X

Σε αναζήτηση συναίνεσης για τα “αγκάθια”

Στην σκιά αποκάλυψης ότι η Μέρκελ “έψηνε” προσωρινό Grexit, το Μαξίμου αναζητά στήριξη για Προσφυγικό και διαπραγμάτευση. Τα ραντεβού με τους αγρότες, το Ασφαλιστικό, οι φόροι.

Ant1news

Να βρει διεξόδους στον ασφυκτικό κλοιό που για ακόμη μία φορά βρίσκεται η Κυβέρνηση πιεζόμενη όχι μόνο από τους δανειστές, αλλά και από την προσφυγική ροή και τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις για την στάση της Ελλάδας στην διαφύλαξη της ασφάλειας στην Ευρώπη αναζητά η Κυβέρνηση.

Το Μαξίμου, όπως φάνηκε κι από την απάντηση στη Βουλή του Αλέξη Τσίπρα, στη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για «εθνική γραμμή στο Προσφυγικό», επιδιώκει την μέγιστη δυνατή πολιτική, αλλά και κοινωνική συναίνεση για τα «αγκάθια» με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη, δηλαδή:

Η Αθήνα επιδιώκει την επιστροφή το ταχύτερο των επικεφαλής του κουαρτέτου, στέλνοντας ωστόσο αντικρουόμενα μηνύματα στους δανειστές, στη σκιά της αποκάλυψης ότι, μία ημέρα μετά από το δημοψήφισμα του Ιουλίου, η Άγκελα Μέρκελ επιχείρησε να πείσει τον Φρανσουά Ολάντ για «προσωρινό Grexit».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος εκφράζει αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία επί της νέας ελληνικής πρότασης για το Ασφαλιστικό – η οποία προβλέπει περικοπές σε επικουρικές, εφάπαξ, μερίσματα, αλλά και σε κύριες συντάξεις μέσω των πλαφόν - την ώρα όμως που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βάλλει κατά του ΔΝΤ. 

“Αυστηρά” μηνύματα Τσακαλώτου στο ΔΝΤ

Με μια ασυνήθιστα «οξεία» για τον δημόσιο λόγο του δήλωση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην Real News, έστειλε σαφή μηνύματα προς την Ουάσινγκτον και τον Ποουλ Τομσεν, ότι «το Ταμείο πρέπει να καταλάβει ότι είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα που έχει αναφορές στα ευρωπαϊκά κεκτημένα».

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας την πίεση του ΔΝΤ για δημοσιονομικά μέτρα και σκληρές αποφάσεις στο Ασφαλιστικό, «η βάση της συζήτησης δεν μπορεί να είναι άλλη από τα συμφωνηθέντα του καλοκαιριού. Δεν μπορεί να ζητούνται νέα δημοσιονομικά μέτρα, όταν η οικονομία και τα έσοδα έχουν πάει καλύτερα από τις προβλέψεις ούτε μπορούμε να κόψουμε τις τρέχουσες συντάξεις όταν έχουν υποστεί τόσες περικοπές τα τελευταία χρόνια και συμβάλλουν τόσο στο γενικότερο οικογενειακό εισόδημα», συμπληρώνοντας ότι η αλληλεγγύη που έχει δείξει η χώρα στο Προσφυγικό  «πρέπει να επιβραβευτεί και όχι να προκαλεί περεταίρω προβλήματα».

Σημαντικά πιο ήπιος έναντι του Ταμείου, που φέρνει και τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις στο ελληνικό προσχέδιο για το Ασφαλιστικό, ήταν ο Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας ότι το Ταμείο δεν έχει θέσει ζητήματα ως προς τα δομικά στοιχεία της μεταρρύθμισης, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν σημαντικά αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ.

Αισιοδοξία Κατρούγκαλου για συμφωνία-αξιολόγηση

Όπως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Υπουργός Εργασίας συνέδεσε την πορεία της διαπραγμάτευσης με το Προσφυγικό, εκφράζοντας σιγουριά ότι θα καταλήξει σύντομα και αίσια η διαβούλευση με τους δανειστές, σημειώνοντας ότι «όλοι - και ειδικά στην Ευρώπη- δεν θέλουν την παράταση της αβεβαιότητας, σε μια στιγμή που σοβεί η προσφυγική κρίση». 

