X

Αποκλείει εκλογές το Μαξίμου

Διαρροές και μηνύματα από την Τεχεράνη. Πόσο αρραγές είναι το κυβερνητικό στρατόπεδο μπροστά στις πιέσεις δανειστών και κοινωνίας.

Ant1news

Αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση, είναι το προσφυγικό, είναι η αξιολόγηση που πρέπει να προχωρήσει και να προχωρήσει η Ελλάδα στην ανάπτυξη μέσα από μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, τόνισε ανώτατη κυβερνητική πηγή, σε σύντομη συνομιλία που είχε στην Τεχεράνη με τους δημοσιογράφους.

Για τους αγρότες και τις κινητοποιήσεις τους, η ίδια πηγή, σημείωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα να δώσει η κυβέρνηση, γιατί όπως τόνισε, η συζήτηση γίνεται πάνω σε μία πρόταση νόμου και όχι σε νομοσχέδιο, που αφορά όλη την κοινωνία, τους άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτοί δεν έχουν φωνή; είπε χαρακτηριστικά. Ειδικά τους αγρότες, πρόσθεσε, τους ευνοεί. Είναι εξαιρετικά εγωιστικό, συνέχισε η ίδια πηγή, το ότι οι αγρότες, δεν έρχονται στο τραπέζι του διαλόγου.

Σε ερώτηση αν ανησυχεί για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, η ίδια πηγή υπογράμμισε ότι ανησυχεί για το προσφυγικό, για την αξιολόγηση και να προχωρήσει η Ελλάδα στην ανάπτυξη μέσα από μια ενεργητικά πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Η ίδια πηγή είπε ότι είναι αδιανόητο να γίνουν εκλογές και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να γίνονται εκλογές κάθε τρεις μήνες.

Στην περίπτωση όμως που οι δανειστές επιμείνουν στις σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ για το Ασφαλιστικό, δεδομένου ότι, ήδη η πρόταση Κατρούγκαλου προκαλεί τόσο σφοδρές αντιδράσεις, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι, θα προκληθεί πρόβλημα στη συνοχή κυβερνητικής πλειοψηφίας, συνεπώς και την κυβέρνηση σε αδιέξοδο.

Καθυστερήσεις στην αξιολόγηση

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχεται ότι θα είναι καταστροφική καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης και την ίδια ώρα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι πιέζουν για συμβιβασμό στα δημοσιονομικά, απειλώντας με μη επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Μέσα από αυτό το πρίσμα, κάποιοι συνεργάτες του Μαξίμου θεωρούν ότι το «χαρτί» των εκλογών είναι στο τραπέζι, ενώ κάποιοι άλλοι απορρίπτουν το σενάριο, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει απαξίωσης της αξιοπιστίας της κυβέρνησης και πλήγμα στην οικονομία.

Στη λογική αυτή κινείται και ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος έσπευσε να κλείσει τα εκλογικά σενάρια, τονίζοντας ότι, «η κυβέρνηση δεν αναζητεί οδό διαφυγής».

Παναγιώτης Κουρουμπλής και Δημήτρης Παπαδημούλης απορρίπτουν το ενδεχόμενο εκλογών, χαρακτηρίζοντάς το «παράλογο». Ωστόσο, το κυβερνητικό μέτωπο δεν είναι αρραγές σε αυτό το πεδίο.

Η ραγδαία πτώση του Χρηματιστηρίου τη Δευτέρα και η απειλή μιας γενικότερης κατάρρευσης προκάλεσαν ανησυχία στην κυβέρνηση, καθώς και τη διαρροή από την Τεχεράνη.

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, υποστήριξε δημοσίως την άποψη του Πάνου Καμμένου για προσφυγή στις κάλπες.

«Αγκάθι» παραμένει για την κυβέρνηση η κινητοποίηση των αγροτών, οι οποίοι μένουν ανένδοτοι στις θέσεις τους, σκληραίνοντας καθημερινά τη στάση τους.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαία η αναφορά κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους από την Τεχεράνη, για το ζήτημα. Ενδεικτική του εκνευρισμού που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι και η ανάρτηση του Ανδρέα Νεφελούδη, στην οποία παρομοίασε τα τρακτέρ με τα τανκς της χούντας.