X

Νέες μομφές Τσίπρα για το Προσφυγικό

Ποιες χώρες κατηγορεί ο πρωθυπουργός. "Χρειάζονται και κέντρα κράτησης", λέει ο Δ. Αβραμόπουλος. Επεισόδια στην Κω. Σε ποιο σημείο βρίσκεται η κατασκευή των hotspots.

Ant1news

Παρά το βάρος μιας μακρόχρονης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο ζήτημα του προσφυγικού και είναι ενταγμένες στο πλαίσιο της πολιτικής που έχει χαράξει η Ευρώπη για το προσφυγικό, διαμηνύουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Όπως σημειώνουν,  η επιτυχής άσκηση της πολιτικής αυτής, απαιτεί αντίστοιχους ρυθμούς υλοποίησης και από τα άλλα μέρη. Σήμερα, το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται στο 0,17% της υλοποίησής του. Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας  δεν έχει ξεκινήσει, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις συμφωνίες επανεισδοχής, για τους πρόσφυγες που δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου.   

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η Ελλάδα έχει υπογραμμίσει ότι στην φάση αυτή, η Ευρώπη μόνο ενωμένη σε μια κοινή πολιτική αλληλεγγύης και ανθρωπισμού μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά το ζήτημα. Το παιχνίδι του καταλογισμού ευθυνών (blame game) δεν έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Επιτυχία μπορεί να είναι μόνο η υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων από όλες τις πλευρές.  Η θέση αυτή, έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των κρατών – μελών της ΕΕ και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.  

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά την κοινή δέσμευση της ΕΕ στο προσφυγικό. μια σειρά από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία), προσπαθούν να χαράξουν μια διαφορετική πολιτική, σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Η πολιτική αυτή σύμφωνα με πηγές από το Μαξίμου έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

- Την προσπάθεια να κλείσουν στα σύνορα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες για τους πρόσφυγες κατά παράβαση των ανθρωπιστικών αρχών και των αρχών αλληλεγγύης που έχουν συνυπογράψει στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

- Την άσκηση απαράδεκτων πιέσεων προς την Ελλάδα να αποστεί από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και να σταματήσει τις διασώσεις προσφύγων στον θαλάσσιο χώρο.  

- Την άσκηση πίεσης προς την ΕΕ να κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας.

- Την κατάθεση «ιδεών» άσχετων με οποιαδήποτε έννοια ανθρωπιστικής διαχείρισης του προσφυγικού και αδιανόητων για το ευρωπαϊκό αξιακό πλαίσιο.

 

Οι προτάσεις αυτές:

- Ενσωματώνουν μια απαράδεκτη ακροδεξιά ξενοφοβική ρητορική, πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά πολιτικά πράγματα.

- Αποσκοπούν στην δημιουργία κλίματος για εσωτερική πολιτική κατανάλωση.

- Διασπούν την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική σε ένα τεράστιας σημασίας ζήτημα.    

«Η Ελλάδα θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή αντίδραση απέναντι σε μια τέτοια πολιτική συμπεριφορά δεν είναι ακόμα η απαιτούμενη.  Μια πιο αποφασιστική απάντηση προς αυτή την κατεύθυνση είναι αυτή τη στιγμή αναγκαία, προκειμένου η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το ζήτημα με τον τρόπο που έχει αποφασίσει», αναφέρουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

Ούτε οι προσφυγικές ροές μπορούν να ανακοπούν, ούτε το προσφυγικό μπορεί να αντιμετωπιστεί με φράχτες, κλειστά σύνορα και στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η αποφασιστική υλοποίηση των ευρωπαϊκών αποφάσεων και της συμφωνίας με την Τουρκία είναι ο μοναδικός δρόμος για μια ανθρωπιστική και αλληλέγγυα διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Η χώρα μας πρωτοστατεί στον αγώνα να υλοποιηθεί μια πολιτική αντίστοιχη με το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης και να αποτραπεί ο κατακερματισμός του ευρωπαϊκού χώρου και η ακροδεξιά οπισθοδρόμηση, καταλήγουν από το Μαξίμου.

 

Τσίπρας: Να τηρήσουν όλοι τις δεσμεύσεις τους

Επαφές με τους Υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας είχε σήμερα ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, με βασικό θέμα συζήτησης την προσφυγική κρίση.  

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «η μεταξύ τους συζήτηση επικεντρώθηκε στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος κατά την επόμενη χρονική περίοδο με έμφαση στην εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας, και ιδιαίτερα στη μείωση των ροών από τα τουρκικά παράλια, και την ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας».

 

«Παράλληλα, συζητήθηκε η παροχή τεχνικού εξοπλισμού και προσωπικού στην Ελλάδα για την αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς και την ολοκλήρωση των απαραίτητων υποδομών» αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι «τέλος, τονίστηκε η ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας αποδοχής αιτημάτων μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ».

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της συνάντησης έκανε λόγο για «έναν ειλικρινή και γόνιμο διάλογο».

 

Αβραμόπουλος: Εκτός από hotspots χρειάζονται και κέντρα κράτησης

Ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απειλεί καμία χώρα με έξοδο από τη Σένγκεν έστειλε 9 επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας πως οι κανόνες της Συνθήκης δεν προβλέπουν τέτοια δυνατότητα.

