X

Μπαράζ επαφών Τσίπρα στην Τεχεράνη

Ο Πρωθυπουργός επισκέπτεται το Ιράν, λίγο μετά την άρση του διεθνούς εμπάργκο, με στόχο την αναβάθμιση των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ant1news

Ο Αλέξης Τσίπρας, που από το βράδυ του Σαββάτου βρίσκεται στην Τεχεράνη, για διήμερη επίσημη επίσκεψη, είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέπτεται το Ιράν μετά από την άρση του διεθνούς εμπάργκο.

Το γεγονός αυτό συμβάλλει αφενός στην προβολή της επίσκεψης από πλευράς Ιράν , αλλά καις την συγκέντρωση του ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινής γνώμης για τις επαφές και τις συμφωνίες του Αλέξη Τσίπρα με την περσική Κυβέρνηση, καθώς θα εκληφθούν ως «δείγμα προθέσεων της Τεχεράνης». 

Ο Πρωθυπουργός συνοδεύεται από τους Πάνο Σκουρλέτη, Γιώργο Σταθάκη, Δημήτρη Μάρδα και τον ΓΓ του ΥΠΕΞ, εξάδελφο του, Γιώργο Τσίπρα.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ιράν θα ξεκινήσει από την ιστορική πόλη του Ισφαχάν. Η ελληνική αποστολή υπό τον Αλέξη Τσίπρα θα γίνει δεκτή από τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί, καθώς και τον Πρόεδρο της χώρας, Χασάν Ρουχανί.

Μαζί με τον Πρωθυπουργό βρίσκονται περίπου 70 υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων που αναζητούν ευκαιρίες κι εμπορικές συμφωνίες στην Τεχεράνη.

Ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει την υπογραφή ή τουλάχιστον την δρομολόγηση συμφωνιών που θα ενεργοποιήσουν εκ νέου τις διμερείς σχέσεις, με βασικότερους τομείς ενδιαφέροντος τα ενεργειακά, τα φάρμακα, τις τεχνολογίες και τις κατασκευές.