X

Βούτσης: Δεν πρόκειται να κάνουμε οριζόντιες περικοπές

Τι είπε για τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και τις προτάσεις Τόμσεν. Πως σχολιάζει τις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό.

Ant1news

Κάθε ενδεχόμενο οριζόντιων περικοπών σε εισοδήματα απέκλεισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, τονίζοντας ότι οι προτάσεις Τόμσεν δεν αντανακλούν την άποψη των θεσμών, ενδεχομένως, ούτε και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πλειοψηφικά και βεβαίως δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία που υπέγραψε το καλοκαίρι η κυβέρνηση.  

Σχετικά με τις κοινωνικές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η ασφαλιστική μεταρρύθμισης, ο κ. Βούτσης, μιλώντας στον ρ/σ Αθήνα 9,84, είπε πως «όταν γίνει μια ουσιαστική συζήτηση και υπάρξουν οι δίκαιες ανακατανομές σε σχέση με το ασφαλιστικό, νομίζω πως όλος ο κόσμος θα πειστεί ότι ακριβώς επειδή εργαζόμαστε και για τα παιδιά μας και για τους νέους σήμερα, θα πρέπει να μπούμε σε μια σωστή διαδικασία».

«Το ότι η αριστερά παίρνει την ευθύνη για να κάνει τομές -και δεν εννοώ ανθρωποθυσίες-, μεταρρυθμιστικές, αυτού του επιπέδου, νομίζω ότι τελικά είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και για τις εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Βούτσης. 

Για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και για αυτά που έγραψε ο Πολ Τόμσεν ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το ΔΝΤ βρίσκεται σε μια περιδίνηση. Πιστεύω ότι ο κ. Τόμσεν για να γράψει αυτά τα πράγματα, το έκανε ακριβώς επειδή η άποψή του δεν είναι άποψη των θεσμών, ίσως ούτε και του ΔΝΤ, πλειοψηφικά… Πάντως, οριζόντιες περικοπές δεν πρόκειται να κάνουμε. Αυτό είναι ένα άλλο πρόγραμμα. Είναι το προηγούμενο πρόγραμμα, για το οποίο έχουν κάνει διαδοχικές αυτοκριτικές και στο ΔΝΤ». 

Για την στάση των Ευρωπαίων εταίρων απέναντι στο ΔΝΤ και αν τελικά συμφωνήσουν στη λογική του Ταμείου, όπως το 2015, που ζητάει περισσότερα, ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι «τα πράγματα έχουν αλλάξει. Δεν είναι τα ίδια με πέρυσι. Υπάρχει ένας διαφορετικός συσχετισμός απόψεων και δυνάμεων» και πρόσθεσε: «Έχουν καταρρεύσει οι σταθερές εκείνες που πέρυσι τέτοιον καιρό μας ανάγκαζαν να είμαστε 18-1. Σήμερα, υπάρχει ένα διαφορετικό πλαίσιο, υπάρχουν πολύ καλύτερες προϋποθέσεις και τεράστια διακυβεύματα αποσταθεροποίησης της περιοχής και διακινδύνευσης πολεμικών εστιών και άλλων καταστάσεων, που αναδεικνύουν τη χώρα μας και της δίνουν άλλο κατώφλι. Την πάνε σε άλλο επίπεδο γεωστρατηγικής σημασίας». 

Για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ο κ. Βούτσης είπε: Όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή ακούγονται κάπως. Έχουμε καμία αμφιβολία ότι η βάση της Σούδας -για να μην πω και για τη βάση στην Κύπρο-, είναι κέντρο και για το drone και για άλλες επιχειρήσεις που σήμερα διεξάγονται στην ευρύτερη περιοχή; Το κύμα των προσφύγων και όλες οι εξελίξεις αυτές για τις οποίες προφανώς δεν φταίει η χώρα μας… Κάποιες άλλες δυνάμεις ευρωπαϊκές στο πλαίσιο των πολεμικών επιχειρήσεων, είχαν συμβολή στην αποσταθεροποίηση εκείνων των καθεστώτων. Είναι προφανές. Άρα λοιπόν εάν είναι αποφάσεις που δεν αφορούν στην κυριαρχία στο Αιγαίο , που δεν είναι κάτι μόνιμο και κυρίως δεν αφορούν σε πνίξιμο ανθρώπων και αυτά όλα πρέπει και έχουν κατοχυρωθεί προκαταρκτικά κιόλας, στις συζητήσεις που έγιναν, θεωρώ ότι δεν μπορεί παρά να το «υποστούμε», δεν γίνεται διαφορετικά. Υπήρξαν οι διαβεβαιώσεις από τα πλέον επίσημα χείλη και έχουν γίνει δεκτές και από την αξιωματική αντιπολίτευση, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις και ενημερώσεις που έχουν γίνει. Και εμένα δεν μου πηγαίνει, αλλά περισσότερο δεν μου πηγαίνει να πνίγονται 50 άνθρωποι κάθε εβδομάδα στο Αιγαίο».