X

Συμφωνία για νατοϊκές περιπολίες στο Αιγαίο

Τι αποφασίστηκε στην Σύνοδο των Υπ. Άμυνας της Συμμαχίας. Οι όροι που τέθηκαν στο τραπέζι, μετά απο την γερμανοτουρκική πρόταση για το Προσφυγικό.

Ant1news

Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να υποστηρίξει και να συμμετάσχει σε μία ναυτική επιχείρηση παρακολούθησης στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

"Το ΝΑΤΟ και όλες οι πλευρές που συμμετείχαν στις συνομιλίες εξέφρασαν τη βούληση του ΝΑΤΟ να υποστηρίξει και να συμμετάσχει στην επιχείρηση αυτή", δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Από την πλευρά της, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ συμφώνησε για τη ναυτική επιχείρηση στο Αιγαίο για την παρακολούθηση των προσφυγικών ροών και την αντιμετώπιση των διακινητών και πρόσθεσε ότι η νατοϊκή επιχείρηση πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι συμμαχική ναυτική δύναμη υπό γερμανική διοίκηση θα κατευθυνθεί "χωρίς καθυστέρηση" στο Αιγαίο για "να συνδράμει στην αντιμετώπιση της διακίνησης ανθρώπων" από τους διακινητές μεταναστών.

 

Ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ο αμερικανός στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλαβ, "δίνει αυτήν τη στιγμή διαταγή στη μόνιμη ναυτική δύναμη...να αναπτυχθεί στο Αιγαίο Πέλαγος χωρίς καθυστέρηση και να αρχίσει εκεί τις δραστηριότητες παρακολούθησης", δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ παρουσιάζοντας την ναυτική επιχείρηση που θα αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση και για την πραγματοποίηση της οποίας έδωσε σήμερα την έγκρισή της η Ατλαντική Συμμαχία. 

Χθες Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες, διαδοχικές συναντήσεις μεταξύ των μονίμων αντιπροσώπων Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας, ώστε να βρεθεί μια φόρμουλα αποδεκτή από όλες τις πλευρές.

Ο Υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ της Τετάρτης ανακοίνωσε, μέσω twitter, ότι υπάρχει «επιτυχής εξέλιξη των συνομιλιών στο συμβούλιο υπουργών του ΝΑΤΟ για το μεταναστευτικό με αποδοχή των Ελληνικών θέσεων, αύριο η επικύρωση».

 

Ωστόσο, η αποδοχή της πρότασης για νατοϊκές περιπολίες στο Αιγαίο και όχι μόνο στα τουρκικά χωρικά ύδατα, σημαίνει υποχώρηση της αρχικής ελληνικής θέσης, όπως αυτή εκφράστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα προς την Άγκελα Μέρκελ.

Μετά από συνάντηση που είχε ο Πάνος Καμμένος με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έγινε γνωστό ότι, οι περιπολίες της Συμμαχίας στο Αιγαίο θα πραγματοποιούνται από μια ναυτική δύναμη που ήδη επιχειρεί στη Μεσόγειο, υπό γερμανική διοίκηση. Δηλαδή, για τέσσερα πλοία που συμμετέχουν στην SNMG 2 και προέρχονται από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Τουρκία και τον Καναδά.