X

“Διάβημα” Τσίπρα στην ΕΕ για αθέτηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής

Απέραντο "spot spot" η χώρα! Περίπου 12000 πρόσφυγες σε Αττική, Ειδομένη και σε πολλές πόλεις, χωρίς υποδομές. Τι λέει ο Μουζάλας.

Ant1news

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε σήμερα μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργό της Ολλανδίας, η οποία, αυτή την περίοδο ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στον κ. Ρούτε την δυσαρέσκειά του για την αδυναμία της ΕΕ να διασφαλίσει την τήρηση των όσων συμφωνήθηκαν ομόφωνα σε σχέση με το Προσφυγικό, κατά την πρόσφατη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αναφερόμενος στην αυριανή συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη, οι αποφάσεις που αφορούν την διαχείριση των προσφυγικών ροών να λαμβάνονται συλλογικά και χωρίς αποκλεισμούς.

Εξάλλου, η Ελλάδα προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της εν λόγω διάσκεψης εν τη απουσία της. Το διάβημα επέδωσε χθες, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο πρέσβης Πέτρος Μαυροειδής, πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών, στην πρέσβη της Αυστρίας στην Αθήνα Andrea Ikić-Böhm.

 

Μουζάλας στον ΑΝΤ1: Περίπου 12000 οι  “εγκλωβισμένοι” πρόσφυγες

Περίπου 12.000 είναι οι πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα "εγκλωβισμένοι" στην Ελλάδα, μετά το κλείσιμο των συνόρων απο την ΠΓΔΜ και την επιβολή απαγόρευσης διέλευσης σε Αφγανούς πολίτες, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Όπως είπε ο κ. Μουζάλας, ο οποίος απέφυγε την λέξη "εγκλωβισμένοι" διότι "προκαλεί πανικό", "αύριο στην ίδια κατάσταση μπορεί να βρίσκονται 14.000 πρόσφυγες και μετανάστες και μεθαύριο 16.000", συμπληρώνοντας ότι "εμείς ετοιμαζόμαστε για την φιλοξενία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων", με όρους αξιοπρέπειας. 

Εφιαλτική η κατάσταση σε Πειραιά και Ειδομένη

«Αλαλούμ» έχει δημιουργηθεί με τους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, από τη στιγμή που "έκλεισαν" τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και αυστηροποιήθηκαν οι κανόνες διέλευσης των Σύρων και των Ιρακινών.

Τραγική είναι η κατάσταση στον Πειραιά, καθώς περισσότεροι απο 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους Σύριοι, Ιρακινοί και Αφγανοί, έχουν συγκεντρωθεί στον σταθμό επιβατών του ΟΛΠ, προκειμένου να επιβιβαστούν σε πούλμαν με προορισμό την Ειδομένη. Σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε η άδεια να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό στην Ειδομένη μόνο σε Σύρους και Ιρακινούς μετανάστες και πρόσφυγες.

 

Από το επόμενο 24ωρο, πάντως, όσα λεωφορεία μεταφέρουν πρόσφυγες από την Αθήνα που θέλουν να φτάσουν στην Ειδομένη και να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ, αναμένεται να οδηγούνται στο στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου», στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ, νωρίς το απόγευμα, έληξε η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού στην Ειδομένη από τους Αφγανούς, κάποιοι εκ των οποίων είχαν καταλάβει τις σιδηροδρομικές γραμμές, ζητώντας να αρθεί η απαγόρευση διέλευσής τους στη γειτονική χώρα. Η αστυνομία απέκλεισε από τις 7:00 το πρωί τον χώρο, απομακρύνοντας δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία και ξεκίνησε την μεταφορά των Αφγανών, με λεωφορεία, στην Αθήνα.

Παράλληλα, λεωφορείο παρέλαβε και μετέφερε στην Αθήνα μετανάστες από χώρες του Μαγκρέμπ που επαναπροωθήθηκαν από την αστυνομία της ΠΓΔΜ. Συνολικά πάντως, περισσότερα από 20 λεωφορεία αναχώρησαν από τον καταυλισμό και κατευθύνονται στην Αθήνα.

 

Γεμάτα τα Κέντρα Φιλοξενίας

Ασφυκτικά γεμάτα είναι πλέον τα Κέντρα Φιλοξενίας σε Σχιστό, Ελληνικό και Ελαιώνα, καθώς οι προσφυγικές ροές στο λιμάνι του Πειραιά συνεχίζονται. Στα συναρμόδια υπουργεία επικρατεί, μάλιστα, «συναγερμός» και αναζητούνται επειγόντως χώροι για νέα Κέντρα Μετεγκατάστασης και προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Ως χώροι εξετάζονται μία τοποθεσία έξω από τον Βόλο, που ανήκει στον Δήμο και την Εκκλησία, όπου υπάρχουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις (ύδρευση, τουαλέτες), μία τοποθεσία στην Ήπειρο σε παλαιό στρατόπεδο και οι εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί στον ΟΛΘ, προκειμένου η χώρα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ όσον αφορά στον αριθμό των προσφύγων προς μετεγκατάσταση.

Το πρωί, 1150 πρόσφυγες έφτασαν στον Πειραιά από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το μεσημέρι το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος», μεταφέροντας άλλους 221 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Σάμο. Στο μεταξύ 1.556 μετανάστες και πρόσφυγες διεσώθησαν το τελευταίο 24ωρο από το Λιμενικό Σώμα σε 29 περιστατικά έρευνας και διάσωσης. Τα περισταστικά αυτά έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου, Φαρμακονησίου και Κω.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης, περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει από Ελλάδα και Ιταλία.

 

 

Χώρα τράνζιτ η Αλβανία;

Η Αλβανία, παρά το ότι δεν έχει προχωρήσει στην δημιουργία υποδομών για την φιλοξενία προσφύγων, είναι έτοιμη να δεχτεί πρόσφυγες από τη Συρία, μόνο όμως ως χώρα τράνζιτ, δήλωσε η υπουργός Άμυνας Μίμη Κοδέλι. Μιλώντας στην Επιτροπή Ασφάλειας της αλβανικής Βουλής, η κ. Κοδέλι ξεκαθάρισε ότι αυτό προκύπτει από τις επιθυμίες των ίδιων των προσφύγων, οι οποίοι, όπως είπε, δεν θέλουν να μείνουν μονίμως στην Αλβανία, όπως σε καμιά χώρα της Βαλκανικής.

Για το σκοπό αυτό, ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους ομολόγους της Ιταλίας, του Μαυροβουνίου, των Σκοπίων, της Κροατίας κ.λπ., με σκοπό την επίτευξη συνεργασίας στη διαδικασία μετάβασης των προσφύγων στην Ευρώπη. Η Αλβανία έχει από καιρό ανακοινώσει τον σχεδιασμό δύο κέντρων υποδοχής, το ένα στο Αργυρόκαστρο και το άλλο στην περιοχή του Ντεβόλι, στον νομό Κορυτσάς.