X

Μαξίμου: Προτεραιότητα να αδειάσουν Ειδομένη και Πειραιάς

Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον Τσίπρα για το Προσφυγικό. "Καμπανάκι" Μαξίμου σε κυβερνητικά στελέχη για τις δηλώσεις τους.

Ant1news

Αποστάσεις κρατά το Μέγαρο Μαξίμου από τις δηλώσεις τόσο του Δημήτρη Μάρδα για την χορήγηση ασύλου σε όσους από τους πρόσφυγες επενδύουν ποσά πάνω από 250.000 ευρώ όσο και από τον Μάκη Μπαλαούρα ότι δεν θα απέρριπτε το σκέτο «Μακεδονία».

Κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν ότι οι απόψεις του κ. Μάρδα είναι προσωπικές και δεν αποτελούν ζήτημα κεντρικής πολιτικής.

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι «πρέπει να προσέχουμε να μην παρερμηνεύονται οι δηλώσεις μας και να γίνονται με τέτοιο τρόπο που να πλήττουν τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης».

Σε ότι αφορά την δήλωση του κ. Μπαλαούρα ότι «δεν θα απέρριπτα το Μακεδονία σκέτο», οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι είναι γνωστή η θέση της Κυβέρνησης για τα ζητήματα της ονομασίας της γείτονας χώρας, είναι  σαφής και εκπεφρασμένη: σύνθετη ονομασία  με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων.

Κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν την δήλωση Μπαλαούρα εκτός γραμμής και παραπέμπουν στην κατεύθυνση των δηλώσεων των κκ Βίτσα και Παππά. Στο ερώτημα αν δημιουργεί πρόβλημα με τον εταίρο οι ίδιοι κύκλοι απαντούν ότι δημιουργεί πρόβλημα στον εαυτό του.

Επιταχύνεται η δημιουργία 30.000 θέσων φιλοξενίας

Κατά την πρωινή σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό συζητήθηκε το Προσφυγικό με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον υπεύθυνο του συντονισμού για το Προσφυγικό Γιάννη Ταφύλλη.

Συμφωνήθηκε να υπάρξει επιτάχυνση της διαδικασίας για την δημιουργία των 30.000 θέσεων και να δοθεί προτεραιότητα στην εκκένωση της Ειδομένης και του Πειραιά.

Όσα έγιναν χθες στην Ειδομένη προβληματίζουν το Μέγαρο Μαξίμου και αναμένεται να δοθεί βάρος στην καμπάνια πειθούς για να αντικρούσουν τις οργανωμένες προσπάθειες επιτήδειων.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους έχουν κατατεθεί αιτήματα προς την Τουρκία και αναμένεται απάντηση για επανεισδοχή. Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι στις 4 Απριλίου οφείλουμε να έχουμε εικόνα για την Τουρκία.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε εκτενώς το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι την Τετάρτη με το οποίο θα διευθετούνται όλες οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, καθώς επίσης και όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση του Υπουργείου. 

Παίζουν με τον πόνο των προσφύγων

Εν τω μεταξύ, προβληματισμό προκαλούν στην κυβέρνηση τα φυλλάδια που κυκλοφορούν συνέχεια στην Ειδομένη και παραπληροφορούν τους πρόσφυγες δίνοντας τους ψεύτικες ελπίδες ότι μπορούν να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη από άλλα μονοπάτια.

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε ο ΑΝΤ1, σήμερα στην Ειδομένη εμφανίστηκε ένα ακόμη φυλλάδιο γραμμένο στην αραβική γλώσσα και ανέφερε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέος προσφυγικός δρόμος. Στο φυλλάδιο αναφερόταν ότι τα περισσότερα σύνορα είναι δύσβατα, καθώς έχουν βουνά και δάση, αλλά υπάρχουν τρόποι να περάσει κάποιος μέσω Μαυροβουνίου και Κροατίας στην Αυστρία.