουμε την πρόκληση με ανθρωπισμό και με βάση τις ευρωπαϊκές αξίες", τόνισε ο  πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του στη Διάσκεψη Δωρητών για τους Σύρους πρόσφυγες στο Λονδίνο. 

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Ελλάδα παρόλες τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει θα προσφέρει 300.000 ευρώ ως ενίσχυση για το 2016 για τους Σύρους πρόσφυγες. Ένα ποσό συμβολικό, όπως επισήμανε, για να τονίσει πως όμως η μάχη που δίνεται από τους Έλληνες πολίτες για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν είναι συμβολική αλλά ανεκτίμητη.

 

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «από τον Ιούλιο, έχουμε αντιμετωπίσει ροές περισσότερων από 900.000 ανθρώπων, από τους οποίους περίπου 500.000 είναι Σύροι» και πως «το κόστος διαχείρισης αυτών των ροών είναι τεράστιο, την ίδια στιγμή που το Λιμενικό έχει σώσει πάνω από 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες». Υπογράμμισε ότι και οι πολίτες της Ελλάδας κάνουν ό,τι μπορούν να στηρίξουν τους Σύρους πρόσφυγες.  

 

‘Όπως είπε, η κρίση στη Συρία έχει ανθρωπιστικές επιπτώσεις που θα μείνουν για δεκαετίες και τις οποίες «δεν μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε υψώνοντας τείχη ή σπρώχνοντας πίσω ανθρώπους στη θάλλασα διακινδυνεύοντας θανάτους. Δεν μπορούμε να σπρώχνουμε τους ανθρώπους από χώρα σε χώρα, σαν η διαχείρισή τους να είναι ευθύνη κάποιου άλλου». Ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε «τι θα είχε συμβεί σε εκατομμύρια Σύρων, αν η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, αποφάσιζαν να υψώσουν τείχη. Ή αν όλη η Ευρώπη είχε πει: "Οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ. Το τι συμβαίνει στη Μεσόγειο δεν είναι δικό μας πρόβλημα"».

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση, εστιασμένη στην αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών». «Μια απάντηση», όπως πρόσθεσε, «που να εστιάζει στη συνεργασία και την βοήθεια προς τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία, και σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος εκατομμυρίων προσφύγων». Με διασφαλίσεις, συνέχισε, που εξασφαλίζουν την ένταξη των προσφύγων στις χώρες αυτές , ενώ μειώνουν τις ροές της μετανάστευσης. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «έχουμε συζητήσει σχετικά πρότζεκτ στη βάση του αction plan ΕΕ-Τουρκίας και πρέπει να εργαστούμε πιο σκληρά για να επιτύχει αυτό το σχέδιο».

 

«Μια απάντηση που να εστιάζει στη συνεργασία και την βοήθεια προς τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία, και σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος εκατομμυρίων προσφύγων. Πρέπει να εργαστούμε για ένα ισχυρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ασκηθεί πίεση για πολιτική διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης που θα τερματίσει τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων και θα αντιμετωπίζει την τρομοκρατία – μια διευθέτηση που θα δημιουργεί συνθήκες για συμφιλίωση και για επιστροφή των Σύρων στα σπίτια τους», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.