X

Προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξετάζει η Αθήνα

Μετά τις υποστηρικτές δηλώσεις του Μπαν Κι Μουν, στόχος είναι η περαιτέρω διεθνοποίηση του προβλήματος. Ανώτατα κυβερνητικά στελέχη και διπλωμάτες ετοιμάζουν το κείμενο.

Ant1news

Προσφυγή για το Προσφυγικό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επεξεργάζεται η Ελληνική Κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια περαιτέρω διεθνοποίησης του ζητήματος, μόλις λίγα 24ωρα μετά από την δήλωση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν,  που τασσόταν υπέρ της Ελλάδας και επέκρινε τις κινήσεις  της Αυστρίας και των βαλκανικών κρατών να κλείσουν τα σύνορα τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε στο ανανεωμένο Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1, που θα προβάλλεται πλέον κάθε μέρα στις 19:00, ο ανταποκριτής του σταθμού στις Ηνωμένες Πολιτείες Θανάσης Τσίτσας, την πρωτοβουλία έχουν αναλάβει ανώτατα κυβερνητικά στελέχη που, σε συνεργασία με διπλωμάτες, ενημέρωσαν τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την ευχέρεια αυτής της διπλωματικής κίνησης. 

Όπως ανέφερε ο Θανάσης Τσίτσας, το τελευταίο διάστημα αξιωματούχοι του ΟΗΕ, όπως ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες, Φελίπο Γκράντι, που πρόσφατα έκανε περιοδεία στην χώρα μας, γίνονται δέκτες έντονων πιέσεων από την ελληνική πλευρά για μια ενεργότερη εμπλοκή του Γ.Γ. και εν γένει του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο ζήτημα των προσφυγικών ροών. 

Αν τελικώς ο Αλεξης Τσίπρας δώσει το «πράσινο φως», σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η προσφυγή στο ανώτατο όργανο του ΟΗΕ θα βασιστεί  στην λογική ότι «το πρωτοφανές προσφυγικό κύμα δεν είναι μόνο μια ανθρωπιστική κρίση, αλλά και μια ασύμμετρη  απειλή, που θέτει ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας για ολόκληρη την Μεσόγειο». 

Δυτικοί διπλωμάτες που μίλησαν στον ANT1 από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, τόνισαν ότι μια τέτοια ενέργεια της Ελλάδας  απαιτεί «πολύ καλή προετοιμασία» και ότι «σε κάθε περίπτωση η χώρα μόνο κερδισμένη μπορεί να θα βγει, αφού και θα διεθνοποιήσει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα και επί της ουσίας θα καταγραφούν οι πραγματικές προθέσεις των μεγάλων δυνάμεων, που εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο Ασφαλείας».