X

Τσίπρας: Έρχεται η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Θετική η αποτίμηση της εποπτείας του προγράμματος από Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, από την κυβέρνηση. Οι εκτιμήσεις Τσίπρα και τα μηνύματα από το ΔΝΤ.

Ant1news

Ότι μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το Πάσχα εκτίμησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή του συνομιλία με τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, τα οποία επισκέπτονται την Αθήνα στα πλαίσια της παρακολούθησης του ελληνικού προγράμματος.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συμφώνησαν σε μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ (5,4 δισ. ευρώ) μέχρι το 2018 και πλέον οι εκκρεμότητες που απομένουν είναι γεφυρώσιμες, «το θέμα είναι τι θα πράξει το ΔΝΤ», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ανέφερε ότι, η Εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου στην αξιολόγηση, θα συμβάλει θετικά στην προστασία του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της κοινωνικής συνοχής στην Ελλάδα, καθώς και στη διαφάνεια της διαδικασίας. Σε σχέση με τις πολιτικές των τελευταίων χρόνων, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι αυτές επικεντρώνονταν στο δημοσιονομικό σκέλος και όχι στην παραγωγική ανασυγκρότηση και την προώθηση ενός βιώσιμου οικονομικού μοντέλου. «Η Ελλάδα, βρίσκεται σήμερα στο τέλος ενός δύσκολου δρόμου και έρχεται επιτέλους η στιγμή της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε.

Ολοκλήρωση της αξιολόγησης θέλει το ΔΝΤ

Την ίδια ώρα, η δήλωση του Ντ. Κοστέλο, κατά την πρωινή συνάντησή του με την Επιτροπή, ότι το ΔΝΤ επιδιώκει γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εκλαμβάνεται ως βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Όπως, με νόημα, σημείωσε ο ίδιος, για να επιτευχθεί αυτό, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να συμφωνήσουν με το ΔΝΤ στην ελάφρυνση του χρέους σε σχέση με τα δημοσιονομικά μέτρα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής – στην οποία συμμετέχουν και οι Έλληνες Ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης, Γιώργος Κύρτσος, Νότης Μαριάς και Εύα Καϊλή -  Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει σήμερα, αναμένεται αφενός να στηρίξει τη χώρα μας, αφετέρου να επισημάνει την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να ασκήσει και κριτική στη στάση του ΔΝΤ.