X

Βίτσας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο εκκένωσης της Ειδομένης

Για ανάγκη αποσυμπίεσης της περιοχής και μετακίνησης των προσφύγων σε δομές, έκανε λόγο ο αναπληρωτής Υπ. Άμυνας.

Ant1news

Την ανάγκη να αποσυμπιεστεί η Ειδομένη από τους πρόσφυγες που μένουν επί μέρες εκεί εξέφρασε ο Δημήτρης Βίτσας αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και επέμβασης προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, όπως έγινε και με την πλατεία Βικτωρίας όπου επίσης υπήρχε αυτοσχέδιος καταυλισμός και όχι επίσημη δομή. 

Μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική του ΣΚΑΪ από το  γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο σημείωσε ότι "οι πρόσφυγες  θα πρέπει να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί πιο πίσω και αναλόγως με το πόσοι και ποιοι θα μπορούν να περάσουν στα Σκόπια, θα προωθούνται στα σύνορα, αναλόγως ίσως με το πόσο καιρό βρίσκονται στην χώρα μας".

Μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και υπεύθυνος του Συντονιστικού της κυβέρνησης για το προσφυγικό υπογράμμισε ότι «για οποιαδήποτε απόφαση και για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε τις δράσεις μας, περιμένουμε τις αποφάσεις της σημερινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ώστε να γνωρίζουμε πόσοι και πώς βγαίνουν από τη χώρα».

Σημειώνεται ότι στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο δημιουργήθηκε η κεντρική αποθήκη συγκέντρωσης της ανθρωπιστικής βοήθειας, από την Περιφέρεια Αττικής και την γγ Εμπορίου. Όπως ενημέρωσε ο υπουργός, θα φτάνουν εκεί κυρίως από εταιρίες και φορείς, αλλά και από ιδιώτες και θα κατανέμονται με σύστημα σε όλες τις δομές της χώρας, σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας όλα όσα χρειάζονται, ενώ θα λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως.

Όπως επεσήμανε «στόχος μας την επόμενη εβδομάδα να δημιουργηθούν 16.000 νέες θέσεις. Η εβδομάδα που ξεκίνησε «θα είναι μια ακόμα δύσκολη εβδομάδα, κατά την οποία ευτυχώς οι ροές είναι πολύ μειωμένες και πιστεύουμε θα ανταπεξέλθουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση του Σκάι για το αν θα πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών, καθώς παραμένουν πια στη χώρα για μεγάλο διάστημα, έφερε ως παράδειγμα το Σχιστό, «που είναι πρότυπο κέντρο υπάρχει και χώροι λατρείας και ειδικά εστιατόρια... με βάση τις σημερινές αποφάσεις θα οργανωθούμε και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών. Εμείς έχουμε την δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε ό,τι μας παρουσιαστεί. Δίνουμε καθημερινά στοιχεία για το πόσοι είναι οι πρόσφυγες και πού φιλοξενούνται».

Χθες, ο  Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι «χτίζουμε 10.000 θέσεις την εβδομάδα», επαναλαμβάνοντας ότι αυτό γίνεται καθώς «στην Ειδομένη δεν θα ανοίξει ο «δρόμος», σημειώνοντας ότι «θέλουμε να κατέβουν προς τα κάτω» οι «εγκλωβισμένοι» πρόσφυγες καθώς «δεν θέλουμε να φτιάξουμε καταυλισμούς εκεί».

Δείτε το βίντεο από την Ειδομένη αμέσως μετά την ανακοίνωση του Δ. Βίτσα που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εκκένωσης της Ειδομένης.

Έκκληση Τζιτζικώστα για την αποσυμφόρηση της Ειδομένης

Έκκληση στην κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην αποσυμφόρηση της Ειδομένης και σε έναν δίκαιο επιμερισμό των προσφύγων και των μεταναστών σε όλη τη χώρα απηύθυνε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας κατά την έκταση συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το προσφυγικό.

«Υπάρχουν σοβαρά θέματα ασφαλείας» είπε, μεταξύ άλλων, και ζήτησε να γίνει διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών και να ενεργοποιηθεί η συμφωνία για την ταχεία επαναπροώθηση οικονομικών μεταναστών στην Τουρκία.

Για το θέμα της παροχής οικονομικής βοήθειας σε δήμους που επωμίζονται μεγάλο βάρος στο προσφυγικό, επανέλαβε ότι ή θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει κάτι τέτοιο ή να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο νομός Κιλκίς. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι μόνο στο νομό αυτό βρίσκονται 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες τη στιγμή που η Κεντρική Μακεδονία φιλοξενεί 23.000 από τους 33.000 που βρίσκονται στη χώρα. Ειδικά για την Ειδομένη είπε ότι σήμερα 1.600 πρόσφυγες δεν έχουν καν ένα αντίσκηνο και διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο.