X

Κυβέρνηση: η μπάλα είναι στα πόδια των δανειστών

Τι είπαν Τσίπρας-Μέρκελ για το Προσφυγικό και τις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις στο Αιγαίο. Νέα πρόσκληση στους αγρότες για διάλογο, με όρους. Συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ant1news

«Σταθερή θέση της Ελλάδας είναι ότι η όλη διαδικασία της διαπραγμάτευσης οφείλει να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς ούτε η Ελλάδα ούτε η Ευρώπη έχουν καιρό για χάσιμο» τόνισε στην ενημέρωση προς τους πολιτικούς συντάκτες η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι «αν αργήσει η συμφωνία, καήκαμε!».

Όπως είπε η Όλγα Γεροβασίλη, «οι όποιες διαφορές πρέπει και μπορούν να γεφυρωθούν, δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά τηρεί την συμφωνία και υποβάλλει προτάσεις βάσει αυτής», τονίζοντας ότι «η μπάλα πλέον είναι στα πόδια των θεσμών».

Για την χθεσινή "βουτιά" στο Χρηματιστήριο είπε οτι ακολούθησε την πορεία των χρηματιστηρίων όλης της Ευρώπης.

Αναφερόμενη στην διήμερη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος την χαρακτήρισε επιτυχημένη, κάνοντας αναφορά στην ισχυρή βούληση των δύο χωρών για ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασίας σε μια σειρά θεμάτων

Επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ για το Προσφυγικό

Σε ότι αφορά την ολοκλήρωση της δημιουργίας για τα hot spot, η Όλγα Γεροβασίλη είπε ότι «η χώρα θα τηρήσει της δεσμεύσεις της, όμως το βασικότερο είναι η τήρηση των δεσμεύσεων των εταίρων και κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας.

Όπως αποκάλυψε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, για το θέμα συνομίλησαν το πρωί τηλεφωνικά ο Αλέξης Τσίπρας με την Καγκελάριο της Γερμανίας, προκειμένου να ενημερωθεί για το χθεσινό ταξίδι της Άνγκελα Μέρκελ στην Άγκυρα.

Ο Πρωθυπουργός είπε στην Καγκελάριο ότι «τυχόν απόφαση για ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο δεν μπορεί παρά να αφορά αποκλειστικά τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και όχι τα ελληνικά», ενώ όπως είπε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος «δεν ετέθη θέμα κοινών ελληνοτουρκικών επιχειρήσεων και περιπολιών» για την αντιμετώπιση της προσφυγικής ροής.

«Διάλογος με τους αγρότες, αλλά όχι από μηδενική βάση»

Αναφερόμενη στα μπλόκα των αγροτών και το «ναυάγιο» της πρώτης απόπειρας διαλόγου στην Βουλή, η Όλγα Γεροβασίλη είπε ότι «η πρόταση της Κυβέρνησης στους αγρότες για διάλογο είναι πάντοτε ανοιχτή, όμως όπως τόνισε «δεν μπορεί να γίνει διάλογος από μηδενική βάση» (σημ: όπως ζητούν οι αγρότες), «καθώς δεν μπορεί να μην ληφθεί υπόψη η οικονομική κατάσταση της χώρας και το βάρος που έχουν σηκώσει οι υπόλοιπες κοινωνικές τάξεις».

Παράλληλα η Κυβερνητική Εκπρόσωπος επιτέθηκε σε κόμματα της αντιπολίτευσης για την στάση τους, σημειώνοντας ότι «αυτοί που σήμερα τους αγκαλιάζουν είναι εκείνοι που κάποια χρόνια πριν τους λοιδορούσαν. Γιατί το κάνουν; Για να πιέσουν την Κυβέρνηση για να μην προχωρήσει μια  σειρά πρωτοβουλιών όπως η διερεύνηση των λιστών φοροδιαφυγής; Δεν πρόκειται κάτι τέτοιο να γίνει».

Όπως είπε «είμαστε σίγουροι ότι οι αγρότες θα καταλάβουν ποιοι παίζουν παιχνίδια στις πλάτες τους και ποιοι τους νοιάζονται πραγματικά», γι΄ αυτό και «τους καλούμε σε έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο προκειμένου να βρεθούν οι βέλτιστες δυνατές λύσεις».

Αναφερόμενη στην πρόθεση των αγροτών να έρθουν στην Αθήνα την Παρασκευή  η κα Γεροβασίλη είπε ότι «σε αυτή τη χώρα υπάρχουν νόμοι και κανόνες. Αν πάω εγώ με το αυτοκίνητο μου πάνω σε ένα πεζοδρόμιο, θα επέμβει η Τροχαία. Υπάρχουν κανόνες για το ποια οχήματα μπορούν να κυκλοφορούν στην Αθήνα».

Σε ότι αφορά το Ασφαλιστικό, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «με την νέα πρόταση Κατρούγκαλου, ενισχύονται τα μικρά και μεσαία εισοδήματα και υπάρχουν κλιμακωτές επιβαρύνσεις στα μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα».

Επίθεση στα κόμματα για το ΕΣΡ

Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος επιτέθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης και για την συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, για την οποία υπάρχει σήμερα νέα Διάσκεψη των Προέδρων στην Βουλή.

Η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι «είναι υποχρέωση των άλλων κομμάτων και όχι κάτι που επαφίεται στην ευχέρεια τους, να συναινέσουν στην συγκρότηση του Συμοβυλίου», καλώντας τα άλλα κόμματα και δη την Νέα Δημοκρατία, όπως ανέφερε, να συνδράμουν ώστε να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.

Σε αντίθετη περίπτωση, όπως είπε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, «η Κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή, θα προχωρήσει μπροστά, ολοκληρώνοντας την διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, με κάθε νόμιμο τρόπο».

Η κα Γεροβασίλη απέρριψε τα σενάρια περι πρόωρης προσφυγής στις κάλπες λέγοντας πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα εκλογών καθώς -όπως είπε- «δεν είναι κάτι από το οποίο απειλείται ή έχει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απειλείται η χώρα».

Ωστόσο, αύριο, Τετάρτη , στις 10:30 π.μ. θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με αντικείμενο το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης το αμέσως επόμενο διάστημα.