Ο κ. Κατρούγκαλος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι με τις βελτιωτικές προτάσεις που θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας στους εκπροσώπους των αγροτών που θα βρεθούν στο Μαξίμου, θα επέλθει συμφωνία και θα κλείσει αυτό το μέτωπο των κοινωνικών αντιδράσεων, εκτιμώντας ακόμη ότι «θα υπάρξει σύντομα μια συμφωνία, που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης πριν από τις 27 Μαρτίου (σημ: Πάσχα των Καθολικών).

Νέο «μαχαίρι» σε συντάξεις, εφάπαξ, μερίσματα

Καταλυτικό ρόλο για την επίτευξη συμφωνίας θα παίξει η συναίνεση των δανειστών στις παραμέτρους της μεταρρύθμισης στο Ασφαλιστικό. Η Αθήνα περιμένει την απόκριση των επικεφαλής των κλιμακίων στην νέα ελληνική πρόταση σε ότι αφορά την μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο περιλαμβάνει περικοπές επικουρικών συντάξεων οριζόντια κατά 5% ή κλιμακωτά, με μείωση ως και 20%, στις επικουρικές συντάξεις από 170 ευρώ και άνω.

Προβλέπει ακόμη σημαντική μείωση στα εφάπαξ και τα μερίσματα, αλλά και νέο, χαμηλότερο πλαφόν ότι αφορά την ανώτερη κύρια σύνταξη, το «ταβάνι» της οποίας αναμένεται να οριστεί στα 2.000 ευρώ, καθώς και νέο πλαφόν στο άθροισμα πολλών κύριων συντάξεων, στις 2.500 ευρώ. Τα νέα όρια αναμένεται να φέρουν για αρκετούς, ιδίως όσους δικαιούνται πολλών συντάξεων, μείωση στις τελικές αποδοχές τους. 

Τι φέρνει το νέο φορολογικό

Στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, η Κυβέρνηση αναζητά συναίνεση και σε ότι αφορά τις αλλαγές στο Φορολογικό, που το κουαρτέτο έχει συνδέσει με το Ασφαλιστικό και έχει θέσει ως «προαπαιτούμενα» για την πρώτη αξιολόγηση.

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο προωθεί αλλαγές στα κλιμάκια της έκτακτης εισφοράς, με τον ανώτερο συντελεστή να φθάνει το 10% για τα μεγαλύτερα εισοδήματα, ενώ τροποποιήσεις έρχονται και σε ότι αφορά τον Φόρο Ακινήτων που θα διαδεχθεί τον ΕΝΦΙΑ, μετά και τις αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών, αλλά και στο πλαίσιο της κυβερνητικής επιδίωξης για ελάφρυνση των ιδιοκτητών μικρών και μεσαίων εισοδημάτων. 

Επί τάπητος βρίσκονται σενάρια και για αλλαγές σε συντελεστές που αφορούν την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ με νέες δηλώσεις του ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, ζητά νέα πίστωση χρόνου από τους πολίτες για τις αποδείξεις, πεδίο όπου επικρατεί σύγχυση και ασάφεια.

“Έψηνε” προσωρινό Grexit η Μέρκελ

Όλα αυτά στην σκιά των αποκαλύψεων που μοιάζουν μεν μακρινές, όχι μόνο χρονικά, αλλά και ουσιαστικά, βάσει του κλίματος στην τριμερή συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ στις Βρυξέλλες, έχουν ωστόσο ιδιαίτερη βαρύτητα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, σε δείπνο στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, το βράδυ της 6ης Ιουλίου, μόλις μία ημέρα μετά από το δημοψήφισμα στην Ελλάδα και την επικράτηση του «όχι», η Άνγκελα Μέρκελ επιχείρησε να πείσει  - ευτυχώς χωρίς αποτέλεσμα - τον Φρανσουά Ολάντ, να συμφωνήσει για «προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», βάσει ενός σχεδίου που είχε κάνει σημαία την ίδια περίοδο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Όλα αυτά, όπως γράφει η εφημερίδα, καθώς οι δύο ηγέτες είχαν προειδοποιήσει τον Αλέξη Τσίπρα σε τηλεδιάσκεψη που είχαν δέκα ημέρες νωρίτερα, ότι αν ο ίδιος στηρίξει το «όχι» κι επικρατήσει το «όχι» θα είναι σαν να «συμβάλει» στην αποχώρηση της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα.