X

Προσφυγικό: Συνάντηση Τσίπρα με ΥΠΕΣ Γαλλίας - Γερμανίας

Τριμερής συνάντηση για το Προσφυγικό πραγματοποιείται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ant1news

Με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ και της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέ θα συναντηθεί στις 11:30 το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι δύο υπουργοί βρίσκονται στην Ελλάδα προκειμένου να εξετάσουν τι μπορεί να γίνει για να βοηθήσουν την Αθήνα στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Ο Μπερνάρ Καζνέβ συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον οποίο τόνισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την πλευρά της Ελλάδας στη διαδικασία εισόδου, καταχώρησης και αναγνώρισης όλων αυτών των ανθρώπων που πέρασαν τα σύνορα και αναγνώρισε τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας, με τις μεταναστευτικές ροές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πλευρά του, διαβεβαίωσε τον Γάλλο Υπουργό ότι η Ελλάδα  θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της σχετικά με το Προσφυγικό ζήτημα, όπως ταιριάζουν στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, υπό όρους ανθρωπισμού και Δημοκρατίας.

Χθες ο Γάλλος Υπουργός επισκέφθηκε τη Λέσβο συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Γιάννη Μουζάλα ο κ. Κανζέβ τόνισε πως «τα hotspots είναι από τους βασικούς πυλώνες που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος» και τόνισε ότι η Γαλλία είναι αποφασισμένη να στηρίξει την Ελλάδα, αλλά θα πρέπει και η Ελλάδα να βοηθήσει σ' αυτό.

Ο Πρωθυπουργός στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία στο Λονδίνο ζήτησε ένα ισχυρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης των προσφύγων στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες.

Όπως τόνισε, «χρειαζόμαστε μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση, εστιασμένη στην αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών».

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι από τον Ιούλιο, η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει ροές περισσότερων από 900.000 ανθρώπων, από τους οποίους περίπου 500.000 είναι Σύροι. «Το κόστος διαχείρισης αυτών των ροών είναι τεράστιο, την ίδια στιγμή που το Λιμενικό έχει σώσει πάνω από 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες».

Πριν από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα υπάρξει τριμερής συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εσωτερικών της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Μπερνάρ Καζνέβ και Τόμας ντε Μεζιέρ, με τη συμμετοχή των Μουζάλα, Τόσκα και Δρίτσα.