X

Τσίπρας: θέλουμε στρατηγικές σχέσεις με το Ιράν

Είναι επιλογή μας η ισχυροποίηση της συνεργασίας Αθήνας-Τεχεράνης, τόνισε ο Πρωθυπουργός, που επισκέπτεται το Ιράν

Ant1news

Το πλαίσιο της στρατηγικής, όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασίας με το Ιράν παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο Τεχνολογικό Πάρκο της Τεχεράνης.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας, ενέργειας, εμπορίου, πολιτισμού και ναυτιλίας.

Υποδεχόμενος τον Πρωθυπουργό και την ελληνική αποστολή, ο επικεφαλής του Τεχνολογικού Πάρκου, Μαχντί Τσαφαρίνια, χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ως "τον πιο ανεξάρτητο ηγέτη της Ευρώπης". Όπως τόνισε το Πάρκο εχει μέλη πάνω από 30 επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, ενώ  με αναφορά το Πάρκο δραστηριοποιούνται πάνω από 3.000 επιστήμονες.

 

 

 

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι "είναι επιλογή της Ελληνικής Κυβέρνησης να αναπτύξει σχέσεις στρατηγικού χαρακτήρα με το Ιράν" και διαβεβαίωσε τους Ιρανούς ότι "η Ελλάδα θα γίνει "γέφυρα" που θα ενώσει ενεργειακά, οικονομικά και εμπορικά το Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση".

 

 

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ξεναγήθηκε σήμερα, στα αρχιτεκτονικά μνημεία του Ισφαχάν, που θεωρείται η πολιτιστική πρωτεύουσα του Ιράν, με ιδιαίτερα σημαντικήπαράδοση. Η ξενάγηση του Πρωθυπουργού έγινε στο πλαίσιο της ιδιαίτερης σημασίας που αποδίδεται στον πολιτιστικό αλλά και τον τουριστικό τομέα της ελληνο-ιρανικής συνεργασίας, ιδιαίτερα με τις νέες προοπτικές που διαμορφώνονται από την αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών.

 

 

 

 

Ο Πρωθυπουργός, που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο Ιράν, συνοδεύεται από τους Πάνο Σκουρλέτη, Γιώργο Σταθάκη, Δημήτρη Μάρδα και τον ΓΓ του ΥΠΕΞ, εξάδελφο του, Γιώργο Τσίπρα, καθώς και απο 70 υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων που αναζητούν ευκαιρίες κι εμπορικές συμφωνίες στην Τεχεράνη.

 

To πρόγραμμα της Δευτέρας περιλαμβάνει για τον Πρωθυπουργό:

08:00: Επίσημη τελετή υποδοχής, παρουσία του Α’ Ιρανού Αντιπροέδρου, κ. Ε. Jahangiri.

Συνάντηση Αντιπροσωπειών, Υπογραφή συμφωνιών, Δηλώσεις στον Τύπο, Γεύμα εργασίας προς τιμήν του Πρωθυπουργού.

13:30: Συνάντηση με τον πρώην Πρόεδρο, κ. Rafsanjani

14:30: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, κ. H. Rohani

15:30: Συνάντηση με τον Ανώτατο Ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Ayotollah A. Khamenei

16:30: Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ιρανικού Κοινοβουλίου, κ. A. Larijani

19:30: Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, κ. Α. Shamkhani