X

Πόλεμο ανακοινώσεων προκάλεσε η δήλωση Μουζάλα για “Μακεδονία”

Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Kυβερνητική σύσκεψη για το μέλλον του Υπουργού. Την παραίτησή του ζήτησαν Μητσοτάκης και Καμμένος.

Ant1news

Σάλος προκλήθηκε από την αποστροφή του λόγου του Γιάννη Μουζάλα, που κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, αποκάλεσε την ΠΓΔΜ «Μακεδονία».

Παρά την απολογία του αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, η αντιπολίτευση, αλλά και ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ζητούν την παραίτησή του.

«Ζητώ συγγνώμη για το εκ παραδρομής λάθος μου, κατά  τη συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στη στάση μου και στις πεποιθήσεις μου για το εθνικό θέμα της ΠΓΔΜ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γιάννης Μουζάλας.

Οι σχετικές αποφάσεις, μετά το κύμα σφοδρών αντιδράσεων, για το μέλλον του αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, αποτελούν αντικείμενο της σύσκεψης που βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών που έχουν προσέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, οι υπουργοί Παιδείας Ν. Φίλης, Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτης, ο προεδρος της Βουλής Ι.Βούτσης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Aνακοινώσεις αναμένονται στην ενημέρωση της Κυβερνητικής Εκπροσώπου, στις 12:00. 

Καμμένος: Δεν αρκεί η συγγνώμη, ζητώ την παραίτηση

Τη σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ζήτησε ο Πάνος Καμμένος, με αφορμή τη δήλωση του Γιάννη Μουζάλα, η οποία έχει προκαλέσει ενδοκυβερνητική κρίση και πολιτικό "σεισμό". Το γεγονός επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος στο Καλημέρα Ελλάδα, όπου τόνισε ότι «σε τέτοιου είδους ζητήματα γκάφες δεν χωρούν».

Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, μιλώντας σήμερα στο Mega, ζήτησε εκ νέου την παραίτηση Μουζάλα, αναφερόμενος στις παρελθούσες παραιτήσεις βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων για άλλα θέματα, μικρότερης σημασίας, όπως αυτές του Παναγιώτη Σγουρίδη, του Δημήτρη Καμμένου, αλλά και του Παύλου Χαϊκάλη, που έγιναν για να προστατευτεί η κυβέρνηση, όπως είπε χαρακτηριστικά.

 

«Η Μακεδονία και η ιστορία της είναι Ελληνική με αποδείξεις. Όσα χρόνια κι αν περάσουν οι Έλληνες γνωρίζουμε τις ρίζες μας και κανείς δεν θα μας αποκόψει από αυτές. Ο κ. Μουζάλας μπορεί να υπήρξε ικανότατος στη διαχείριση του μεταναστευτικού, αλλά στα εθνικά μας ζητήματα δεν επιτρέπονται λάθη και ‘γκάφες’, ούτε μια φορά», δήλωσε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

«Από την πρώτη στιγμή δεν υπερασπιζόμαστε τις αβάσιμες, εθνικιστικές, επεκτατικές ανοησίες των Σκοπίων με κανέναν τρόπο», είπε, προσθέτοντας ότι «ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: ‘Δεν αρκεί η συγγνώμη Μουζάλα, ζητώ την παραίτησή του’. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν διαπραγματευόμαστε το όνομα ‘Μακεδονία’ και την ιστορία μας».

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ fm η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ  είπε ότι «το να αναφέρονται τα Σκόπια σαν Μακεδονία από υπουργό της κυβέρνησης είναι σαν de facto αναγνώριση. Αυτό για μας είναι θέμα, στο οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. … Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός της χώρας θα πρέπει να λειτουργήσει σύμφωνα με το εθνικό συμφέρον και να προχωρήσει σε περαιτέρω κινήσεις όσον αφορά στο θέμα του κ. Μουζάλα και αναμένουμε από τον ίδιο βεβαίως τον κ. Μουζάλα την παραίτησή του. Η συγγνώμη δεν είναι αρκετή».

Σε ανάλογο ύφος και οι δηλώσεις του Δημητρη Καμμένου ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα ανέφερε οτι "πρέπει να παραιτηθεί ο Γιάννης Μουζάλας, για ευτελέστερους λόγους φύγαμε από την κυβέρνηση εγώ και ο κ.Σγουρίδης".


Μητσοτάκης: Επιβεβλημένη η παραίτηση Μουζάλα

Την παραίτηση του κ. Μουζάλα ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλώντας την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει.

«Εδώ που έχουμε φτάσει η παραίτηση Μουζάλα είναι επιβεβλημένη. Ο κ. Μουζάλας προέβη σε ένα μεγάλο ατόπημα. Στην πολιτική αυτά που λέμε οφείλουν να έχουν και επιπτώσεις. Η κυβέρνηση να δώσει λύση μεσα στην ημέρα. Δεν μπορεί το θέμα να σέρνεται» τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ.

ΝΔ: Ο κ.Μουζάλας θα πρέπει να σκεφτεί την παραίτησή του

Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ κάνει λόγο για "ατόπημα το οποίο δεν καλύπτεται με εκ των υστέρων διευκρινίσεις, εξηγήσεις ή δικαιολογίες".

Στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει πως την ώρα που η κατάσταση στην Ειδομένη, όπως και συνολικά στο προσφυγικό -μεταναστευτικό ζήτημα, είναι εκτός ελέγχου και αγγίζει πλέον και τις σχέσεις μας με τα Σκόπια, ο κ. Μουζάλας υπέπεσε σε ένα μεγάλο ατόπημα καθώς αποκάλεσε δημόσια τα Σκόπια ως «Μακεδονία».

