X

Τροχάδην για “μονομερή” εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας

Καμία μείωση των ροών με τους πρόσφυγες να ξεπερνούν τις 50.000 στην Ελλάδα. Έτοιμη για «πιέσεις» προς την Άγκυρα η Αθήνα.

Ant1news

Προβλήματα στην υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας ήδη από τα πρώτα 24ωρα της εφαρμογής της, αφού παρά την ισχύ της σχεδόν 2000 άνθρωποι έφτασαν στα ελληνικά νησιά το πρώτο 48ωρο.

Η συμφωνία υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, ως το καλύτερο που θα μπορούσε να πάρει η χώρα μας, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι θα είναι δύσκολη η εφαρμογή των συμφωνηθέντων.  Η Αθήνα ζητεί παρέμβαση του ειδικού συντονιστή της Κομισιόν Μ.Φερβέι προς την Τουρκία, ώστε να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές ροές. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται άμεσα να αναλάβει πρωτοβουλίες με κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενδεχομένως και η Άγκελα Μέρκελ, ώστε να ασκηθεί πίεση προς την Άγκυρα.

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας παραμένει χαώδης. Οι πρόσφυγες ξεπέρασαν τους 50.000 και στεγάζονται σε όχι πάντα κατάλληλες δομές σε όλη την επικράτεια, με την πλειονότητά τους να βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα και κυρίως στην Ειδομένη – με την ελπίδα ότι θα ανοίξουν τα σύνορα – ενώ δεν λείπουν και οι αντιδράσεις των κατοίκων, όπως στα Ιωάννινα το βράδυ της Δευτέρας. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να δομηθεί μηχανισμός υποδοχής και εξέτασης αιτημάτων ασύλου. Για το ζήτημα αναμένεται ευρωπαϊκή συνδρομή σε προσωπικό και υποδομή, ωστόσο ο τρόπος της λειτουργίας των υπηρεσιών δεν έχει ακόμα οργανωθεί, σε πρακτικό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες ο Αλέξης Τσίπρας με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο δήλωσε ότι, «έχουμε μπροστά μας να ανέβουμε ανηφόρα, διότι η εφαρμογή της συμφωνίας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Αν δεν είχαμε, όμως, τη συμφωνία με την Τουρκία, θα ήμασταν αντιμέτωποι με ένα ντόμινο τετελεσμένων μονομερών ενεργειών και άρα είναι σημαντικό που έρχεται σε πρώτο πλάνο η ευρωπαϊκή λύση».

Στην κυβερνητική σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου τη Δευτέρα, υπό τον Πρωθυπουργό, συζητήθηκε το ζήτημα της υλοποίησης της συμφωνίας από ελληνικής πλευράς. Κυβερνητικοί κύκλοι, παράλληλα, «επενδύουν» στην κρισιμότητα της κατάστασης και του τιτάνιου έργου που πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα, ώστε να κατευναστούν οι ενστάσεις του Πάνου Καμμένου για τον Γιάννη Μουζάλα. Μάλιστα, κατά τη χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκε το ενδεχόμενο αυτονόμησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, όμως η ανεξαρτητοποίησή του από το υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να πάρει χρόνο, λόγων των γραφειοκρατικών διαδικασιών, χρόνος που στην παρούσα φάση είναι πολύτιμος.

Αναγνωρίζοντας ότι η ενεργοποίηση της Τουρκίας είναι που θα κρίνει τη λειτουργικότητα ή μη της συμφωνίας, η ελληνική πλευρά συνεχίζει την εκκένωση των νησιών από πρόσφυγες και μετανάστες, όμως, αν δεν περιοριστούν οι ροές τα νησιά δεν είναι δυνατόν να αδειάσουν, ώστε να «μηδενίσει το κοντέρ» και να αρχίσει η εφαρμογή της συμφωνίας.

Σχετικά με την αναγνώριση της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας», που αποτελεί προϋπόθεση για την επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι, δεν πρόκειται να υπάρξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία από την Αθήνα, αλλά ότι η καταλληλότητα της Τουρκίας ως προορισμού επαναπροώθησης θα κρίνεται ανά περίπτωση πρόσφυγα ή μετανάστη. Παραπέμπουν, δε, σε μια κεντρική αναγνώριση της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας» από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη συνολικότερη διευθέτηση του ζητήματος.