X

Μαξίμου: Να αποδοκιμαστούν οι μονομερείς ενέργειες

Πως σχολιάζουν τις δηλώσεις Τουσκ κυβερνητικοί κύκλοι. Παραδέχονται ότι τα σύνορα στην πραγματικότητα είναι κλειστά. Ποιος είναι ο στόχος της κυβέρνησης.

Ant1news

Να βάλει τα πράγματα στην θέση τους προσπαθεί το Μαξίμου, μετά τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ευχαρίστησε τις χώρες που έκλεισαν τα σύνορα, προκαλώντας την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και την στήριξη της Ελλάδας στο προσφυγικό από την Άγκελα Μέρκελ, παίρνοντας αποστάσεις από τις δηλώσεις Τουσκ.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ανέφεραν ότι «ο κ.Τουσκ προσπαθεί να σβήσει με μια γόμα τη διαχωριστική γραμμή Βίζενγκραντ-προθύμων», ωστόσο τόνιζαν ότι «η πραγματικότητα είναι ότι αυτή η κατάσταση δημιουργήθηκε από μονομερείς ενέργειες. Και ανεξάρτητα το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στην επόμενη σύνοδο εμείς θέλουμε αυτό να αποδοκιμαστεί. Να αποδοκιμαστούν οι μονομερείς ενέργειες. Αποδοκιμασία μέσα στη διαδικασία και στο κείμενο συμπερασμάτων όσο γίνεται».

Παράλληλα, οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι, παραδέχτηκαν ότι «στην πραγματικότητα τα σύνορα είναι κλειστά. Στα συμπεράσματα γίνεται αναφορά για τους μετανάστες. Όμως τα σύνορα είναι κλειστά», και επισήμαναν ότι «κεντρικός μας στόχος είναι να περάσει η διαχείριση του προσφυγικού στην Τουρκία. Εμείς λέμε ότι χρειάζεται ένας ανθρωπιστικός διάδρομος. Επανεγκατάσταση των ανθρώπων που βρίσκονται εδώ και επανεγκατάσταση κατευθείαν των ανθρώπων που βρίσκονται στην Τουρκία από εκεί.»

Χαρακτηρίζουν, ωστόσο, ανησυχητικό ότι οι χώρες του Βίζενγκραντ είναι έτοιμες να μπλοκάρουν και τη συμφωνία με την Τουρκία. «Γιατί αν ισχύσει η συμφωνία θα πρέπει να πάρουν και αυτοί πρόσφυγες», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Οι πηγές του Μαξίμου, σημείωναν ακόμα ότι «πρέπει να παρακολουθήσουμε με μεγάλη προσοχή αυτό που έκανε χθες ο Τούσκ. Το κάνει γιατί υπάρχει αδυναμία στην Ευρώπη να χαράξει κοινή γραμμή. Προσπαθεί να μην υπάρξει σύγκρουση των υπολοίπων χωρών με τις χώρες του Βίζενγκραντ».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «υπάρχει μια συνθέτη διπλωματική δραστηριότητα από την Ελλάδα για να φτάσουμε στο σημείο της συμφωνίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έγινε το ταξίδι στη Τουρκία. Αυτό που κάνουμε με την Τουρκία το κάνουμε εκπροσωπώντας την ΕΕ».

Τέλος, τόνιζαν ότι «ένα από τα ζητήματα που επιτυχώς λύθηκαν είναι το θέμα της επιστροφής των ανθρώπων που δεν έχουν δικαίωμα προστασίας. Αυτό είναι καλό γιατί χτυπά την αξιοπιστία των διακινητών».

Μαξίμου για Κουμουτσάκο: Αυτό δεν είναι εθνική πολιτική

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι  «ο κ. Κουμουτσάκος δεν έχει πει κουβέντα για τις μονομερείς ενέργειες. Ούτε έδωσε στήριξη στις θέσεις της κυβέρνησης σε αυτό το θέμα, που είναι και απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Και βγήκε χθες να κεφαλαιοποιήσει τις δηλώσεις Τουσκ για να πει ότι η κυβέρνηση έχει δεχτεί κλειστά σύνορα». «Αυτό δεν είναι εθνική πολιτική», σημείωσαν.  

Τι είπαν για τη διαπραγμάτευση 

Τέλος αναφορικά με την διαπραγμάτευση, οι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, ανέφεραν ότι υπάρχει ένα καινούργιο ποιοτικό στοιχείο. «Για πρώτη φορά βάζουμε χρονικό ορίζοντα στην διαπραγμάτευση. Αυτό είναι πολύ θετικό. Υπάρχει μια εκτίμηση ότι αυτή ήταν μια σημαντική υποχώρηση στην πολιτική που κρατούσε το Δ.Ν.Τ.», υπογράμμισαν.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους το κυρίαρχο εργαλείο του Τόμσεν ήταν το «δεν ερχόμαστε». Επίσης, χαρακτήρισαν θετική τη διατύπωση ότι θα αρχίσει αμέσως η συζήτηση για το χρέος και τόνισαν ότι «η συμφωνία θα είναι στο πνεύμα με τους Ευρωπαίους και όχι στου Δ.Ν.Τ».