X

Μουζάλας: Εάν τα Σκόπια ή η Σερβία κλείσουν τα σύνορα, θα ασκήσουμε βέτο όταν ζητήσουν να μπουν στην ΕΕ

Έχουμε "Plan B" λέει ο Υπουργός. Δηλώνει "δεν ήξερα ότι η Ελλάδα έχει 3.000 νησιά". Τι απαντά στην Αυστρία.

Ant1news

Παραλήρημα ξενοφοβίας και στρεβλή αίσθηση της ΕΕ χαρακτηρίζει τα σενάρια για κλείσιμο συνόρων ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «BHMA FM», ο κ. Μουζάλας υποστήριξε πως η Κυβέρνηση έχει ήδη Plan B για το Προσφυγικό, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για τη στάση του ΝΑΤΟ και την αντίδραση της Τουρκίας.

Αναλυτικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δήλωσε στον «BHMA FM»:

Για το κλείσιμο των συνόρων από τα Σκόπια

«Νομίζω ότι πρόκειται για ένα παραλήρημα πανικού, ξενοφοβίας και για μία στρεβλή αίσθηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το να διαψευστεί ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας και πρόεδρος - στην προεδρία τώρα είναι η Ολλανδία - ο κ. Γιουνκέρ, ο κ. Σούλτς, μέσα σε δέκα ώρες, είναι κάτι που δεν είναι συχνό. Μας προβληματίζει πάρα πολύ, ήδη η διπλωματία μας έχει ξεκινήσει τις κινήσεις της, μας δημιουργεί δυσκολία, ωστόσο αυτό το οποίο διαφαίνεται είναι ότι έτσι και αλλιώς στο τέλος, στην καινούρια Σύνοδο Κορυφής θα πήγαινε για κλείσιμο του κομματιού αυτού, των συνόρων στην Ειδομένη. Αλλά εμείς έχουμε τα σχέδια μας, έχουμε φτιάξει ένα plan b, έχουμε αρχίσει να το υλοποιούμε, θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες, αλλά θα είναι διαχειρίσιμες. Τεράστια ευθύνη που έχουν αυτές οι a la carte χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βέβαια, λυπάμαι που το λέω, και η Αυστρία, η οποία δεν άντεξε και ενώ μέχρι τώρα κρατούσε μία αμιγώς ευρωπαϊκή θέση, καταφεύγει σε μονομερείς ενέργειες. Η Ελλάδα έχει μία υποχρέωση: τον κόσμο, ο οποίος θα υπάρχει μέσα στην επικράτεια της, να τον έχει μέσα σε χώρους σχετικά αξιοπρεπείς, με βάση τις δυνατότητες μας και φυλασσόμενους (χώρους). Δεν εννοώ υπό κράτηση, εννοώ όμως με ασφάλεια, μέχρις ότου οι ροές αυτές σταματήσουν».

Για το ΝΑΤΟ και την αντίδραση της Τουρκίας

«Ελπίζουμε πολλά, αλλά έχουμε ανησυχίες στην κίνηση του ΝΑΤΟ. Ξέρετε, είναι μία κίνηση, η οποία θα μπορέσει πραγματικά, αν εφαρμοστεί σωστά, να σταματήσει τις ροές ή να τις μειώσει. Το ΝΑΤΟ, νομίζω, ήταν η πρόταση του να αρχίσει την επιχείρηση με την έννοια της διάταξης των δυνάμεων αύριο, στις 24 του μήνα. Η Τουρκία είχε δεσμευτεί. Προχθές, οι στρατιωτικοί, που έχουν μία σχετική αυτονομία με βάση το τουρκικό Σύνταγμα, ήγειραν διαφωνίες πολύ σημαντικές. Περιμένουμε με αγωνία να δούμε, νομίζω ότι θα μπορέσει να επιβληθεί αυτό το σχέδιο. Δεν έχει άλλη λύση η Ευρώπη αν θέλει να ελέγξει τις ροές, ειδάλλως θα είναι πάντα υποχείριο των κατευθυνόμενων (δυνάμεων), είναι πια φανερό!

Αν δεν ελεγχθούν οι ροές από την Τουρκία, το παιχνίδι αυτό δεν παίζεται. Δηλαδή, όπου και να χτίσουμε, ό,τι και να χτίσουμε, δεν μπορούμε, ξέρετε, ούτε εγώ το ’ξερα πριν γίνω υπουργός, ότι έχουμε 3.000 νησιά, είμαστε Πολυνησία χωρίς να το ξέρουμε. Δεν γίνεται να στήνουμε hotspots σε όλα τα νησιά, όπου και να στήνουμε, ό,τι και να κάνουμε, το κατευθύνουν κάπου αλλού, το κάνουν κάτι άλλο. Επομένως, έχει μεγάλη σημασία να εντοπίσουμε όλη μας τη δύναμη στο να σταματήσουν οι ροές, να ελεγχθούν οι ροές. Από τη δική μας την πλευρά, δεν υπάρχει τρόπος διακοπής. Εμείς δεν έχουμε γήινα σύνορα, τα γήινα είναι μια χαρά, αλλά στη θάλασσα δεν έχουμε κάτι άλλο να κάνουμε. Αυτό το οποίο γίνεται συνήθως είναι ότι όταν η ροή δεν έχει διέξοδο, σιγά-σιγά ελαττώνεται. Σε αυτό το σιγά-σιγά, θα παραμείνουν κάποιες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα μας, τους οποίους θα τους διαχειριστούμε με αξιοπρέπεια. (ερώτ.: Πόσους μπορούμε να διαχειριστούμε;) Θα σας έλεγα όσους το δυνατόν λιγότερο, αλλά δεν μπορώ να σας δώσω έναν αριθμό έτσι, θα ήταν ένα ρίσκο πολύ μεγάλο. Θα σας έλεγα ότι είναι κάποιες δεκάδες χιλιάδες, όχι όμως πάνω από 70 χιλιάδες».

Για την αλλαγή στη στάση της Αυστρίας

«Αν η Αυστρία κρατούσε μία διαφορετική στάση, μπορεί και να μην συνέβαινε αυτό. Οφείλει κανείς να αναγνωρίσει ότι η Αυστρία έχει δεχθεί 100 χιλιάδες πρόσφυγες. Εγώ δεν την βάζω στην ίδια βάρκα με τις χώρες του Βίζενγκραντ για παράδειγμα, οι οποίες δεν έχουν ξοδέψει ούτε μία κουβέρτα. Την ξεχωρίζω, δεν πρέπει να τους την χαρίσουμε. Νομίζω όμως ότι τώρα κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος, τοποθετώντας η ίδια τον εαυτό της με αυτές τις χώρες».

Για την εθνική πολιτική στο Προσφυγικό

«Εμείς λοιπόν προετοιμάζουμε την άμυνα μας, με την έννοια ενός σχεδίου, ώστε αυτές οι δεκάδες χιλιάδες που θα παραμείνουν στη χώρα, να είναι η μικρότερη δυνατή ενόχληση και με τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπρέπεια και για τον λαό μας και  για τους πρόσφυγες. Κάνουμε διεθνείς παρεμβάσεις στην κατεύθυνση του να λυθεί το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πιέζουμε και συνεργαζόμαστε με το ΝΑΤΟ, ώστε να εφαρμοστεί το σχέδιο του ΝΑΤΟ και κινούμαστε σε ένα ευρωπαϊκό και διμερές επίπεδο και σε διπλωματικό πεδίο και σε απευθείας επαφές και σε όλα. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνουμε. Ξέρετε, αύριο, οι υπό ένταξη χώρες θα κληθούν για ένταξη. Η Ελλάδα θα είναι εκεί. Αύριο, τα Σκόπια, η Σερβία θα ζητήσουν ένταξη, η Ελλάδα θα είναι εκεί. Επομένως, θέλω να σας πω ότι εμείς δεν θέλουμε να οδηγηθούμε σε έναν τέτοιο διχασμό, αλλά δεν το οδηγούμε εμείς εκεί το πράγμα».