X

Τσίπρας: Η Ευρώπη δε στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων

Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ξεπερνά τις δυνατότητες μίας χώρας, τόνισε ο Πρωθυπουργός. Γιατί είπε πως “τελειώνουν τα παιχνίδια” με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Ant1news

«Ζούμε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση και τη μετακίνηση πληθυσμών μετά το Β' παγκόσμιο πόλεμο. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνατότητες μιας χώρας και μιας Κυβέρνησης», ανέφερε απόψε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, o κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι και η ίδια η Ευρώπη δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

«Βρισκόμαστε μπροστά στο αποτέλεσμα παράλογων επιλογών της Δύσης», ανέφερε για την κατάσταση στη Συρία.

Η υπεύθυνη στάση μιας Κυβέρνησης δεν είναι να κλιμακώνει τις προκλήσεις, είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο επεισόδιο με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο στη Ρόδο, αλλά να επιδιώκει τη συνεργασία με τη γείτονα. «Αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί φοβάμαι ότι και με την παρουσία του ΝΑΤΟ ακόμη, δεν θα έχουμε μείωση των ροών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η απόφαση της Συνόδου για το ΝΑΤΟ ήταν μια απόφαση που κατοχύρωνε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Διεκδικούμε και την μετεγκατάσταση από την Ελλάδα αλλά και την επανεγκατάσταση από την Τουρκία απευθείας στην Ευρώπη, είπε ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, εκτίμησε πως με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα τελειώσουν τα «παιχνίδια επίρριψης ευθυνών» (blame games), υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα πήγε... κατηγορούμενη στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για τα hot spots και την ταυτοποίηση προσφύγων.

Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως έθεσε το ζήτημα βέτο στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής και απέκρουσε την κριτική που ασκείται από την Αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι σήμερα όλοι δείχνουν με το δάχτυλο την Αυστρία.

Αναφερόμενος στη σύσκεψη της Βιέννης, στην οποία δεν εκλήθη η Ελλάδα, υπογράμμισε τις δηλώσεις υποστήριξης κορυφαίων αξιωματούχων, αποκάλυψε δε ότι απόψε δέχθηκε τηλεφώνημα από την πρόεδρο της Κομισιόν. Στην τηλεφωνική επικοινωνία ο κ. Γιούνκερ είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η Κομισιόν βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.