Σε συνέντευξή του στο EurActiv, ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει πως αυτό που προσπαθεί να κάνει η Επιτροπή είναι να διασφαλίσει και να ενισχύσει τη ζώνη Σένγκεν, δίνοντας έμφαση στο γεγονός πως χρειάζεται να διασφαλιστούν και να ενισχυθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπη. «Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να μετακινούμαστε ελεύθερα στο εσωτερικό της, πρέπει να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα. Βοηθάμε την Ελλάδα να το πετύχει αυτό, και ο ίδιος γνωρίζω ότι η Ελλάδα προσπαθεί» υπογραμμίζει, επισημαίνοντας το αίσθημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης που δείχνουν οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών προς τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, όμως, θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί που φθάνουν, να καταγράφονται και να δίνουν δακτυλικά αποτυπώματα. Παράλληλα, επισήμανε πως πέραν των hotspots, ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρει πως θα πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις υποδοχής, ενώ «χρειάζονται, επίσης, κέντρα κράτησης ή απομάκρυνσης για εκείνους που λαμβάνεται η απόφαση να επιστρέψουν, ιδιαίτερα εάν υπάρχει κίνδυνος διαφυγής και εάν δεν είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν εθελοντικά».

 

Επεισόδια στην Κω

Στην Κω, πάντως, οι εργασίες κατασκευής hot spot στο παλιό στρατόπεδο στο Πυλί, γίνονται υπό την... επιτήρηση διμοιριών των ΜΑΤ, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών και δακρυγόνων προκειμένου να απομακρύνουν ομάδα κατοίκων του νησιού που αντιδρούν στη δημιουργία χώρου υποδοχής προσφύγων.

Οι διαμαρτυρόμενοι δέχτηκαν την επίθεση αστυνομικών με δακρυγόνα και χημικά και, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν, δύο εξ' αυτών χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο τραυματισμένοι, ενώ αρκετοί άλλοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα.

 

Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής των hot spots

Πιστώσεις ύψους 9,3 εκατομμυρίων ευρώ ενέκρινε το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για δυο έργα που αφορούν στη δημιουργία κέντρων υποδοχής και καταγραφής προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ειδικότερα σε Λέσβο, Κω, Λέρο, Χίο και Σάμο που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές. 

Ως προς την εξέλιξη των εργασιών στα υπόλοιπα hot spots πηγές του υπουργείου Άμυνας αναφέρουν:

-          Στη Χίο, έχουν μεταφερθεί 94 οικίσκοι με μέριμνα ΕΔ και έχουν τοποθετηθεί πέριξ και εντός του παλαιού εργοστασίου ΒΙΑΛ, στην περιοχή ΧΑΛΚΙΟΣ.  Έχει περατωθεί η επισκευή της οροφής του εν λόγω εργοστασίου, η διαμόρφωση του χώρου και έχουν τοποθετηθεί κεντρικοί αγωγοί ύδρευσης και αποχέτευσης. Επίσης έχουν τοποθετηθεί 606 κρεβάτια  μετά στρωμάτων. Ευρίσκονται σε εξέλιξη η σύνδεση με τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεπικοινωνιών, η περάτωση των υδραυλικών εγκαταστάσεων, οι εργασίες τσιμεντόστρωσης, οι εργασίες αποχέτευσης και η κατασκευή περίφραξης.

-          Στη Λέρο, έχουν μεταφερθεί 87 οικίσκοι με μέριμνα ΕΔ και έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα σε 68 οικίες, στην περιοχή ΛΕΠΙΔΑ. Έχει περατωθεί η διαμόρφωση του χώρου. Είναι σε εξέλιξη εργασίες ύδρευσης και αποχέτευσης, η κατασκευή περίφραξης και η σύνδεση με ΟΤΕ.

-          Στη Σάμο, στο βόρειο τμήμα του υφιστάμενου Κέντρου στην περιοχή Βαθύ εκτελούνται εργασίες επέκτασής του κατόπιν διαθέσεως 12 στρεμμάτων του παλαιού Πεδίου Βολής, από μηχανήματα του 79 ΤΜΧΕΘ. Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των 6 από τα 8 επίπεδα. Συνεχίζονται χωματουργικές εργασίες καθώς και η κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης στα εν λόγω επίπεδα.

 

-          Στη Λέσβο, στον χώρο που έχει παραχωρηθεί (Στρατόπεδο ΠΑΡΑΔΕΛΗ) εκτελούνται χωματουργικές εργασίες με μηχανήματα του 98 ΤΜΧΕΘ, για διαμόρφωση του χώρου (4 επίπεδα) για μελλοντική τοποθέτηση επιπλέον οικίσκων. Τα υφιστάμενα οικήματα είναι πλήρως λειτουργικά.

-          Στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Περιοχής Σχιστού (Στρατόπεδο Στεφανάκη). Παραλήφθηκαν 130 σκηνές με πρόβλεψη 300 σκηνών (5 ατόμων). Εκτελούνται χωματουργικές εργασίες και επίστρωση με χαλίκι.   

-          Στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Περιοχής Διαβατών (Στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου). Εκτελούνται χωματουργικές εργασίες, κατασκευή περίφραξης, καθαρισμοί κτηρίων και διάστρωση με χαλίκι.