Σύμφωνα με τη ΝΔ ο κ. Μουζάλας ενίσχυσε έτσι την επιχειρηματολογία και την εν γένει πολιτική των Σκοπίων, «Ο κ. Μουζάλας σήμερα το βράδυ θα έπρεπε να σκεφτεί ακόμη και την παραίτηση» καταλήγει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στον Βήμα FM αναφέρθηκε στην χθεσινή ανακοίνωση της ΝΔ λέγοντας ότι «αυτό το οποίο έγινε, ήταν ατόπημα και ο κ. Μουζάλας (το έκανε) και έγινε σε μία πολύ συγκεκριμένη και δύσκολη στιγμή για την χώρα και για τις σχέσεις μας με την ΠΓΔΜ».

«Στη συγκεκριμένη αυτή στιγμή, θεωρήσαμε ότι είναι ατόπημα και είπαμε πρώτοι ότι χθες το βράδυ ο κ. Μουζάλας θα έπρεπε ακόμα και εκείνος να σκεφτεί, συνειδητοποιώντας τη δήλωσή του, ακόμα και την παραίτησή του. Στην πολιτική υπάρχουν λάθη, εγώ δεν θέλω, δεν μπορώ, δεν τολμώ να πιστέψω ότι ο κ. Μουζάλας εννοούσε αυτά τα οποία είπε. Έκανε ένα λάθος, ένα ατόπημα βαρύ. Στην πολιτική, τα λάθη, όταν είναι σοβαρά, έχουν επιπτώσεις. Αυτή είναι η θέση της Ν.Δ» συμπλήρωσε.

Άδωνις: Αν δεν παραιτηθεί να είναι σαν η κυβέρνηση να αποδέχεται τον όρο

«Δεν αρκεί μία συγγνώμη. Είναι η πρώτη φορά που ένας Υπουργός αμφισβητεί τους εθνικούς όρους. Πρέπει να παραιτηθεί γιατί αν δεν παραιτηθεί θα είναι σαν η κυβέρνηση να παραδέχεται τον όρο» δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Καλημέρα Ελλάδα.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, αξιολόγησε επίσης ως «σωστή» την αντίδραση του Πάνου Καμμένου, υπογραμμίζοντας παράλληλα με νόημα, «ελπίζω μόνο να μην υποχωρήσει». 

ΠΑΣΟΚ: Να πάρει θέση ο Πρωθυπουργός για το ατόπημα Μουζάλα

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, σε ανακοίνωση του για το επίμαχο ζήτημα τονίζει: Ο Αν. Υπουργός Μετανάστευσης κ. Μουζάλας, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, αποκάλεσε την ΠΓΔΜ «Μακεδονία».

Με το ατόπημα του αυτό ο Υπουργός παραβίασε μία εθνική γραμμή, που ακολουθεί σταθερά η χώρα μας επί δεκαετίες. Η κυβέρνηση σε όλα τα θέματα, αλλά και ειδικά στο θέμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού εμφανίζεται ανίκανη κι ανήμπορη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μας.

Είτε πρόκειται για εγκληματικό λάθος, ανεπίτρεπτο βέβαια για υπουργό, είτε πρόκειται για προσωπική άποψη του συγκεκριμένου μέλους της κυβέρνησης, είτε πρόκειται για ανομολόγητη, τουλάχιστον έως τώρα, κυβερνητική γραμμή, ο Πρωθυπουργός πρέπει αμέσως να πάρει θέση.

Το Ποτάμι: Υπάρχουν λόγοι παραίτησης Υπουργών της συγκυβέρνησης, όχι όμως τα σαρδάμ

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να παραιτηθεί ένας υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αλλά τα σαρδάμ δεν περιλαμβάνονται σε αυτούς» σημειώνεται σε ανακοίνωση του Ποταμιού, σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με τη δήλωση Μουζάλα.

«Εθνοκάπηλοι όλων των ειδών συμμαζευτείτε» προειδοποιεί το Ποτάμι και κλείνει: «Η χώρα έχει τραγικά προβλήματα μπροστά της, μην καταπίνουμε την κάμηλο και διυλίζουμε τον κώνωπα».

Μαξίμου: Υπερβολή να δημιουργείται θέμα

Κύκλοι από το Μαξίμου σχολιάζοντας το θέμα παρείχαν πλήρη κάλυψη στον κ. Μουζάλα υποστηρίζοντας, «Το ελληνικό κράτος, σε κάθε περίπτωση, αναφερόμενο στην γειτονική χώρα, χρησιμοποιεί την διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία "ΠΓΔΜ". Το να επιχειρείται να δημιουργηθεί θέμα επειδή σε μια συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας ανέφερε εν τη ρύμη του λόγου, την ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία" είναι το λιγότερο υπερβολή.

Η επικοινωνιακή προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού, που κάθε μέρα δίνει τον αγώνα του Προσφυγικού, είναι ανεύθυνη και υποκριτική, ιδίως εν όψει της Συνόδου. Και ο κ. Κουμουτσάκος θα έπρεπε να το γνωρίζει».

O εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, ωστόσο, απάντησε στην ανακοίνωση του Μαξίμου, εκτοξεύοντας βέλη στην κυβέρνηση.